Stora IT-attacker pågår i Spanien och Storbritannien. Arkivbild.
Stora IT-attacker pågår i Spanien och Storbritannien. Arkivbild.

Jättelik utpressningsattack över hela världen

ANNONS
|

Akutfall har omdirigerats till andra sjukhus och planerade operationer har ställts in, liksom bokade läkarbesök.

Enligt den brittiska sjukvårdsmyndigheten NHS har "alla försiktighetsåtgärder" vidtagits för att skydda vårdverksamheterna. Men attacken är inte begränsad till sjukvården.

- Det här var inte riktat mot NHS, det är en internationell attack där ett antal länder och organisationer har angripits, säger Storbritanniens premiärminister Theresa May i ett uttalande.

ANNONS

Attacken har utförts med så kallad "ransomware", datorvirus som låser datorer genom att kryptera innehållet på hårddiskarna tills en lösesumma har betalats. Enligt en journalist på Health Service Journal har röntgenapparater, telefonsystem och datasystem som innehåller viktiga provresultat påverkats av attacken.

Utpressningsviruset som har använts tros vara Wanna decryptor, också kallat Wannacry – som förutom att infektera enskilda datorer även krypterar innehåll på gemensamma nätverksdatorer. Att låsa upp en infekterad dator kostar 300 dollar, drygt 2600 kronor, i den digitala kryptovalutan Bitcoin.

Även Sverige drabbat

Enligt BBC kommer rapporter om liknande attacker från minst 74 länder världen över – bland annat USA, Kina, Italien och Taiwan. Säkerhetsexperter kopplar attackerna till varandra och talar om minst 45000 virusattacker världen över.

Även i Sverige härjar utpressningsviruset. I ett pressmeddelande skriver Timrå kommun att "flertalet datorer...angripits av virus" som har krypterat filer och krävt betalning.

Ett intensivt åtgärdsarbete pågår i kommunen för att återställa IT-systemen.

Verkstadsbolaget Sandvik har också drabbats. Medarbetare både i Sandviken och utomlands upptäckte under eftermiddagen att deras datorer hade angripits av ett utpressningsvirus.

1000 regeringsdatorer

Ryssland har drabbats hårt av virusattacken, uppger säkerhetsföretaget Kaspersky Labs enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax. Runt 1000 datorer kan ha infekterats på det ryska inrikesdepartementet, uppger en talesperson för departementet.

ANNONS

I Spanien varnade myndigheter på fredagen för en pågående och utbredd IT-attack.

"Det har utfärdats en varning för en massiv ransomwareattack mot flera organisationer, som påverkar deras Windowsdatorer" skriver Spaniens nationella kryptograficenter i ett uttalande.

Också i de spanska attackerna har viruset Wannacry använts.

Landets – och en av världens – största teleoperatör Telefonica är ett av de drabbade företagen. Andra stora företag som energibolaget Iberdrola och gasleverantören Gas Natural hann uppmana sina anställda att stänga av internetförbindelserna om infekterade datorer upptäcks.

Fredagens attacker är de senaste i en världsomspännande ökning av antalet IT-attacker med ransomware. Flera attacker har riktats mot sjukhus, polismyndigheter och kollektivtrafikbolag.

TT-Reuters

ANNONS