• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson bredvid Kent Ekeroth. Foto: TT

Jimmie Åkesson andas ut efter petningen av Ekeroth

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson andas ut efter partiets beslut att peta den omstridde riksdagsledamoten Kent Ekeroth. Med Ekeroth ute ur bilden ökar Åkessons möjligheter att göra Sverigedemokraterna till ett parti som andra.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Ingen annan riksdagsledamot är lika kontroversiell och skandalomsusad som Kent Ekeroth. Efter järnrörsskandalen, flera medialt uppmärksammade krogbråk och ett åtal för ringa misshandel tog partiledningens tålamod slut med Kent Ekeroth. Han skulle bort.

Intensiv debatt

Men Ekeroth har länge haft starkt stöd både bland partiets kärnväljare och bland stödtrupperna på sociala medier. När Sverigedemokraternas valberedning föreslog att han skulle petas från riksdagslistan inför höstens val lanserades genast en alternativ lista. Här återfanns såväl Kent Ekeroth som ett antal andra petade riksdagsledamöter, bl a den förre partiledaren Mikael Jansson.

På lördagen skulle så riksdagslistan fastställas av Sverigedemokraternas valkonferens. Det blev en intensiv debatt om listan på förmiddagen. Uppenbart kände partiledningen oro över utgången. Både partisekreteraren och partiledaren gick upp i talarstolen för att försöka inpränta vikten av att valkonferensen ställde sig bakom valberedningens riksdagslista.

Längst gick Jimmie Åkesson i sitt sista inlägg där han beskrev för hur skadligt det är för partiet när han som partiledare mest får ägna medieintervjuer åt att försvara riksdagsledamöters privata leverne i stället för att prata om partiets politik.

”Lever som en munk”

Kent Ekeroth själv försökte blidka valkonferensen genom att hävda att han numera helt lagt om sitt liv och ”lever som en munk”. Uppenbart tog inte valkonferensen något större intryck av detta. Med bred marginal ställde sig partiet bakom valberedningens förslag, som alltså innebär att Kent Ekeroth petas från riksdagslistan.

För Kent Ekeroth var beslutet nog väntat. Den här typen av voteringar brukar partiledningar ta hem, inte minst i ett parti som Sverigedemokraterna, där partiledningen har en mycket stark ställning.

Ska flytta till Ungern

Ekeroth meddelade genast att han sitter kvar i riksdagen fram till höstens val, men att han inte deltar i valrörelsen, och att han därefter har planer på att flytta till Ungern. Däremot tycks han inte vara intresserad av att gå in i det nybildade partiet Alternativ för Sverige, som några tidigare uteslutna sverigedemokrater har startat.

För Jimmie Åkesson är dagens beslut välkommet. Han har sett de återkommande skandalerna kring Ekeroth som ett stort problem för partiet. Både för att de fått stor medial uppmärksamhet och därmed riskerar att skrämma bort potentiella väljare, men också för att skandalerna sätter käppar i hjulet för Åkessons planer att göra Sverigedemokraterna till ett parti som andra riksdagspartier vill samarbeta med.

Ska Sverigedemokraterna i framtiden nå verkligt inflytande i Sveriges riksdag behöver partiet kunna samarbeta med andra riksdagspartier för att bygga majoriteter. Också här har Kent Ekeroth varit ett stort hinder. Hans skandaler har flera gånger lyfts fram av andra politiker som ett motiv för varför det är omöjligt att samarbeta med Sverigedemokraterna.

När Jimmie Åkesson på lördagseftermiddagen höll tal inför valkonferensen var det därför en ödets ironi att han valde att lyfta fram just en av Kent Ekeroths gamla politiska käpphästar: Att det ska bli obligatorisk utvisning för utländska medborgare som begår grova vålds- eller sexualbrott i Sverige.

Här skärper Sverigedemokraterna nu retoriken inför valrörelsen. Enligt Jimmie Åkesson är partiet berett att bortse från internationella konventioner för att kunna genomföra dessa utvisningar, och länder som vägrar att ta emot sina medborgare ska hotas med indraget bistånd eller andra sanktioner.

Det senaste årets politiska utveckling visar ju att det successivt blivit allt trängre mellan partierna när det gäller kriminalpolitiken. De flesta partier har skärpt tonen när det gäller frågor som rör brott och straff. Jimmie Åkessons tal idag om utvisningar och ”importerad brottslighet” visar Sverigedemokraterna är fast beslutna att behålla positionen som det hårdaste och mest oförsonliga alternativet i svensk politik.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.