Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sola smart – bli brun utan att bränna dig

Här guidar vi dig till en solsäker sommar! Du får tips på solprodukter för både barn och vuxna, hur du bäst applicerar solkrämen och när du ska vara extra försiktig.

Helt enkelt hur du får en snygg, brun solbränna utan att bränna dig.

Solkräm är bara ett av tipsen när du vill sola säkert.
Solkräm är bara ett av tipsen när du vill sola säkert. Foto: Shutterstock

Redan i början av våren är solen starkare än vi tror.  Det är lätt att tro att solen inte är så farlig på våra breddgrader, men så är inte fallet. Oförsiktigt solande kan leda till att du bränner dig, vilket är samma sak som att få en brännskada. Långsiktigt kan det påverkas hudens åldrande och resultera i att den blir rynkig tidigare. Vill det sig riktigt illa kan du drabbas av hudcancer. Den farligaste sorten, malignt melanom, kan leda till döden. Därför är det viktigt att tänka på att sola smart – redan på vårkanten.

I en tidigare intervju med Hälsoliv säger Britta Hedefalk, legitimerad sjuksköterska och vid tillfället sakkunnig i solfrågor på Cancerfonden följande:

– Solen tar jättemycket redan nu och det gäller att sakta vänja huden vid solen och vara försiktig. Se upp särskilt mellan klockan 11 och 15 på dagarna – då är solen som starkast och tänk på att det går att njuta även i skuggan.

Solen är en källa till D-vitamin

Samtidigt som solens UV-strålar kan bränna oss är de viktiga för vårt bildande av D-vitamin, som i sin tur hjälper kroppen att tillgodogöra sig kalcium och fosfor. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten finns det inga skäl att ligga på stranden och pressa för den sakens skull. För en ljushyad person räcker det att vara i solen i ungefär en kvart under sommardagar.

LÄS OCKSÅ: 10 ställen på huden där du glömmer smörja solskydd

Så skyddar du dig mot solen 

Hur skyddar man sig bäst från att bli bränd? Skugga, kläder och solfaktor - den ordningen borde vi rätta oss efter, enligt Britta Hedefalk.

– Solfaktorn skyddar mot ytliga brännskador, den skyddar inte mot malignt melanom så fokus borde egentligen vara på hur vi beter oss i solen och inte på vilken faktor vi har. 

Under sommaren lyser solen som starkast mellan klockan 11 och 15. Om man vill vara utomhus dessa timmar är det extra viktigt att skydda sig. Att hålla sig i skuggan skyddar en del, men innebär inte att man helt undkommer solen. Även när du sitter i skuggan kan du utsättas för upp till hälften av solens UV-strålning, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. UV-strålarna tar sig även genom molntäcket. 

Att täcka sig med kläder är viktigt. Här finns det några saker att tänka på, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten:

Löst sittande kläder skyddar bättre än tajta

Tjock tygväv skyddar bättre än tunn

Mörka tyger ger bättre skydd mot solen än ljusa – även om det blir varmt.

En keps eller hatt med brätte ger visst skydd åt så väl hårbotten som ansikte. 

För barn, vars hud är extra känslig mot solen, finns det speciella kläder med UV-skydd som ofta kan ha en solskyddsfaktor på 50+, vilket klassas som mycket högt. Det finns också solkepsar med tillhörande nackskydd.

Solkräm – bli brun utan att bränna dig

Men solskyddsfaktor är inte oviktigt heller. Det är särskilt viktigt att smörja sig på delar av kroppen som kläderna inte täcker.

Många drar sig för att använda solskyddsfaktor för att de tror att kommer gå miste om en snygg, brun solbränna. Så är inte fallet. Det tar längre tid att få färg när man använder solskyddsfaktor, men gör man rätt slipper man bränna sig.

Det är viktigt att använda en solkräm som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. 

UVA: Det är dessa solstrålar som ger oss den bruna färgen, men de gör också att huden åldras och blir rynkig i förtid. Mängden UVA-strålar är ungefär lika intensiva oavsett breddgrad, årstid och tid på dagen. Det är de här strålarna som finns i solarium. Det faktum att de är konstanta över året gör att en del väljer att använda solskydd varje dag.

UVB: UVB-strålarna är mer intensiva än UVA-strålarna och de som gör huden blir röd. Under sommarhalvåret när solen står högt på himlen är de som starkast.

Vad är skillnaden mellan olika SPF?

Nästa steg är att välja vilken SPF man vill att krämen ska ha. SPF står för Sun protection factor, eller solskyddsfaktor, och ger oss en fingervisning om hur länge vi kan vara i solen med den som skydd jämfört med att vara utan den. 

Det lägsta SPF-värdet är 6 och betyder att en person som skulle bli röd efter tio minuter i solen klarar sig i 60 minuter med SPF 6. 

Britta Hedefalk menar att det är bra att börja med 30-50 som solskyddsfaktor och sedan kan man trappa ned lite när man fått lite färg, men det är olika hur känsliga vi är. Var särskilt noga med att välja hög solskyddsfaktor i början av säsongen innan huden hunnit vänja sig. Det är särskilt viktigt att ha en hög SPF till ansiktet, där huden är känsligare och exponeras mer för solens strålar.

Välj rätt rätt solskydd för din hudtyp

Alla bör skydda sig i solen, men vilken hudtyp kan ge en fingervisning om hur försiktig man bör vara. Oftast delar man in hudtyperna i fem klassificeringar:

Hudtyp 1: Oftast röd, aldrig brun.
Du har väldigt ljus hud, troligen också fräknig. Ditt hår är rött eller ljusblont och dina ögon är blå eller gröna. 

Tänk på:

Klä dig mot solen. Kläder, hatt och solglasögon är enkla och effektiva skydd.

Håll dig i skuggan. Särskilt när solen står som högst, ungefär mellan klockan 11 och 15.

Hudtyp 2: Alltid röd, ibland brun

Din hud är ljus liksom ditt hår, som är blont eller ljusbrunt. Du kan bli brun av solen, men med din ljusa hud bränner du dig ofta.

Tänk på:

  Undvik att bränna dig. I direkt sol kan det räcka med 10-15 minuter. Smörj in dig ofta med en kräm med hög solskyddsfaktor.

Skydda dig med kläder, solglasögon och keps eller hatt.

Hudtyp 3: Ibland röd, alltid brun

Du har lätt ljusbrun hud och dina ögon är mörkbruna eller gröna. Håret är mörkbrunt eller svart. När du solar får huden snabbt en brun färg.

Tänk på:

Kom ihåg solkrämen. Trots att du tål sol väl kan det räcka med 20-30 minuter i solen för att din hud ska bli röd.

Ibland är solen starkare. Tänk på att solen kan vara mycket starkare utomlands, på hög höjd och vid havet.

Hudtyp 4: Aldrig röd, alltid brun

Du har en varm hudfärg som gör att du tål solen bra. Tack vare det blir du sällan bränd av att vistas i solen. Risken att ­utveckla hudcancer är låg, men inte obefintlig.

Tänk på:

Mjukstarta säsongen. Använd skyddande kläder.

I början av säsongen kan du komplettera med hög solskyddsfaktor. När huden väl fått färg kan du trappa ner på solskyddet.

Hudtyp 5: Aldrig röd, alltid brun

Din hud är mörkbrun och håret svart. Det ger dig en hög tålighet för direkt solljus. Risken för att bränna dig är låg.

Tänk på:

Viss hud är extra känslig. Det gäller särskilt områden som normalt sett är skyddade från solen, exempelvis fotsulorna.

Känner du inte igen dig? Välj att skydda dig som den känsligare av hudtyperna du ligger närmast. Barn ska alltid skyddas från solen och är de under ett ska de inte utsättas för direkt solljus alls. Om man använder hudvårdsprodukter som innehåller retinol eller syror, äter vissa mediciner, tidigare haft hudcancer eller av andra skäl är mer sårbara.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du håret mot solen  – slipp bränd hårbotten och missfärgade toppar

Kemiskt eller fysikaliskt skydd?

Som konsument hör man ibland talas om att det finns fysikaliska och kemiska filter i solskyddsmedel. Skillnaden mellan dessa filter är att de har olika sätt att ”filtrera” bort UV-strålningen från huden. Informationen kommer från Läkemedelsverket.

Kemiska/syntetiska filter: Lägger sig på hudytan och ”absorberar” den farliga strålningen och omvandlar den till ofarlig strålning. Kemiska solskydd har ofta en lättare konsistens som är enkelt att smörja.

Fysikaliska filter: Ett fysikaliskt solskydd är gjort på naturliga mineraler. Lägger sig ovanpå huden och reflekterar bort solens strålar. Titanoxid eller zinkoxid är godkända som fysikaliska UV-filter. Fysikaliska solskydd börjar verka direkt vid applicering, men kan vara tjockflytande och lite svåra att smörja med. 

LÄS OCKSÅ: Guide: Solkrämerna som är bra för både dig och miljön

LÄS MER: Är leverfläcken hudcancer? Här är prickarna du bör kolla upp 

Hur mycket SPF behöver man?

Hur mycket SPF ska man använda? Man ska ta mer än man tror, är det korta svaret. För att vara säker på att man får rätt skydd krävs det att man använder den mängd som står angivet på förpackningen.

Så här säger Britta Hedefalk:

– Använd en handfull kräm till kroppen och när det gäller ansiktet ska det bli nästan vitt av krämen. Då har du rätt mängd.  

Smörj dig åtminstone 15 minuter innan du går ut i solen så den hinner sjunka in ordentligt.  Stryk på en omgång till om du är lite längre i solen, varannan timme är en bra riktlinje - och dessutom efter bad.

Nedan kommer tips på solskydd, hämtat från Hälsolivs testarkiv och varvat med nyheter.

Solskydd för ansiktet – favoriter, bäst i test och nyheter 2021 

Daily Defense Face Mousse SPF 50, Evy Technology

Denna solkräm för ansiktet är en storsäljare som dessutom fått högsta betyg av Hälsoliv. Den fjäderlätta moussen går snabbt in i huden utan att lämna en hinna eller täppa till porerna. Fri från konserveringmedel, nanopartiklar och parfym. Den skyddar mot både UVA och UVB-strålar men ger särskilt bra skydd mot det förstnämnda. Evy har även solskydd för hela kroppen, som kommer i blå flaskor med orange kork.

Annons: Hitta bästa priset på Evy Daily Defense Face Mousse SPF 50 just nu – se Prisjakt (extern länk)

Actinic Control SPF 100, Eucerin

En spännande nyhet från Eucerin, där solskyddsfaktorn ligger på 100. Den är framtagen för att förebygga aktinisk keratos och icke-melanom hudcancer, och lämpar sig för både ansikte och kropp. Den är svett- och vattenresistent och skyddar mot hela spektrumet av UV-strålar.

Annons: Hitta bästa priset på Eucerin Actinic Control SPF 100 just nu – se Prisjakt (extern länk)

Anthelios Ultra Cream SPF50, La Roche Posay

Ytterligare en testfavorit bland solskydd för ansiktet som inte lämnar något kladd efter sig. Den känns skön på huden och är tålig mot vatten och fukt. Passar även den känsligaste hyn.

Annons: Hitta bästa priset på La Roche Posay Anthelios Ultra Cream SPF 50 just nu – se Prisjakt (extern länk)

Sport BB-cream Spf-50,  Shiseido 

En riktigt lyxig BB-cream som jämnar ut hudtonen och samtidigt har en SPF på 50+. Enligt skönhetsskribenten Elisabet García Dahlbäck, som gör skönhetstester för Expressen Söndag och Hälsoliv är det här en fullpoängare.

Annons: Hitta bästa priset på Shiseido Sport BB-cream SPF 50 just nu – se Prisjakt (extern länk)

Sun Hydrating Face Cream SPF 50, ACO

ACO är ett apoteksmärke i budgetsegmentet. Deras återfuktande solkräm med SPF på 50 är en dold juvel. Den går snabbt ner i huden och fungerar utmärkt som en bas under sminket.

Annons: Hitta bästa priset på ACO Sun Hydrating Face Cream SPF 50 just nu – se Prisjakt (extern länk)

Photoderm Max Cream SPF 50, Bioderma

Vattenresistent och fjäderlätt solkräm med högt skydd som passar den känsliga huden. Solskyddet är fritt från både parfym och parabener och ger ett skydd mot både UVA och UVB.

Annons: Hitta bästa priset på Bioderma Photoderm Max Cream SPF 50 just nu – se Prisjakt (extern länk)

Tips på solskydd för kroppen – favoriter, bäst i test och nyheter 2021

Sports invisible protective mist SPF 50, Shiseido

Shiseidos SPF-mist ger ett gott skydd för hela kroppen och är dessutom vattentåligt. Den går att spreja med även när flaskan hålls upp och ner, vilket är till stor hjälp för svåråtkomliga ställen, som ryggen.

Annons: Hitta bästa pris på Shiseido Sports invisble protective mist SPF 50 just nu– se Prisjakt (extern länk)

 Sunscreen Mousse SPF 50, Evy Technology

Lätt och dryg solskyddsmousse med hög SPF. Kan användas både på kroppen och i ansiktet när solen tittar fram. Den lämpar sig bra för strandutflykter och ger skydd i upp till sex timmar. Evy kan även användas i hårbotten och på längderna.

Annons: Hitta bästa priset på Evy Sunscreen Mousse SPF 50 just nu - se Prisjakt (extern länk)

Waterlover sun mist SPF 30, Biotherm

Det tar en stund för den här misten att gå in i huden, men i gengälld ger den uppfriskande och svalkande känsla. Misten är genomskinlig och lämnar ingen vid hinna. Ett stort plus är att Waterlover är Svanenmärkt, Nordens officiella miljömärkning.

Annons: Hitta bästa pris på Biotherm Waterlover sun mist SPF 30 just nu – se Prisjakt (extern länk)

Water soul eco sun cream SPF 30, Comfort Zone

En trevlig pumpsprej från lyxiga Comfort Zone. Konsistensen är krämig och lämnar huden återfuktad. Den är vattenresistent i upp till 80 minuter, doftfri och innehåller hudvårdande peptider.

Annons: Hitta bästa pris på Comfort zone water soul eco sun cream SPF 30 – se Prisjakt (extern länk)

Sun lotion SPF 50, Eco Cosmetics

Ecocertifierad, utan onödiga tillsatser och står emot bra när det blir blött. En kvalitetsprodukt som vi dock tycker är lite svår att smörja in, men när den väl är där så fungerar den fint i solen och ger ett bra skydd. För dig med känslig hud, innehåller gojibär och granatäpple.

Annons: Hitta bästa priset på Eco Cosmetics Sun lotion SPF 50 just nu – se Prisjakt (extern länk)

Sun Cream Spray SPF 30, Bioregena

Vattenresident lotionsolsprej som är lätt att applicera på hela kroppen, sjunker snabbt in i huden och har en mild gudomlig argandoft. Ger ingen vit hinna på huden och känns inte kladdig på något sätt, perfekt för en lång eftermiddag på stranden. Certifierad med den franska Cosmebio-märkningen.

Annons: Hitta bästa priset på Bioregena Sun cream spray SPF 30 just nu – se Prisjakt (extern länk)

Tips på solskydd för barn – favoriter, bäst i test och nyheter 2021 

Sunscreen Mousse For Children SPF 50, Evy Technology

Evy är ett populärt märke när det kommer till kemiska solskydd för så väl barn som vuxna. Formulan är vattentålig vilket gör den extra lämplig för dagar med sol och bad. Den är även hypoallergen, vilket gör den till ett bra val för känslig hud. Kan användas på hela kroppen.

Annons: Hitta bästa priset på Evy Sunscreen mousse for children SPF 50 just nu – se Prisjakt (extern länk)

Baby & Kids Sun Cream SPF50, Baby Cosmetics

En ekologiskt certifierad och veganstämplad solkräm med fysikaliska filter som reflekterar bort både UVA och UVB. 

Annons: Hitta bästa priset på Baby Cosmetics Baby & Kids Sun Cream SPF 50 just nu – se Prisjakt (extern länk)

Sun Kids Spray Active SPF 50+, ACO

En skyddande solspray från ACO, för små barn som gärna springer omkring och leker. Den är extra sand- och vattenresistent och funkar även på barn med känslig hud. Den greppvänliga flaskan är ett plus när fingrarna är hala av solkräm! 

Annons: Hitta bästa priset på ACO Sun Kids Spray Active SPF 50+ just nu - se Prisjakt (extern länk)