Vårens sena ankomst har minskat shoppinglusten hos konsumenterna. Foto: TT

Kylan en käftsmäll för handeln

Uppdaterad
Publicerad

Den sena våren har gjort att det har gått trögt för handeln. Konsumenterna har ännu inte börjat handla inför sommarsäsongen.

– Det har hittills varit ganska tufft för handeln eftersom man inte är så sugen på att köpa en ny vårjacka och nya vårskor när det fortfarande är jättemycket snö och kallt. Men vi tror ju att det kommer att sätta igång nu, säger Lisa Thörn, vd för Uppsala Citysamverkan.

Försäljningen i butikerna i Uppsala har gått lite sämre än vad det gjorde förra året vid den här tiden. Det går också att se att färre personer har rört sig i centrum.

– Förra året hade vi fjorton soldagar i mars, och det här året hade vi fyra. Det talar sitt tydliga språk, säger hon.

Jessica Andersson äger två butiker i Uppsala och har märkt hur både vädret och näthandeln har påverkat försäljningen. Butikerna arbetar för att vara synliga på marknaden och kunna konkurrera med andra.

– Vi har till exempel kundkvällar, modevisningar och jobbar mycket med personlig shopping, säger Jessica Andersson.

Jessica Andersson som äger två butiker i Uppsala märker av en nedgång i handeln. Foto: SVT

Internationella aktörer en utmaning

Även nationellt har kläd- och skohandeln i butiker och på nätet gått sämre hittills i år. Enligt organisationen Svensk Handel minskade försäljningen av kläder med närmare 6 procent och skoförsäljningen med 12 procent i jämförelse med samma period förra året.

– Det har varit svaga siffror i januari, februari och mars. Den stora utmaningen för de svenska fysiska butikerna är dock att olika internationella aktörer tar mer av tillväxten inom e-handeln, säger Johan Davidson chefsekonom Svensk Handel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.