Femstjärnerörelsens Luigi Di Maio avlägger sin röst. Foto: TT

Politiska dödläget i Italien ännu inte löst

Uppdaterad
Publicerad

Italien lyckades inte ta ett steg närmare att få en ny regering när parlamentet sammanträde för första gången på fredagen. En bruten överenskommelse mellan populisterna och högerkoalitionen gjorde att man inte kunde enas om talmän för de båda kamrarna.

Det politiska stilleståndet i Italien lyckades inte få en lösning när det nya parlamentet sammanträde för första gången på fredagen.

Parlamentet hade i uppgift att välja talmän i de båda kamrarna men dagen fick avslutas utan framgång.

Val i Italien 2018

Talmännen måste ha stöd av en majoritet i senaten respektive underhuset, under fredagen röstade dock 592 av 620 parlamentariker i underhuset blankt, medan 18 röstade på ett sådant sätt att valsedlarna ogiltigförklarades. Även i senaten röstade en majoritet blankt.

Med det föll en överenskommelse mellan Femstjärnerörelsen och högerkoalitionen om att få en talman var. Femstjärnerörelsen aviserade redan innan omröstningen att de inte kunde stödja högerkoalitionens val för talman i senaten, Framåt Italiens Paolo Romani, på grund av en tidigare dom mot honom för förskingring.

Romani har dömts för att ha gett sin 15-åriga dotter en statlig telefon som hon ringde samtal för 12 000 euro på under tretton månader.

Omröstningarna kommer att fortsätta de närmaste dagarna.

Svårt bilda regering

Det har rått stor ovisshet kring hur det politiska styret i Italien kommer att se ut efter att ingen av de tre stora alternativen lyckades få egen majoritet i parlamentsvalet den 4 mars.

Populistiska Femstjärnerörelsen blev det största enskilda partiet med 32 procent av rösterna, de tre partierna i högerkoalitionen fick 37 procent tillsammans och tidigare regeringspartiet socialdemokratiska Demokratiska partiet fick 19 procent.

Både Femstjärnerörelsen och högerkoalitionen behöver stöd för att kunna regera och Demokratiska partiet har inte velat ge det till någon av dem. Samtidigt har överenskommelser mellan Femstjärnerörelsen och högerkoalitionen hittills inte hållit.

Processen att bilda en regering kan påbörjas först efter att talmännen har valts.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Italien 2018

Mer i ämnet