Det blir allt lättare att få jobb

1:44 min

Inom de flesta yrkesområden väntas det bli lättare att få jobb i år och nästa år. Enligt en ny rapport från Arbetsförmedlingen toppas listan över heta branscher av bygg- och anläggning, pedagogiskt arbete, data/IT, och hälso- och sjukvård.

Samtidigt är bristen på utbildad arbetskraft rekordstor.

– Sedan vi började våra mätningar har den aldrig varit så här hög, säger Annelie Almérus, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen. 

Vad beror det på? 

– Tillgången på utbildad arbetskraft minskar samtidigt som det är god aktivitet i ekonomin och arbetsgivarna behöver mer personal. 

Sjuksköterskor, förskollärare, civilingenjörer, lärare och läkare listar Arbetsförmedlingen som exempel på yrken där det är lätt att få jobb just nu.

Och listan blir allt längre, inom sju av tio yrken är det nu goda eller mycket goda möjligheter till jobb, enligt en ny rapport som bygger på intervjuer med arbetsgivare och arbetsförmedlarnas bedömningar runt om i landet.

Fotografer, journalister och kassapersonal är exempel på yrken där det finns överskott på arbetskraft. 

Längre rekryteringstider och helt misslyckade rekryteringar är följder av arbetskraftsbristen, men också att tillväxten av nya jobb hålls tillbaka. 

Potentiella arbetsgivare sänker nu sina krav, säger Annelie Almérus. 

– Det blir allt tydligare konsekvenser av bristen där arbetsgivarna sänker kraven på utbildning och erfarenhet, det gör det lättare för fler att få ett jobb. 

– Sedan ser vi också att där man inte kan sänka kraven som inom legitimationsyrken till exempel att andra yrkesgrupper växer fram för att avlasta. Vårdbiträden hjälper undersköterskor, vårdadministratörer och lärarassistenter och så vidare, säger Annelie Almérus. 

Trots den goda arbetsmarknaden var drygt 350 000 personer inskrivna som arbetslösa i slutet av maj. 

– Det är lättare för de inskrivna arbetslösa att få jobb men det krävs fortfarande minst en gymnasieutbildning. En för stor del av de arbetslösa saknar gymnasieutbildning, det måste de få först.