Foto: svt

Drygt 70 miljoner kronor till underhåll av stiftets kyrkor

Publicerad

Församlingarna och pastoraten i Växjö stift får dela på 70,3 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag för 2018. Bland annat används pengarna till renoveringar, konserveringar av inventarier och klimatrelaterade åtgärder i kyrkor.

– Det finns många angelägna projekt runtom i stiftet som nu kan förverkligas genom att ersättning och bidrag tilldelas. Ersättningen är en viktig del i det stora arbetet med att vårda vårt gemensamma kulturarv, säger stiftsantikvarie Maria Brynielsson i ett pressmeddelande.

Almesåkra kyrka i Nässjö

Växjö stift, som omfattar större delen av Småland samt Öland, får 52,2 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning till sammanlagt 180 projekt under 2018. Dessutom används överblivna medel från 2016 års kyrkoantikvariska ersättning, cirka 5,8 miljoner kronor.

Bland annat får Kristine kyrka i Jönköping drygt 700.000 kronor i bidrag för renovering av golv. Almesåkra kyrka i Nässjö pastorat får cirka 4,5 miljoner kronor för takrenovering och konservering av inventarier.

Totalt i stiftet kommer cirka tre miljoner kronor att användas till tjärning av spåntak, fem miljoner används till klimatstyrning och avfuktning och fem miljoner går till olika typer av konserveringsarbeten i kyrkolokaler.

Ska täcka merkostnader

12,3 miljoner kronor delas ut som kyrkounderhållsbidrag, vilket är ett inomkyrkligt bidrag som bland annat kommer att gå till renovering av fasader och väggar inne i kyrkor. Denna ersättning kan även användas till nyare kyrkobyggnader.

Kyrkoantikvarisk ersättning är statliga medel som ersätter Svenska kyrkan och ska täcka de merkostnader som kyrkan får i samband med underhåll av de kyrkobyggnader och inventarier som skyddas av Kulturmiljölagen och vars kulturhistoriska värden kyrkan måste bevara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.