Kina svarar på Trumps tullar

1:21 min

Oron för ett regelrätt handelskrig sprider sig i USA och världen efter Donald Trumps besked att införa tullar på flera kinesiska varor. Kina har nu bekräftat att man kommer att svara.

Trumps beslut att införa tullar till ett värde av 50 miljarder dollar på kinesiska produkter verkar redan vara på väg att leda till en eskalerande handelskonflikt.

Kinas handelsministerium har nu meddelat att man kommer införa avgifter på en motsvarande summa för varor från USA. Kina har därtill sagt att man kommer att skrota en överenskommelse som skapades för att minska landets handelsöverskott till USA.

Kina kommer införa tullar på bland annat sojabönor, den största importprodukten från USA, men också på andra strategiskt viktiga varor. Taktiken följer samma logik som den vi sett från Mexiko och EU: man väljer ut varor som produceras i delstater där republikanerna är starka vilket skulle kunna påverka opinionen i mellanårsvalet i höst.

Donald Trump har under fredagen varit tydlig med att USA kommer att införa ytterligare tullar om Kina svarar.

Tidningen Wall Street Journal rapporterar om att Kinas vice president tidigare i år haft ett möte amerikanska företagsledare. Budskapet från det mötet var talande, skriver tidningen,: ”Om spänningarna ökar, var redo att ta på er säkerhetsbältena”.