Utlandspraktik som ger världsvana elever

Hemsedal, Kanarieöarna, Svalbard och Frankrike – nu ger sig eleverna på hotell- och turismprogrammet på Elof Lindälvs gymnasium ut på efterlängtad praktik.

ANNONS
|

En gång i tvåan och en gång i trean gör eleverna på hotell- och turismprogrammet på Elof Lindälvs gymnasium utlandspraktik.

Treorna åker nu på lördag på APL, arbetsplatsförlagt lärande. Då väntar åtta veckor av hårt arbete, antingen på hotell, vandrarhem, resebyrå eller i skidbacken. Och resemålen i år är Norge, Österrike, Frankrike, Kanarieöarna och för första gången Svalbard.

Elof Lindälvs gymnasium har jobbat med Erasmus sedan 2011 och flera länder är involverade i EU-projektet som går ut på att stärka europeiska ungdomars jobbmöjligheter. Och för att eleverna inte bara ska åka på en nöjesresa ställs stora krav på praktikplatserna och handledarna på plats.

ANNONS

Dessutom intervjuas eleverna av arbetsplatserna innan de får sina praktikplatser. Och till vissa resemål ställs krav på språkkunskaper. Handledarna på praktikplatserna ska dessutom lämna löpande rapporter om hur det går för eleverna.

Fanny Norberg och Isabella Borg, som går i trean, ska åka till Hemsedal i Norge kommer att jobba i reception och vara skidlärare åt barn.

Vad har ni lärt er under de här tre åren?

– Vi har lärt oss i stort sett allt, säger Fanny Norberg.

Och när det gäller inriktningen hotell- och turism så har de fått utbildning i hotellverksamhet, konferens, guidning, event, resebyrå och service med mera. Utbildningen ger även högskolebehörighet.

– Väldigt många jobbar ett par år innan de läser in någon högskoleutbildning för att sedan ta en chefsposition, säger Catharina Thorell, turismlärare på Elof Lindälvs gymnasium.

Efter avslutad praktik får eleverna också ett europass, ett internationellt intyg på att de arbetat utomlands.

– Genom praktiken är det lättare att få jobb, säger Catharina Thorell, som berättar att många arbetsgivare ser positivt på att eleverna har utlandsarbete med på sitt cv.

När tvåorna åker i väg finns även Svalbard med som valmöjlighet.

ANNONS

– Det kommer att vara en naturupplevelse, säger Oscar Axell, som tillsammans med Cajsa Egelin och Mathilda Wall åker till Svalbard i påsk. Där ska de tre eleverna göra sin praktik på två hotell och ett vandrarhem som arbetar ihop med den lokala turistbyrån.

Resorna till praktiken har eleverna själva fått planera och boka.

– Det är ett lärande hela vägen, säger Pernilla Öhberg, projekt- och utvecklingsledare för Erasmus i Kungsbacka kommun.

– Ja, man ser hur de utvecklats och lärt sig så mycket när de kommer hem, säger Catharina Thorell.

Fakta: Erasmus+

  1. På Elof Lindälvs gymnasium ingår flera av yrkesprogrammen i projektet Going far with European Education and Training, där utlandspraktik- eller studier finansieras inom ramen nya för EU-programmet Erasmus+ Mobilitet.
  2. Erasmus+ är ett av flera europeiska verktyg för att nå övergripande mål inom strategin Europa 2020. Målen handlar om arbetsmarknad, innovation, social integration, klimat/energi och utbildning.
ANNONS