Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige i topp när sjukvård jämförs i 16 OECD-länder

Sverige ligger i topp när sjukvården i 16 OECD-länder jämförs i en ny undersökning.

Men rapporten tar inte hänsyn till svenskarnas missnöje med bemötandet inom vården.

– Nej, här går vi bara på det hårda medicinska utfallet om vården räddar livet på patienterna och om vi som nation får valuta för pengarna som stoppas in i sjukvården, säger Roger Molin, analytiker vid Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), till Svenska Dagbladet. 

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Rapporten bygger på resultat från OECD:s register, världshälsoorganisationen WHO och EU:s statistikkontor Eurostat.

I rapporten har SKL jämfört 13 olika kvalitetsindikatorer, till exempel dödlighet vid akut hjärtinfarkt och överlevnad i bröstcancer. När det gäller de medicinska resultaten ligger Sverige i topp. 

Däremot tar de inte hänsyn till svenskarnas missnöje med bemötandet när de får vård. 

– Nej, här går vi bara på det hårda medicinska utfallet om vården räddar livet på patienterna och om vi som nation får valuta för pengarna som stoppas in i sjukvården, säger Roger Molin, analytiker vid Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), till Svenska Dagbladet. 

Roger Molin säger till tidningen att han är medveten om missnöjet och att det är en fråga som ska följas upp. 

– Men ytterst tror jag att många föredrar en vård som räddar liv snarare än att bli bra bemött. Men helst ska vi förstås klara båda sakerna, säger han. 

Sverige delar andraplatsen med Norge

Effektiviteten har också undersökts och där delar Sverige andraplatsen med Norge medan Finland ligger i topp.

Även väntetiderna till sex olika typer av operationer ingår i rapporten. I den delen har nio länder jämförts. Sverige är bland de fyra länder som har kortast väntetid. Finland, Storbritannien, Portugal, Spanien och framför allt Norge har längre köer, skriver Svenska Dagbladet.

– De svenska väntetiderna har blivit längre på senare år, men man kan inte se att köerna gått ut över folkhälsan eftersom vi fortfarande har bäst överlevnad på våra patienter, säger Roger Molin.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.