torsdag25 april

Kontakt

Annonsera

Starta din prenumeration

Prenumerera

Dagspress

Mediernas spelreklam får Lotteriinspektionen att ta i med hårdhandskarna

Publicerad: 22 maj 2018, 17:54

Foto: Janne Naess

Lotteriinspektionen fortsätter sitt korståg mot mediernas utländska spelreklam. De förelägganden som för tre månader sedan skickades till över 30 tidningar följs nu upp – av ett ultimatum: "Det finns de som tycker att det här är idiotiskt och befängt", säger My Hamrén, pressansvarig på Lotteriinspektionen, till Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

DagspressSpelinspektionen

SN


I februari rapporterade Dagens Media om att Lotteriinspektionen skickat ut vad som kallas för "förelägganden om överlägganden av viten" till över 30 tidningar runt om i landet.

Anledningen till de förelägganden som skickades ut var ett främjandeförbud som gäller utländsk spelreklam som gått hos tidningarna, något som enligt svensk lag är otillåtet. Bakgrunden är ett domslut från Högsta Förvaltningsdomstolen från den 18 oktober 2017, där det fastställdes att marknadsföring av utländska spelsajter alltså är förbjudet.

Två månader efter det att tidningarna mottagit sina förelägganden från Lotteriinspektionen fortsätter nu myndigheten att sätta press på medierna.

I slutet av förra veckan skickade de ut ett vitesföreläggande till inte mindre än 39 svenska medier, det skriver Breakit.

Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Nöjesguiden och Sydsvenskan är några av de medier som erhållit ett vitesbeslut från Lotterinspektionen.

För Dagens Media bekräftar Lotteriinspektionen att det rör sig om i stort sett samma medier som tidigare, under början av året, fått ett föreläggande från myndigheten.

– Det är i stort sett samma internetdomäninnehavare. Någon kan ha fallit bort, och någon kan ha tillkommit. Men i stort är det ungefärligen samma aktörer som vi övervägde att skicka ett vitesföreläggande som nu har fått det, säger My Hamrén, pressansvarig på Lotteriinspektionen, till Dagens Media.

Utgången av de vitesföreläggande, som nu 39 medier har mottagit från myndigheten, kan vara att de tvingas betala om de inte upphör med utländska spelreklam.

– Tågordningen nu är att alla företag har tre veckor på sig att överklaga det mottagna vitesföreläggandet. Skulle de inte göra det ansöker vi till Förvaltningsrätten om att döma ut vitet, och det är helt enkelt de som i sin tur ser till att aktivera det, säger My Hamrén, och fortsätter:

– Om de väljer att överklaga, som jag tror att många gör, går också det ärendet till Förvaltningsrätten, och det är upp till dem att avgöra i frågan. Men hur som helst är det här ingen process som kommer att gå fort.

"Fortfarande inte tillåtet att bryta mot svensk lag"

TU har tidigare varit kritiska till Lotteriinspektionens agerande. När Dagens Media i februari skrev om de förelägganden som skickats ut till omkring 30 tidningar var Per Hultengård, chefsjurist på TU, bland annat kritisk till Lotteriinspektionens tidpunkt för genomförandet.

– Jag tycker det är obegripligt att man lägger resurser på detta när det tar både tid och kostar pengar för tidningsföretag som har det nog jobbigt ändå. Det här är viktiga annonsintäkter i många fall, sade han till Dagens Media då.

Runt årsskiftet väntas en ny spellag träda i kraft. I och med den kan fler aktörer komma att kunna få en licens som innebär att de kan göra reklam för sina produkter.

Både TU och Sveriges Tidskrifter har tidigare även uttryckt att Lotteriinspektionens agerande är en hetsjakt ett år innan en lagändring.

– Det är bokstavligen en hagelsvärm av överväganden och det har drabbat i stort sett alla dagstidningsföretag. Lotteriinspektionen har i åratal drivit ärenden mot kvällstidningarna, men nu är man till och med ute i landsorten och ger sig på såväl stora som små tidningar med olika utgivningsfrekvens , sade Per Hultengård till Dagens Media.

– Det är helt klart en oklar situation och då tycker vi att det är märkligt att de går ut så här fem i tolv, sade Kerstin Neld, vd på Sveriges Tidskrifter, till Dagens Media i februari.

My Hamrén på Lotteriinspektionen förklarade då att det inte fanns någon specifik anledning till att de gjorde detta just vid den nämnda tidpunkten.

– Enligt lotterilagen är det inte tillåtet att främja spel som saknar tillstånd och det ingår i vårt uppdrag att säkerställa att lagen efterföljs.

Efter att Lotteriinspektionen nu valt att skicka ut vitesbeslut till nästan 40 medier står My Hamrén fast vid att det ligger i deras uppgift att lagen följs.

– Det finns de som tycker att det här är idiotiskt och befängt, att om vi bara väntar ett halvår är det inga problem. Så är det inte. Främjandeförbudet upphör inte att gälla och man kan inte gå händelserna i förväg. Det finns aktörer som säkerligen kommer att få ett tillstånd, andra kanske inte får det. Men det är fortfarande inte tillåtet att bryta mot en lag.

Om främjandeförbudet:

Främjandeförbudet är en del av lotterilagen och innehåller bland annat förbud mot annonsering för utländska spelaktörer och sådant som kan tolkas som uppmuntran till spel. Under åren har flera fall tagits upp i domstolar, där olika beslut satt en praxis för tidningar, annonsörer och Lotteriinspektionen att förhålla sig efter. Domsluten och tolkningarna har däremot varit synnerligen olika, vilket har gjort situationen temporär och oklar.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev