Foto: TT

Dödshotade kriminalvårdare och stal kläder – döms

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig man från länet hotade att skära halsen av en kriminalvårdare. Nu döms han till fyra månaders fängelse för bland annat hot mot tjänsteman och övergrepp i rättssak.

Det var i början av juli som den dömde mannen och en annan man greps av polisen efter att de misstänktes ha stulit kläder från en affär i centrala Östersund. Enligt domen har den 18-åriga mannen inget minne av stölden.

Under tiden i arresten ska mannen hotat flera kriminalvårdare. Han ska enligt domen hotat att skära halsen av en av kriminalvårdarna och även dödshotat två andra i personalen. Även detta säger sig mannen inte ha några minnesbilder av.

LÄS MER: Greps för stöld från affär – gick tillbaka och hotade personalen

Men hoten slutade inte där. När mannen släpptes ur polisarresten dagen efter bestämde han sig för att gå tillbaka till affären och där hotade han den person ur personalen som polisanmält stölden och pratat med polisen.

Mannen greps igen av polisen och anhölls och häktades senare misstänkt för bland annat övergrepp i rättssak.

Döms på alla åtalspunkter

Mannen åtalades för ringa narkotikabrott, övergrepp i rättssak, hot mot tjänsteman och stöld. Mannen har nekat till alla brott förutom den om ringa narkotikabrott.

Men nu döms han i Östersunds tingsrätt på alla åtalspunkter och ska avtjäna ett fyra månader långt fängelsestraff.

Fram tills att domen meddelades har mannen suttit häktad. Det kommer han även göra fram tills det att domen vinner laga kraft, eftersom det enligt tingsrätten finns en påtaglig risk för att mannen på fri fot fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.