Suomi puhutteli maanantaina Venäjän Suomen-suurlähettilästä Pavel Kuznetsovia Naton sotaharjoituksen aikana tapahtuneesta GPS-häirinnästä. Kuznetsovia puhuteltiin ulkoministeriössä aamupäivällä.

– Hänelle ilmaistiin Suomen huoli GPS-häirinnästä ja siitä, että se vaarantaa siviililentoliikennettä. Venäjältä edellytettiin lisätietoja ja vastuullista toimintaa, kertoi ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikönpäällikkö Sari Rautio.

GPS-häirintää ilmeni Naton Trident Juncture -harjoituksen aikana Pohjois-Suomessa. Suomen ulkoministeriö totesi viime torstaina, että häirintä tuli Venäjän alueelta.

Raution mukaan maanantain tapaamisessa ei tullut uutta lisätietoa lentoliikenteen häirinnästä, josta käydään vielä lisää keskusteluja.

– Se on selvää, että itse asia on tärkeä. GPS-häirintä ei saa aiheuttaa vaaraa lentoliikenteelle tai muuten turvallisuudelle. Kyllä itse aiheesta varmasti jatketaan keskustelua, Rautio sanoo.

Suomen ulkoministeriön edustajien ja Venäjän Suomen-suurlähettilään tapaamisen ilmapiiri oli Raution mielestä hyvä.

– Tällaiset keskustelut on aika tavallinen osa diplomaattista kanssakäymistä, että keskustelu käytiin ihan hyvässä ja avoimessa hengessä, Rautio toteaa.

Siirry vaalitulospalveluun