Vanhan torin jou­lu­kuu­si rysähti katki vii­kon­lop­pu­yön tuu­lis­sa – Uusi kuusi jo pys­ty­tet­ty

Rovaniemelle on pystytetty useita isoja joulukuusia. Niiden jalustana on maahan upotettu teräsputki.

Vanhalle torille pystytetty kuusi katkesi kovassa tuulessa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Torin halki kulkevan kävelytien varrella seisova kuusi kaatui kentän suuntaan.
Vanhalle torille pystytetty kuusi katkesi kovassa tuulessa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Torin halki kulkevan kävelytien varrella seisova kuusi kaatui kentän suuntaan.

Keskustassa Vanhan torin puistossa sattui lauantain ja sunnuntain välisenä yönä melkoinen vaaratilanne, kun puistoon pystytetty joulukuusi katkesi ilmeisesti kovan tuulen vuoksi.

– Kuului rusahdus ja puu kaatui, kertoi silminnäkijä eräässä Facebook-keskustelussa.

Mikään myrskytuuli kaupungissa ei lauantaina puhaltanut, mutta säätermein tuuli oli kohtalaista ja puuskissa jopa navakkaa. Ilmatieteen laitoksen rautatieasemalla tekemien mittausten mukaan puuskissa tuulennopeus ylsi enimmillään 11 metriin sekunnissa.

Kaatunut kuusi oli pystytetty keskelle torialuetta, toria halkovan kävelyreitin varteen. Mahdollisten kulkijoiden onneksi kuusi kuitenkin kaatui hiekkakentälle päin eikä reitille.

Vastaavia, pystytettyjä joulukuusia on Rovaniemellä useita, kertoo kaupungin katu- ja liikennevalaistuksesta vastaava sähköinsinööri Marko Rautio.

Keskustassa kuusia on Vanhan torin lisäksi Kauppatorilla, Lordinaukiolla ja Koskikadun rannassa. Lisäksi kaupungintalon edustalla on pystytetty kuusi samoin kuin Viirinkankaan liikenneympyrässä. Niitä on viety myös Napapiirille.

– Ne ovat terveitä luonnonkuusia, jotka kaadetaan ja tuodaan paikan päälle puutavara-autolla, Rautio kertoo.

Muut valaistut kuuset ovat paikallaan kasvavia.

– Sellaiset ovat esimerkiksi uimarannalla.

Isoilla pystytetyillä kuusilla on vakiopaikat, ja niitä varten maassa on teräsputket, joihin kuusen runko upotetaan metrin–puolentoista syvyyteen. Pystytyksen jälkeen kuusi vielä kiilataan suoraan rungon tyveen tulevilla kiiloilla.

Raution mukaan suunnitelmissa on uusia maahan upotetut teräsputket, sillä ne ovat käyneet pieniksi samalla, kun kuuset ovat suurentuneet.

– Kuusia on jouduttu veistämään, että ne saadaan mahtumaan putkiin, Rautio kertoo.

Vaikka yksi kuusi kaatui myräkässä, muut saavat olla paikoillaan.

– On kovin harvinaista, että joulukuusi kaatuu. Kesällähän myrsky kaatoi puita, mutta koskaan aiemmin ei ole joulukuusi kaatunut, Rautio sanoo.

Vanhalle torille tilattiin maanantaina uusi kuusi kaatuneen tilalle. Kuuset haetaan kaupungin omista metsistä.

Katkenneen puun tarkastuksessa ei ilmennyt, että kuusessa olisi ollut mitään vikaa tai lahoa.

– On täytynyt olla kova tuuli, että sen on kaatanut, Rautio pohtii.

Kuusen valot olivat ilmeisesti sammuneet rytäkässä, mutta Raution mukaan sähkölaitteesta ei ollut tilanteessa erityistä vaaraa. Kuusessa oli pienjännitteellä toimivat led-valot, joiden syöttöjä suojaa vikavirtasuojakytkin. Samanlainen valosarja on muissakin kaupungin valaisemissa kuusissa.

– Noin neljäsataa metriä johtoa ja pari tuhatta lamppua on jokaisessa puussa, Marko Rautio kertoo.