Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Väskorna fick inte resa – planet var fulltankat

Flygplanet lämnade Kalmar utan packning.

Ett dygn senare skulle väskorna ha rest betydligt längre än passagerarna – som långt tidigare anlänt till Kroatiska Split.

– Jag har jobbat i 29 år på Kalmar flygplats och skulle väl säga att det hänt två eller tre gånger under de åren, säger Bo Ekman, funktionsansvarig på trafikkontoret i Kalmar.

Foto: SHUTTERSTOCK
Foto: ELISABETH MONTGOMERY / ELISABETH MONTGOMERY

Thomas Cook-flyget från Kalmar till Split i Kroatien var tvunget att flyga utan packning natten mot torsdagen.

Anledningen; planet – en Aribus 321 – var för fulltankat och hade därmed flera ton i övervikt.

– Det stämmer alldeles utmärkt, du har fått rätt uppgifter. Det var för mycket tankat för att planet skulle kunna lyfta – eller egentligen var det för att planet skulle kunna landa i Split, det har att göra med start- och landningsvikter, förklarar Bo Ekman, funktionsansvarig på trafikkontoret i Kalmar.

Då planet inte kunde tanka ur hade man inget val mer än att lyfta utan resväskor. I stället fick flyget åka ned med bagaget under torsdagen.

– Det var rätt lustigt. För det var ett vändande flyg, så det var samma flyg som kom tillbaka för att hämta väskorna som man sedan tog med sig från Kalmar till Malmö. Därifrån fraktades det till Köpenhamn och därifrån ska det sedan levereras till Split, förklarar Bo Ekman resväskornas lite oväntade restur.

– Det här flygplanet kom tomt ifrån Köpenhamn och då valde man att tanka det i Köpenhamn i stället för i Kalmar. Det blev något fel där.

Flygvärdinnor hade aldrig hört på maken

Enligt uppgifter till Kvällsposten har flygvärdinnor på plats sagt att de aldrig varit med om något liknande.

Något som verkar rimligt med tanke på vad Bo Ekman har att säga om det inträffade

– Vi var ju tvungna att ta av bagaget för att vi skulle få i väg flygningen ifrån Kalmar. Jag har jobbat i 29 år på Kalmar flygplats och skulle väl säga att det hänt två eller tre gånger under de åren.

– Det kan hända, men det ytterst ovanligt.