Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elisabeth Massi Fritz

Massi Fritz slår tillbaka: ”Behandlas som andra klassens advokater”

Stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz går till attack mot Linköpings tingsrätt som bantade hennes räkning med 177 000 kronor.

”Tingsrätten verkar inte tycka att jag ska stötta mina klienter trots att det ingår i min roll”, skriver hon i ett Instagraminlägg.

Nu kommenterar Elisabeth Massi Fritz själv rättens argumentation kring hennes arvodering – i ett Instagraminlägg.
Foto: MICHAELA HASANOVIC
”Jag har inget att dölja, vi jobbar stenhårt, alla tider på dygnet”, skriver Elisabeth Massi Fritz i sitt inlägg.
Foto: EERO HANNUKAINEN / /IBL

Nyligen kom livstidsdomen mot den 24-åriga Edvin Gyllensvaan. Linköpings tingsrätt dömde honom till lagens strängaste straff för att ha mördat paret Ann-Christine, 62, och Tor Lekander, 70, i deras hem utanför Mantorp. 

Under rättegången har stjärnadvokaten och målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz bistått de åtta anhöriga till paret. 

Räkningen som hon efteråt lämnade in till tingsrätten för det arbetet landade på totalt 718 299 kronor, varav arbetskostnaden blev 482 000 kronor för att hon enligt räkningen arbetat 354 timmar.  

”Tingsrätten verkar inte tycka att jag ska stötta mina klienter”

Det här menade tingsrätten var på tok för mycket – och ägnade en sida i domen åt att argumentera varför Massi Fritz skulle få mindre betalt för färre antal timmar. 

Rätten ville endast godkänna 225 arbetstimmar, vilket motsvarar 305 775 kronor. Rätten bantade alltså ned hennes arvode med 177 000 kronor – och kallade hennes fakturering för ”inte rimlig”.


LÄS MER: Domstolen vägrar ge Massi Fritz 177 000: ”Väl tilltaget” 


Expressen sökte Massi Fritz under onsdagen utan att lyckas. Nu kommenterar hon själv rättens argumentation kring hennes arvodering.

https://www.instagram.com/p/BilxJHhnh5S/?hl=sv

På sin Instagram skriver hon:

”Tingsrätten skar i min räkning trots att jag företräder 8 personer. Tingsrätten tycker inte att jag ska ligga över försvararens arvode och fullt beviljade förstås.

Tingsrätten verkar inte heller tycka att jag ska stötta mina klienter trots att det ingår i min roll. Inte heller verkar tingsrätten tycka att jag ska läsa alla handlingar i målet som består av ca 4000 sidor.”

”Målsägandebiträden, oftast kvinnor, behandlas som andra klassens advokater”

Massi Fritz ger också en känga åt en ojämställd syn på försvarsadvokater kontra målsägandebiträden:

”Min syn på det här är att försvarare kan yrka höga arvoden för att de företräder en misstänkt medan vi målsägandebiträden, majoriteten kvinnor, behandlas som andra klassens advokater för att vi företräder brottsoffren.”

”En brödsmula i sammanhanget, men tingsrätten tycker inte att jag ska stötta mina klienter trots att det ingår i min roll”, skriver Elisabeth Massi Fritz i sitt inlägg.

LÄS MER: Disciplinärende inleds mot Massi Fritz  

Är under utredning

Stjärnadvokaten är under utredning efter att Advokatsamfundet initierat en utredning av hennes arvoden och henne som arbetsgivare. Detta skedde efter en granskning från Aftonbladet, som intervjuat 16 jurister som jobbat under henne.

I slutet av nämnda Instagraminlägg skriver hon:

”Jag har inget att dölja, vi jobbar stenhårt, alla tider på dygnet med stort engagemang och framgång för alla våra klienter och det tänker jag fortsätta med även om det innebär att jag får jobba ideellt och gratis”.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.