Detta gäller vid sponsring

Uppdaterad 2013-10-17 | Publicerad 2013-08-29

Fanna BK (här i match mot Rytterne IS) sponsras av Gloab i Enköping. "Jag tycker det är roligt med de lägre divisionerna, pengarna gör mer nytta där", berättar Ralph Björklund.

Sponsring av en idrottsförening ger dig inte bara goodwill.

Det är även fullt avdragsgillt.

Sponsring är inte bara attraktivt för stora företagsjättar. Även mindre företag gynnas ev att ge ekonomiska bidrag till lokala föreningar.

"Med sponsring förstås i regel att ett företag (sponsorn) lämnar ekonomiskt stöd till en verksamhet av idrottslig, kulturell eller annars allmännyttig natur", står det skrivet hos Skatteverket. Med andra ord kan det gälla såväl knattelag i innebandy som en teateruppsättning.

Gloab i Enköping har länge sponsrat idrottsföreningar och välgörenhetsorganisationer. I dag sponsrar de bland annat Fanna BK Damer, Enköping IS och Bålsta Pingis. Ralph Björklund, VD, berättar att de förvisso ibland valt föreningar med supporterhjärtat. Till exempel har Gloab tidigare sponsrat Södertälje Hockey. Men det handlar också om att ta samhällsansvar.

– Vi följer ISO 26 000 standarden för socialt ansvarstagande för företag. Alltså ger vi exakt lika mycket till herrlag, damlag och välgörenhetsorganisationer.
Hur väljer ni föreningar att sponsra?

– Framförallt är det lokala föreningar. Dels för att någon här kanske håller på, eller har barn i en av dem. Men det handlar om att få mycket för pengarna också. Det är mycket mer värt att få en plats på matchtröjan hos ett lag i de lägre divisionerna, än en liten skylt i de större ligorna. Sen tycker jag det är roligare och gör mer nytta. Tiotusen kronor för Fanna BK gör ju jättemycket. Men för Södertälje Hockey är det inte så mycket pengar.

Hur har sponsringen påverkat er, har ni fått någon direkt avkastningen?

– Nej, inte direkt. Det är ju ganska svårt att mäta. Det är likadant som när vi annonserar i facktidningar. Visst har det hänt att vi fått nya kunder på grund av det. Men som sagt, det är svårt att mäta. Framförallt handlar det om att vi får bra rykte. Vi uppfattas som ett bra och schysst företag som ställer upp.

Detta gäller för avdrag

Sponsring är en avdragsgill utgift. Men för att du ska få göra avdrag finns det ett par regler att förhålla sig till.

Först och främst krävs en motprestation av den sponsrade. Att "företaget får bättre rykte", är alltså inte skäl nog. Enligt myndighetssvenska är "sponsringsutgiften avsedd att öka eller bibehålla företagets inkomster". Om företaget endast vill få goodwill är det fråga om en gåva istället. Exempel på motprestationer kan vara reklamskyltar, fribiljetter, tillgång till/lån av lokaler, företagslogotyp på matchställ.

På tal om motprestationer finns det vissa undantag, till exempel forskning. I detta fall måste du som sponsor inte erhålla specifika motprestationer. Din utgift måste heller inte avsättas till ett särskilt projekt. Men du ska ha "ett rimligt intresse av forskningen" och den kan "antas få en betydelse för den skattskyldiges näringsverksamhet". Tillverkar du skönhetsprodukter är det alltså rimligt att du är intresserad av miljöpåverkan av vissa preparat och ämnen. Tillverkar du läkemedel är du givetvis berörd av landvinningar inom medicinsk forskning.

Motprestationen måste ha ett marknadsvärde som motsvarar sponsringsutgiften. För att se om utgiften är avdragsgill värderas den alltså mot kostnaden/marknadsvärdet av liknande tjänster. Om du enligt avtalet till exempel syns på en arenas reklamskyltar ställs detta mot hur mycket liknande marknadsföring skulle kosta hos en reklamfirma.

Sponsringen behöver inte vara av direkt ekonomisk sort. En klädfirma kan bidra med kläder, ett bussbolag kan stå för resor och så vidare. Du kan dock inte sponsra med något som ligger utanför ditt verksamhetsområde. Till exempel nekades Bahco AB avdrag när de sponsrade den polska sjukvårdsförvaltningen med en ambulans. Bahco tillverkade luftvärmeaggregat och installerade ventilationsanläggningar. En ambulans ansågs alltså inte ha ett omedelbart samband med verksamheten.

Sponsringsavtal kan vara muntliga. Men för enkelhetens skull gör du bäst i att ha ett skriftligt avtal, eftersom du ska kunna redovisa allt. I avtalet ska det framgå vilka motprestationer du får. Får du fler, genom exempelvis ett sponsringspaket, ska alla delar redovisas.

Avdrag medges inte bara för rätten att använda en motprestation utan du måste faktiskt utnyttja den. Har du blivit lovad tillgång till en simhall – se till att använda dem.

Företaget som sponsrar kan inte vara hur litet som helst. Skatteverket kan då bedöma sponsringen, oavsett storlek, som inom ramen av levnadskostnader för företagsledaren. Då blir den inte avdragsgill som sponsring, men som lönekostnad.

Källa: Skatteverket

Följ ämnen i artikeln