Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomresor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sikta in dig på Åre – för en skidsemester med extra allt

Åre behöver inte göra sig till.  Här finns skön skidåkning och en turistnäring med rutin. Redan på medel­tiden var området välbesökt.

Fjällgården.
Foto: SHUTTERSTOCK
Offpiståkning på Åreskutans baksida med orörd skidterräng och storslagen vy över jämtlandsfjällen. Från toppstationen är det 15 minuters hajk. Vill du spara på krafterna kostar det en hundring att tolka efter snöskoter.
Foto: GÖSTA FRIES / PATRIK LEJE
Tännforsen, ett av Sveriges största vattenfall, fryser på vintern till en vacker isskulptur. Isfallet ligger 22 kilometer, 22 minuter med bil och 22 kurvor från Åre.
Foto: GÖSTA FRIES / PATRIK LEJE
Gastropuben Parkvillans kökschef Johan Nilsson gillar att laga rejäl mat. Menyn matchar Jämtlands bästa öllista med rustika rätter, annorlunda styckdetaljer och långkok. Vad som tillagas beror på säsong, råvarutillgång och dagsform i köket.
Foto: PER ERIKSSON / PATRIK LEJE
Villa Tottebo har hyllats och fått höga betyg i krogguider som White Guide, Vägarnas bästa och Sveriges bästa bord. Det är inte förvånande; miljö, service, mat och dryck håller högsta klass. På tallriken: Hälleflundra med sparris.
Foto: PER ERIKSSON / PATRIK LEJE

Jag har tur när jag kliver ut ur den första gondolliften som når toppen av skidsystemet. Dimman lättar och molnen skingrar sig på Åreskutan. Solen bryter fram och en decimeter nysnö täcker den klassiska nedfarten Störtloppet.

Jag riktar skidspetsarna mot Renfjället som reser sig upp tvärs över sjön på andra sidan dalen. I horisonten söderut avtecknar sig Sylarnas spetsiga toppar och i väster reser sig toppturs­eldoradot Snasahögarna ovanför Storulvåns fjällstation.

Underlaget är mjukt och jämnt. Jag åker i svepande storslalomsvängar ner till Olympiaplatån och fortsätter ner mot VM8:ans dalstation med ett vitt moln av snörök virvlande bakom mig.

LÄS MER: Magdalena Forsbergs egna favoriter i Åre 

Skidåkningen på Åreskutan är extra allt

Fallhöjden är högre, liftarna fler och skidterrängen häftigare än på de flesta andra skidorter i de svenska fjällen. Åre är belägen vid Åresjöns strand vid foten av den 1 420 meter höga Åreskutans sydsida. Byn har endast 1 500 invånare men lockar årligen hundratusentals besökare. Orten har en lång historia av besöksnäring: på medeltiden stannade tusentals pilgrimer till vid Åre kyrka under vandringen till Olav den heliges grav i Nidarosdomen i Trondheim. Kung Olav själv övernattade i byn innan han stupade vid slaget i Stiklestad år 1030 och blev helgonförklarad.

De första turisterna i modern mening var sommargäster som kom till fjällen för att fiska, jaga och vandra. Under 1800-talets andra hälft var byn kurort för lungsjuka arbetare och 1882 invigdes järnvägen mellan Östersund och Trondheim. Mittbanan blev det ett lyft för turismen och 1910 byggdes den första skidliften, Berg­banan, som fortfarande är i bruk och numera är ett byggnadsminne med ett litet museum i toppstationen.

Julstämning på Åre Torg. Bra shopping och 15 restauranger inom 200 meters avstånd. Till vänster (i bilden) nya innekrogen Bombom, till höger Åre Hemslöjd och anrika hotellet Åregården
Julstämning på Åre Torg. Bra shopping och 15 restauranger inom 200 meters avstånd. Till vänster (i bilden) nya innekrogen Bombom, till höger Åre Hemslöjd och anrika hotellet Åregården Foto: GÖSTA FRIES / PATRIK LEJE

Åre har arrangerat alpina VM vid tre tillfällen. 1954 blev den norska skidlegenden Stein Eriksen dubbel guldmedaljör i slalom och storslalom, men hans prestation överträffades av den svenska skiddrottningen Anja Pärson 2007 när hon körde hem tre VM-guld och ett VM-brons på hemmaplan, och senast 2019.

Med pudersnö till knäna prickar jag av Åre­skutans klassiska offpiståk. Efter några lössnösvängar landar jag i botten av Susabäcken där hela byns friåkningselit studsar fram över snöklädda stenar och stockar.

LÄS MER: Här är Europas billigaste skidorter

Riktligt med meriterade skidåkare i Åre

Andelen meriterade skidåkare i Åre är antagligen unik i skidvärlden. Jag träffar en av dem, OS-bronsmedaljören i super-G, Lars-Börje ”Bulan” Eriksson, en lördagsmorgon vid parkeringen och gör sedan mitt bästa för att hänga med skidlegenden utför branterna. Det är folktomt i backen och vi hinner med några snabba åk och en kopp kaffe på Olympiaplatån innan liftköerna bildas. Han visar bilder i mobilen från tiden i världscupen. Stoltast är han över fotot då han är på samma prispall som Ingemar Stenmark. Han kom trea när tidernas största skidåkare vann sin sista världscuptävling i storslalom.

– Det finns inget bättre än att börja dagen med några sköna skidåk på morgonen. Det är lyx. Livskvalitet.

Men Åre är mer än skidåkning. Här kan man hitta skidrestauranger i såväl byn som i backen och ett nöjesliv som i sina bästa stunder hör till det livligaste i skidsvängen. Det finns naturligtvis många förklaringar till det. En av dem är att många av restaurangerna drivs av skidåkare som stannat kvar i byn, arbetat i krogbranschen några år för att sedan satsa på ett eget ställe.

RESFAKTA: ÅRE

Resa hit: Direktflyg med SAS från Stockholm Arlanda till Östersunds flygplats. Byte på Arlanda om du flyger från Göteborg och Malmö. Med Braatens flyger du direkt från Bromma till Östersund. Tåg från Stockholm till Åre.

Bästa tiden: Skidsäsongen börjar i december och slutar sista april. Liftarna stänger efter valborg. Snön ligger kvar på fjället hela maj så möjligheten att gå på fjälltur och topptur finns ytterligare en månad efter säsongsavslutningen. 

Restid: Cirka 4-5 timmar inklusive transfer till och från flygplats, från Malmö, Göteborg och Stockholm. 8-9 timmar med tåg från Stockholm. 8 timmar med bil inklusive raster.

Prisnivå: Kostnaden för en skidsemester i Åre varierar stort under säsongen. Under de mest attraktiva veckorna (jul, nyår, sportlov och påsk) stiger priserna på boende och resor.

Ta dig runt: Gratis skidbuss om du har liftkort. Gott om taxibilar. Vill du göra utflykter till Vålådalen och Storulvån är hyrbil att rekommendera.

Bra att veta: Boka tåg- och flygresor, boende i stuga, lägenhet, hotell och restauranger i god tid. 

Läs mer: skistar.com

Att Åre också har en hotell- och restaurang­skola har naturligtvis även det bidragit till utvecklingen. Stjärnkocken Magnus Nilsson på foodiemeckat Fäviken är antagligen den mesta kända krogprofilen som fått sin utbildning på skolan. Många av eleverna går direkt från praktik till jobb i området.

En välbesökt institution är den åretrunt-öppna bistron, pizzerian och baren Werséns som öppnade 1998. Samma år som Werséns slog upp sina dörrar tog trion Patrik Jonsson, Tomas Olinder och Sonny Gustavsson över en annan krog, Broken och i dag driver de ytterligare tre restauranger, bland dem Vinbaren.

Idén till den lilla krogen hämtades från små hål-i-väggen-krogar på italienska skidorter där vin och mat serveras på ett avslappnat sätt. Framåt 22-tiden brukar en dj dyka upp och det är inte ovanligt med spontandans under skid­säsongen. Om det blir en lugn middag eller fullt ös vet man aldrig. Stämningen är lika oförutsägbar som vädret i Jämtlandsfjällen.

LÄS MER: De bästa skidorterna i Alperna – stor guide 

Åre – perfekt för dig som älskar öl

Ett av Jämtlands största utbud av öl hittar man på Parkvillan. Gastropuben har mer än 100 sorter på flaska och ett 20-tal på fat, varav tio egna öl som bryggs i källaren. Stället drivs av paret och ölentusiasterna Calle Nygren och Jennie Leijon, bryggmästare är Jennie.

– I baren kan du beställa smårätter som passar till öl. Vill du käka middag som en riktig skibum är det en bärs i näven, lokalproducerad bira i glaset och rockmusik i högtalarna som gäller, säger Calle med ett flin.

Här finns också Svartbergets fjällbryggeri, Sveriges högst belägna ölfabrik, 864 meter över havet på VM-platån. Bryggeriets grundare, Philip Hafstad, är utbildad ölsommelier och ”öl för skidåkare” är hans motto för det nya mikrobryggeriet på Åreskutan.

Det finns naturligtvis många skäl att besöka Sveriges största skidort. Till att börja med naturligtvis skidåkningen men är man inte sugen på det står annat till buds. Äventyrsbad, spa, fjäll­turer, skoterutflykter, zipline, skärmflygningskurser och hundspann för att nämna en del.

Vädret i västra Jämtlandsfjällen må vara ett lotteri, men sett från ett internationellt perspektiv är skidsäsongen i Åre rätt snösäker och lång. Liftarna öppnar i början av december och stänger i slutet av april. I år tjuvstartade byns skidentusiaster redan i november – med topptursutrustning – och de ger inte upp förrän i slutet av maj eller juni.

Skogsåkning i Åre när den är som bäst. Vill du pricka en meter nysnö är det störst chans i januari.
Skogsåkning i Åre när den är som bäst. Vill du pricka en meter nysnö är det störst chans i januari. Foto: GÖSTA FRIES / PATRIK LEJE

Guide: Åre – Sveriges bästa skidort

SE & GÖRA

1. Kul kvällsskidåkning 

Kvällsskidåkningen i VM8:an är i världsklass. Liftarna har öppet måndag-fredag, till och med den 6 mars, 18.00-20.00. Bräckeliften i Björnen har kvällsöppet torsdagar och söndagar till och med den 7 mars, och Hamrebacken i Duved tisdagar och lördagar till och med den 9 mars. 

skistar.com

2. Vacker längdåkning 

De snösäkra spåren (1-15 km) i Björnen passar såväl nybörjare som proffs. 5 km är elbelyst. I Duved är slingorna 2,5-15 km långa. 5 km är elbelyst. Åres vackraste skidterräng hittar du i Ullådalen där spåren är 2,5-5 km långa. 

skistar.com

3. Fantastiska fjällturer

Att skida fram på fjället en solig vårdag är en härlig upplevelse. Åreskutan är en fin dagsutflykt. Vackra Ullådalen måste upplevas. I Storulvåns och Vålådalens vildmark startar många skidäventyr med övernattning i STF:s fjällstugor.

svenskaturistforeningen.se 

4. Koppla av med bad

Om du vill avsluta skiddagen med bastu och bad rekommenderas Copperhills prisbelönta spa. Holiday Clubs äventyrsbad och saunaworld passar barnfamiljer. Tott Hotell är för nuvarande stängt för renovering och beräknas öppna december 2020. 

copperhill.se, holidayclubresorts.com/are

ÄTA & DRICKA

5. Krogtätt på Åre torg

I fjällvärldens krogtätaste by rekommenderas Åre Crêperie & Logi för lunch. Byns bästa ölutbud hittar du på Parkvillan. För kombon partystämning och bra mat och dryck gäller Vinbaren, Supper, Werséns och Mr French. 

creperielogi.se/are, wersens.se, dahlbompatorget.se, vinbaren-are.com, supper.nu/are, mrfrench.se/are

SHOPPING & NÖJE

6. Åre Chokladfabrik

På Åre Chokladfabrik i Björnänge tillverkas nio miljoner praliner per år. I den lilla butiken kan sötsugna besökare provsmaka choklad och handla praliner i vackra strutar. 

arechokladfabrik.se

7. Skidbutikerna vid torget

Hanson Concept Store och Åre Skidsport är Åres bästa skidbutiker. Skidkunnig personal hyr ut och säljer skidutrustning. Eller hjälper dig att hitta vinterns snyggaste skidkläder och trendiga modeplagg för en utekväll på byn. 

areskidsport.se, skistar.com

8. Åre Hemslöjd

Åre Hemslöjds lilla mysiga presentbutik på Åre Torg har ett kul sortiment av åreprodukter, smycken och sameslöjd. Med andra ord: souvenirer av hög kvalitet.

arehemslojd.se

BO BRA

9. Hotell Fjällgården – ski in ski out

Hotell Fjällgården har ett förträffligt läge mitt i skidbacken med vacker utsikt över Åredalen. Populär afterski och bra restaurang.

ANNONS: Läs mer och boka Fjällgården här [extern länk]

10. Åregården – anrikt skidhotell 

Hotel Diplomat Åregården, byns första hotell, ligger mitt på torget. Snygg bar och lobby som är byns naturliga mötesplats. Två bra krogar I huset: Capo och Vinbaren.

ANNONS: Läs mer och boka Åregården här [extern länk]

11. Copperhill Mountain Lodge

Copperhill Mountain Lodge ligger högst upp i Björnen på toppen av Förberget. Utsikten över Åreskutan och Åredalen är storslagen. Hotellet ritades av arkitekten Peter Bohlin, som har designat Bill Gates privata hem och butiker åt Apple. Hotellets vackra Spa och restaurangen Niesti rekommenderas. Zlatans har byggt ett stort hus på samma gata.

ANNONS: Läs mer och boka Copperhill här [extern länk]

LÄS MER: Upptäck Edsåsdalen – Åres fridfulla granne