Savonlinnan seudulla Itä-Savon sairaanhoitopiirissä koronavirustilanne on ollut lähes koko epidemian ajan rauhallinen, mutta tilanne on viimeisten viikkojen aikana huonontunut nopeasti.

Alueen ilmaantuvuus on tällä hetkellä yli 190. Sosterin tiedotteen mukaan 14 vuorokauden ilmaantuvuus on viikkojen 13 ja 14 tartuntaluvuilla laskettuna 197,5. THL:n koronakartassa ilmaantuvuus on tällä hetkellä 190,4. Tartuntaluvut päivittyvät THL:n tilastoihin hieman eri tahtiin kuin alueiden omiin kirjanpitoihin.

Vertailun vuoksi Hus-alueen ilmaantuvuus on tällä hetkellä THL:n koronakartan mukaan 201. Hus-alueen ilmaantuvuus on ollut laskussa.

Savonlinnassa on tällä hetkellä useita aktiivisia tartuntaketjuja. Kia Kilpeläinen

Tartuntaketjuja töissä kouluissa ja päiväkodissa

Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella on todettu viikoilla 13 ja 14 yhteensä 79 tartuntaa. Sosterin alueeseen kuuluvat Savonlinna, Sulkava, Rantasalmi ja Enonkoski. Alueiden väkiluku on Sosterin nettisivujen mukaan noin 40 000 asukasta.

Viikolla 14 eli viime viikolla alueen koronatesteistä 3,8 prosenttia oli positiivisia.

Sosterin tiedotteen mukaan alueella on useita aktiivisia tartuntaketjuja.

Sosterin viimeaikaisissa tiedotteissa on mainittu savonlinnalaiseen työyhteisöön, Savonlinnan Asematien päiväkotiin ja Savonlinnan taidelukioon liittyvät tartuntaketjut. Taidelukio siirtyi maanantaina etäopetukseen koronatilanteen takia.

Korona-altistumisten vuoksi Sosteri suosittelee, että myös Savonlinnan lyseon lukio siirtyisi etäopetukseen 14.4. alkaen toistaiseksi. Noin sata oppilasta on altistunut koronavirukselle.

– Muutama ketju on tuottanut paljon tartuntoja. Emme vielä tiedä onko kyse virusvarianteista, mutta epäilemme, että siellä olisi variantti, joka selittäisi sen, että se on niin ärhäkästi tarttunut, sanoo johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen Sosterista.

Tartuntaketjujen alkulähteet eivät ole viimeaikaisissa ketjuissa tarkkaan selvillä, mutta Luukkonen epäilee, että ihmisten matkustelu hiihtolomien aikaan on vaikuttanut alueen koronatilanteeseen.

– Voi olla, että ne (tartuntaketjut) ovat lähtöisin siitä, että on käyty hiihtolomalla maaliskuun puolivälissä pääkaupunkiseudulla tai muualla, missä tautia on enemmän, ja sieltä on myös vastaavasti käyty täällä.

Tartuntoja on alueella runsaasti, mutta valtaosa tartunnoista tulee edelleen jatkotartuntoina esimerkiksi perheiden sisällä ja karanteenissa oleville. Tartuntaketjujen jäljitettävyys on noin 80 prosenttia.

– Ketjut on saatu nopeasti hallintaan ja jatkotartunnat kytkettyä ketjuihin. Se toimii hyvin tällä hetkellä.

Mökkibileitä pidetty

Sosterin mukaan sen tiedossa on, että alueella on pidetty yksityisiä juhlia ja että tartuntaketjuja on lähtenyt liikkeelle koti- ja mökkibileistä.

– Nyt pitää ymmärtää, että bileiden aika ei ole nyt. Tämän tyyppisissä tilaisuuksissa tartunnat leviävät erittäin herkästi, ja yhdet juhlat voivat keikauttaa alueen koronatilanteen hallitsemattomaksi. Nuorten kohdalla toivoisin, että koko perheet kantaisivat tästä nyt vastuuta ja asiasta keskusteltaisiin kotona ja koulussa, Luukkonen muistuttaa Sosterin tiedotteessa.

Viikolla 14 eli viime viikolla Sosterin alueen koronatesteistä 3,8 prosenttia oli positiivisia. Kuvituskuva. Riitta Heiskanen

Karanteenia noudatettava

Sosterin alueella on tällä hetkellä satoja ihmisiä karanteenissa.

Sosteri muistuttaa, että karanteeniin asetettujen on pysyttävä karanteenissa ja noudatettava tartunnanjäljitystiimiltä saamiaan ohjeita.

Karanteenin aikana kodin ulkopuolella on sallittu ainoastaan ulkoilu, joko yksin tai samassa taloudessa asuvan kanssa. Esimerkiksi kauppaan karanteeniin asetettu ei saa mennä. Eristys on puolestaan vielä tiukempi toimi. Koronavirukseen sairastunut määrätään eristykseen, ja tällöin kotoa ei saa poistua lainkaan.

Karanteeniin asettaminen tarkoittaa, että henkilö ei saa poistua kotoa ja saa tavata vain omia perheenjäseniään. Esimerkiksi erillään asuvat karanteenissa olevat henkilöt eivät saa tavata keskenään.

Luukkonen sanoo Iltalehdelle, ettei hänen tietoonsa ole tullut karanteenin rikkomisia, mutta koska karanteeniin on asetettu nyt nuorempia ikäluokkia, pelisääntöjä haluttiin korostaa.

– Heillä ei välttämättä ole tiedossa, mitä karanteeni tarkoittaa.

Rajoitukset

Yleisötilaisuuksissa henkilömäärä saa olla Sosterin alueella tällä hetkellä enimmillään kuusi. Aluehallintoviraston määräys on voimassa 22.4.2021 saakka. Sosteri suosittaa rajaamaan myös yksityistilaisuuksia enintään kuuteen henkilöön.

Alueella on voimassa laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus. Alueellista maskisuositusta tarkastellaan seuraavan kerran 20.4. Korkeakoulujen suositellaan olevan etäopetuksessa.

12–18-vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta jatkuu normaalisti, mutta eri alueiden välisiä turnaustyyppisiä tapahtumia ei suositella järjestettäviksi.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminnan suositellaan edelleen olevan tauolla.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri on osa Etelä-Savon maakuntaa, jonka alueella ravintolat ovat suljettuna 18.4.2021 asti.

Kaikki uutiset koronaviruksesta.