Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Så kan simuleringar förbättra framtidens sjukvård och industri

Digitalisering, ökad effektivitet och bättre beslutsstöd är just nu orden på allas läppar. Kan virtuella simuleringar vara en del av lösningen? Vid Högskolan i Skövde bedrivs forskningsarbeten om hur tester i en virtuell miljö kan leda till en bättre sjukvård och industri. Tisdagen den 24 april visar Högskolan, tillsammans med externa föreläsare, upp vad som är på gång just nu.

– Det handlar om att designa och förbättra produktionsprocesser inom industrin och sjukvården. Simuleringar ger också underlag till beslutsfattare för att kunna fatta rätt beslut i ett utvecklingsarbete, berättar Ainhoa Goienetxea, doktorand på institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde.

Hon forskar om hur man kan kombinera simulering och optimering med Leanarbete inom sjukvården och industrin. Vården och industrin kan utveckla sina traditionella styrningsmodeller för att bättre inkludera tekniska framsteg. Och där kan simulering göra skillnad, berättar Ainhoa Goienetxea:

– Genom att testa olika scenarier kan man designa nya system och identifiera förbättringar utan att behöva göra avbrott i den dagliga verksamheten. Hur kan vi minska väntetider för patienter? Hur bör vi designa en ny akutmottagning? Hur effektiviserar vi vårt material i en produktionslinje? Genom att simulera och optimera en produktionsprocess kan vi få svar på frågorna och få fram optimala lösningar. De kan sedan föras in ”på riktigt” för att förbättra och effektivisera verkligheten i nästa skede. Med organisationer som ser simuleringar som en naturlig del av ett utvecklingsarbete kan nyttan bli väldigt stor.

Träffa en av världens mest ledade forskare på temat

Klockan 10 finns det även möjlighet att träffa, och ställa frågor till, Sally Brailsford, professor i företagsledning vid Southampton Business School i Storbritannien. Hon är en av världens mest ledande forskare på hur simuleringar används för att stödja sjukvårdsområdet. Även Matias Urenda, lektor i industriell teknik från Uppsala Universitet, finns på plats för att beskriva genomförda simuleringsprojekt inom den svenska sjukvården.

– Sally har jobbat med virtuella simuleringar under lång tid och hennes erfarenheter kan vi dra nytta av i en svensk kontext också. Matias har arbetat med flera landsting och regioner och har kunskaper som det ska bli intressant att höra mer om, säger Ainhoa Goienetxea.

På eftermiddagen skiftar workshopen fokus – från sjukvård till industri. Då föreläser Leif Pehrsson, Director of Manufacturing Research & Concepts från Volvo Car Engine, om Volvos syn på simuleringar inom framtidens smarta industri. Dessutom berättar Amos Ng, professor i automatiseringsteknik vid Högskolan i Skövde, om de simuleringsprojekt Högskolan driver tillsammans med industrin just nu. Under såväl för- som eftermiddagen finns det också möjlighet att se demonstratorer som forskare vid Högskolan i Skövde har utvecklat. 

Schema tisdagen den 24 april

Pass 1: Simuleringsmöjligheter inom sjukvården
09:00-10:00 Simuleringserfarenheter från engelsk sjukvård med Sally Brailsford
10:00-10:30 Minimässa med demonstratorer och fika (Möjlighet för media att intervjua Sally, Matias och Ainhoa)
10:30-10:45 Svenskt simuleringsprojekt inom vården med Matias Urenda
11:45-12:00 Lean, simulering och optimeringsmöjligheter med Ainhoa Goienetxea

Pass 2: Simuleringsmöjligheter inom industrin
13:15-14:00 Simulering och optimering i beslutsfattande processer med Leif Pehrsson Volvo Car Engine
14:00-14:45 Simulerings- och optimeringsprojekt inom industrin med Amos Ng
14:45-15:30 Lean, simulering och optimeringsmöjligheter med Ainhoa Goienetxea 
15:30-16:00 Minimässa med demonstratorer och fika (Möjlighet för media att intervjua Leif, Amos och Ainhoa)

Plats

Högskolan i Skövde, hus H, lokal 301. Observera att lokalen har ändrats. 

För mer information, kontakta

Ainhoa Goienetxea, doktorand, Högskolan i Skövde, ainhoa.goienetxea@his.se, 0500-448 582

Jill Elmshorn, forskningskommunikatör, Högskolan i Skövde, jill.elmshorn@his.se, 0500-448 064

Ämnen

Kategorier

Regioner


Vi är en modern högskola som präglas av en öppen och välkomnande atmosfär, förstklassiga utbildningar och internationellt konkurrenskraftig forskning. En plats där vi gör framsteg, varje dag.

Kontakter

Cecilia Renström

Cecilia Renström

Presskontakt Kommunikatör Presskontakt 0500 448031
Ulf Nylén

Ulf Nylén

Presskontakt Ledningskommunikatör Press- och kommunikationsfrågor som rör Högskolans rektor, prorektor och högskoledirektör 0500-44 80 61

Välkommen till Högskolan i Skövde!

Vi är en högskola med en öppen och välkomnande atmosfär, förstklassiga utbildningar och internationellt konkurrenskraftig forskning. En plats där vi gör framsteg, varje dag.