Tallinns nya företagsamma generation

Ju fler generationer som haft välfärd, desto färre vill offra sina ungdomsår på krävande ­utbildningar. Därför kommer dagens rika att tappa gentemot tillväxtländerna och den eviga dynamiken mellan fattiga och rika bestå.

Var ligger världens mest entreprenöriella nation? Bara 30 mil från Stockholm och 8 mil från Helsingfors. Välkomna till den lilla huvudstaden Tallinn, dit vem som helst kan flytta digitalt och bli estnisk e-medborgare och på en liten stund starta ett företag som kan få tillgång till euroområdet och slippa massor av ­papperskrångel! I Estland har varje medborgare en digital signatur. Bläckpenna och pappers­dokument är helt enkelt utrangerade. Estlands president Kersti Kaljulaid sitter aldrig som Donald Trump och skriver under olika direktiv med en klatschig signatur.

Vad händer med säkerheten? Vladimir Putin hjälpte estländarna på traven med den saken år 2007. Han jagade upp den ryskspråkiga majoriteten och fick dem att protestera mot att en heroisk staty av en rysk soldat flyttades från centrala Tallinn till ett mer avsides kvarter. Våldsamma demonstrationer följdes upp av den första stora ”cyberattacken” då Estlands banksystem, riksdag och regering plötsligt stod utan internet. Skadorna, utan pappersdokumentation, blev omfattande.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG