Demareilla nostetta

Sdp:n Antti Rinne on noussut suomalaisten suosikiksi seuraavaksi pääministeriksi. Näin kertoo Helsingin Sanomien tuore mielipidetiedustelu. Kokoomuksen Petteri Orpo tulee yhä tiukasti kannoilla mutta keskustan Juha Sipilä on pudonnut vauhdista.

Ikävä asia demareille on, että suosion nousu ei johdu niinkään hyvästä oppositiopolitiikasta tai Antti Rinteen vakuuttavuudesta. Kyselyn tulosten perusteella kansa on kyllästynyt ja pettynyt hallitukseen. Jokainen sote-sotkun, tai jonkun muun sotkun, käänne sataa demareiden laariin. Vaalien jälkeen ei ole toki isoa merkitystä, millaisilla syillä vaalivoitot tai vaalitappiot on hankittu.

Ensi vuoden huhtikuun eduskuntavaalien asetelmia rakennetaan jo täyttä päätä, ja SDP:n suosion kasvu ei varmasti ole jäänyt huomaamatta demarikaupunki Varkaudessa. Viime vaalit jättivät haavat, kun demarit eivät osanneet siirtää pitkäaikaisen kansanedustajan Kari Rajamäen vahvaa ääniperintöä vaan se levisi sinne tänne monelle henkilölle ja puolueelle.

Jos vasemmiston Matti Semi ei olisi leiponut yllätystä ja mennyt läpi, Varkauden pitkä edustajakausi olisi katkennut. Demareiden vaalien kurjuutta lisäsi, että Pohjois-Savo jäi kokonaan ilman demarikansanedustajaa Savo-Karjalan vaalipiirissä. On varmaa, että demarit lähtevät hakemaan voimalla tilanteeseen korjausta varsinkin nyt, kun tuulet ovat puolueelle suotuisia.

On mielenkiintoista nähdä, saavatko demareiden Timo Suhonen ja vasemmiston Matti Semi vahvoja kilpakumppaneita. Keskustan leppävirtalainen Aino Kanniainen on ollut lähellä läpimenoa pariin otteeseen. Kaikille harmillista on, jos Joroinen pysyy maakuntauudistuksen lykkääntymisen vuoksi yhä Etelä-Savossa ja Kaakkois-Suomen vaalipiirissä.