SEB tjänar allt mer pengar på sina bolån

1:23 min

Storbanken SEB går oväntat bra. Särskilt överraskande är hur mycket banken tjänar på rådgivning och arbete med börsintroduktioner.

– Det har varit ett väldigt bra kvartal för det vi kallar investmentbanken, alltså de avgifter vi får i samband med att kunder anlitar oss för finansieringslösningar, förvärvsrådgivning och noteringar på börsen, säger SEB:s vd Johan Torgeby.

Vinsten för SEB under andra kvartalet lyfte till 5,7 miljarder kronor. Det var omkring 400 miljoner kronor mer än väntat.

I samband med rapporten meddelar Stockholmsbörsen att man bötfäller SEB. Banken får betala drygt tre miljoner kronor för slarvig informationsgivning i när den tidigare vd:n Annika Falkengren avgick i januari. Men på börsen var fokus för dagen kvartalsrapporten och aktien stiger i eftermiddagshandeln.

SEB tjänar allt mer pengar på sina bolån. Lönsamheten i bolåneaffären har inte ökat. Men SEB lånar ut mer och då drar banken också in mer pengar i form av boräntor.

Lyftet för utlåningen hänger bland annat samman med bankens nya digitala tjänster, enligt Johan Torgeby.

– Vi har lanserat ett digitalt bolånelöfte, så att man kan sitta hemma och kolla de här parametrarna själv, utan att behöva gå in på banken. Vi har sett en märkbar ökning på efterfrågan på sådana tjänster.

Det största orosmolnet för Torgeby just nu är att centralbanker runt om i världen ska börja strama åt sin penningpolitik. Det är stora stimulanspaket ska avvecklas. Torgeby uppskattar att det kan handla om 15 000 miljarder dollar som ska bort från marknaden. Han beskriver det som ett stort test för såväl banker som företag och hushåll.

– Det börjar nu och så kommer nog 2018 vara ett år då det verkligen testas, säger han.