Hör Inge Hallgren berätta varför han valt husbil att semestra i. Foto: SVT

Fler väljer husbil framför husvagn – men ny skatt oroar husbilsägare

Uppdaterad
Publicerad

Husbilar har blivit allt populärare i förhållande till husvagnar. På en såld husvagn går det numera två husbilar, och i Grycksbo i Dalarna samlades över 100 husbilsentusiaster till en stor träff i helgen.

En efter en rullade husbilarna in i Grycksbo, till slut fanns det 127 husbilar på plats. Mängden blir ännu mer imponerande när man får höra att alla tillhör samma klubb.

”Har funnit vår grej”

Enligt husvagnsbranschens riksförbund såldes det förra året dubbelt så många husbilar som husvagnar. Att slippa åka i högst 80 km/h som med husvagn är en av fördelarna och husbilen upplevs också som smidigare än ett husvagnsekipage.

– Ja, vi har ju åkt husbil i nästan 20 år nu, säger Inge Hallgren som är ordförande i PR husbilsklubb. Vi har funnit vår grej!

Nya regler oroar

Men ett orosmoln har blåst upp över de svenska husbilsägarna, lite äldre husbilar kan bli portförbjudna i städernas miljözoner framöver. Ett annat orosmoln är att på en ny husbil, med renare motor, kommer skatten att höjas rejält från halvårsskiftet när den så kallade bonus malus-skatten införs. Det här är ett ganska vanligt samtalsämne i kretsarna just nu.

– Ja, det märkvärdiga tycker jag är att de straffar de nya bilarna medan de gamla, som verkligen är miljöförstörare, får leva kvar, säger Inge Hallgren.

Fakta: Bonus-Malus

Från och med 1 juli ska den som köper ett lätt fordon med låga koldioxidutsläpp få en bonus. Samtidigt höjs fordonsskatten för de bilar som släpper ut mer, en malus.

Bonus-Malus var ett vallöfte från Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.