Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vill du bli inredare? Så här gör du

Gillar du att inreda och längtar efter att jobba med heminredning på heltid? 

Då finns det i dag många möjligheter. 

Här är en guide till både korta och långa utbildningar och kurser som gör dig till ett proffs. 

Hemma hos populära bloggaren och influencern Mirelle Stoor som arbetar som inredare och stylingkonsult.
Foto: Lina Eidenberg Adamo
För fyra år sedan började Mirelle Stoor plugga inredning på nätet – nu driver hon populära bloggen Designbymirelle på heltid.
Foto: Lina Eidenberg Adamo

Influencern Mirelle Stoor: "Därför ska du utbilda dig"

Snygga miljöer och läckra bilder på mysiga hem finns överallt i magasin och sociala medier. Men vill du jobba professionellt med heminredning krävs oftast kunskap och något slags bevis på att du kan grunderna. 

Nuförtiden finns också alla möjligheter att skaffa sig en försörjning på att inreda. Kända inredare och stylister som Daniella Witte, Pella Hedeby, Daniella Witte och Lotta Agaton skapar nästan konst med sina miljöer. Bilder som får många att inspireras att göra om i sitt hem, handla nya prylar eller måla om väggen i en kulör som känns ny och spännande. 

Snabbt en succé

På kort tid har Mirelles företag Designbymirelle blivit både omtalat och lönsamt. Hon driver även en populär blogg och ett stort instagramkonto.

– Inredning är ett brett område och det är alltid bra att nischa sig inom något man verkligen brinner för, oavsett om det är homestyling, stylist eller inredning för privatpersoner man vill satsa på. 

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning 

Mirelle Stoor valde att satsa på sin dröm om att bli inredare.
Mirelle Stoor valde att satsa på sin dröm om att bli inredare. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Mirelle har alltid haft ett stort inredningsintresse och för fyra år sedan bestämde hon sig för att följa sin dröm och bli inredare på heltid. Nu gör hon bland annat konsultation på nätet och homestaging inför försäljning av bostäder. 

Välj en utbildning och bygg på 

Om man verkligen vill satsa på en lång och gedigen utbildning och bli inredningsarkitekt finns det många arbetsmöjligheter. Grundutbildningen vid Konstfack är treårig. Inredningsarkitekten tar vid där arkitekten slutar och huset är färdigbyggt. Belysning, akustik, möblering och färgsättning av offentliga och kommersiella miljöer är något som en inredningsarkitekt sysslar med. Man får också bygga prototyper av möbler.

Även vid Högskolan för design och konsthantverk finns möjligheter till en kvalificerad examen som ger dig kompetens som inredningsarkitekt och designer. 

ANNONS: Online kurs: Tjäna pengar på din inredningspassion (Extern länk)

Mirelles ombonade sovrum syns ofta på populära bloggen och instagramkontot.
Mirelles ombonade sovrum syns ofta på populära bloggen och instagramkontot. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Flera distanskurser

Men det går utmärkt att även gå kortare kurser hos olika privata utbildningsföretag om du vill jobba som inredare. Inredningskurser.se har många olika varianter att välja mellan, många av dem på distans så att det går att kombinera med annat arbete under tiden. 

Olika folkhögskolor runt om i landet har också populära utbildningar, exempelvis utbildningen till dekoratör vid Leksands folkhögskola. 

Folkuniversitetet som är ett studieförbund, har många olika kurser om inredning som ofta sker på distans. 

Lär dig mer om feng shui

Vill du lära dig mer om feng shui – den kinesiska läran om hur vi påverkas av energifälten och borde möblera därefter – har Nordic school of feng shui många olika typer av kurser. 

Många inredningsbloggare har också kurser om man vill bli bättre på att ta bilder och därmed också nå en större publik och kanske få inredningsuppdrag.

Praktisera hos en stylist

Ett annat tips är att ta en praktikplats hos någon erfaren stylist. De behöver ofta hjälp med att fixa prylar och att ställa i ordning exempelvis en bostad som ska stylas inför en försäljning. Och trots att man ofta får jobba hårt och ersättningen inte alltid är den bästa – är det här ett bra sätt att ta sig in i branschen. 

Hur lyckas man då när man väl har sin utbildning?

– Att vara aktiv med sina sociala medier är verkligen mitt bästa tips, säger Mirelle Stoor. Här kan du själv styra innehåll och marknadsföring. Dessutom är det helt gratis. 

– Jag tror och har alltid trott på att hålla sig genuin och äkta, det kommer alltid att löna sig i slutändan. 

ANNONS: Online kurs: Homestyling med Andrea Brodin (Extern länk)

7 utbildningar inom inredning

1. Sköna hem academy 

Var: Centrala Stockholm samt distans
Om: För att gå kursen behövs ingen förkunskap – ett brinnande intresse för inredning räcker. Kursen är helt enkelt för dig som antingen drömmer om en karriär som inredare, eller bara vill ta ditt inredningsintresse till nästa nivå. Utbildningen som sker både fysiskt och på distans pågår under 30 veckor på halvfart, vilket ger utrymme för flexibilitet.
Hela kursen avslutas med ett teoretiskt och ett praktiskt examensprov. Vid godkänt resultat på båda proven kan du stolt kalla dig certifierad inredare och homestagingkonsult.
Sköna hem har dessutom flera olika kurser – både korta och långa.
Prisexempel: Ordinarie pris är 32 000 kronor (för prenumeranter på Sköna hem 30 000 kronor). Kurslitteratur, material samt fika och lunch ingår.
Skonahem.com/academy  

2. Konstfack

Var: Midsommarkransen, Stockholm.
Om: Du behöver ha en grundläggande behörighet för högskola, men du kommer in på utbildningen efter ett genomfört antagningsprov. Därför väljer många att gå en förberedande konstnärlig utbildning vid en folkskola till exempel för att lättare komma in och för att kunna tillgodogöra sig studierna bättre. Efter tre år har du en examen i inredningsdesign och möbelarkitektur. Det finns även en tvåårig mastersexamen att komplettera med som gör att du då kan använda titeln inredningsarkitekt.
Prisexempel: Utbildningen är gratis men du behöver förmodligen studielån för bostad och uppehälle.
Konstfack.se

3. HDK, Högskolan för design och konsthanverk

Var: Göteborg.
Om: Här finns ett flertal utbildningar inom inredning och design, både grundutbildningar på tre år och mastersprogram. Du behöver inte veta vilken inriktning du vill ta innan du börjar, utbildningen har ett helhetsperspektiv på konstnärligt gestaltande inom olika områden.
Prisexempel: Utbildningen är gratis men du behöver förmodligen studielån för bostad och uppehälle.
Hdk.gu.se.

4. Folkuniversitetet

Var: Finns överallt i landet.
Om: Här finns alltifrån kortare kurser till förberedande linjer som gör dig redo för designhögskola. Folkuniversitetet är ett studieförbund som driver utbildningar för alla och som har kvalificerade lärare. Du får ett intyg på din utbildning. De kortare kurserna kan handla om alltifrån ljussättning till homestyling.
Prisexempel: En kvällskurs i färg- och ljussättning i inredning kostar 1 800 kronor för fyra veckor.
Folkuniversitetet.se.

5. Nordic school of feng shui

Var: Göteborg och Stockholm.
Om: Här kan du gå kortare och längre kurser som lär dig att inreda efter den kinesiska läran om balans i ditt hem. Hemstudier och konsultationsövningar blandas med personlig feedback i olika steg. Du får ett certifikat efter avslutad utbildning.
Prisexempel: Kursen ”Feng shui i trädgården” kostar 5 000 kronor och pågår i två dagar.
Nordic-fengshui.com.

6. Inredningskurser.se

Var: Malmö.
Om: Ett av de största företagen som bedriver den här typen av verksamhet. Här finns korta och långa kurser som ger dig olika typer av kompetens. Många kurser bedrivs helt på distans och du har olika lektioner via en egen personlig sida där du också lämnar in uppgifter och får betyg. Företaget hjälper dig att fixa praktik och du får efter ett godkänt examensarbete och certifieringsprov möjlighet att kalla dig exempelvis certifierad inredare.
Prisexempel: Ettårig kurs, inredare & homestagingkonsult, 26 000 kronor.
Inredningskurser.se.

7. Folkhögskola

Var: Finns överallt i landet.
Om: Många folkhögskolor, som drivs av folkrörelser och landstingen, har utbildningar inom designområdet. Leksands högskola har en populär kurs som gör dig till dekoratör. På designskolan på Öland finns en förberedande designutbildning som passar om du vill gå vidare till högskola.
Prisexempel: Kurserna är gratis men ibland får du betala för boende och mat.
Folkhogskola.nu.

LÄS MER: Så skapade Lena sitt drömhem i tegelvillan