Britt Wall
Britt Wall

Arbetsmiljön i Sotenäs måste förbättras

Socialdemokraterna: Personalen i vården är våra vardagshjältar

ANNONS
|

Personal som arbetar i vården i Sotenäs vittnar om många brister i deras arbetsmiljö och att det saknas förutsättningar för att göra ett bra jobb. Det är anmärkningsvärt att frågan om arbetsmiljö inte finns på dagordningen hos den moderatstyrda alliansen i Sotenäs. Personalen i vården är våra vardagshjältar och skall ges de bästa förutsättningarna för att göra ett gott jobb!

Socialdemokraterna vill se en arbetsmiljö som präglas av justa arbetsvillkor där personalen med tillfredsställelse kan utföra sina arbetsuppgifter. Kvalitén som vi ska garantera våra brukare i vården är helt beroende av det arbete som personalen ges förutsättningar för att utföra. En god arbetsmiljö bidrar i högsta grad till en kvalitativ vård. S tar därför helt avstånd från alla förslag som leder till försämrade villkor och arbetsmiljö för de anställda.

ANNONS

Som ett parti i opposition har S verkat för att få till stånd många förbättringar. I nästan tio år har kampen om rätten till heltid förts vilket är en nyckel- och framtidsfråga. Alla ska ha rätt till ett arbete som det går att försörja sig på, så är det inte inom vården idag. Det största problemet är att det saknas utbildad personal och här är heltider en viktig del i att attrahera ungdomar till vårdyrket. Den moderatstyrda alliansen sa ja till S-motionen om heltider 2012 och sedan dess har det pågått ett maratonutredande” som har kostat miljoner, dock utan resultat. Personalens förutsättningar och arbetsmiljö hade varit så mycket bättre om heltider införts i anslutning till 2008 då S motionerade i frågan. Det är inte lätt att rekrytera unga till åttioprocentiga tjänster i ett låglöneyrke.

Höjd grundbemanning är viktigt för att personalen skall orka och för att sjuktalen skall minska. Den Socialdemokratiska regeringen har satsat åtskilliga miljarder för att ge kommunerna möjlighet att öka grundbemanningen på särskilda boenden, tyvärr utan framgång i Sotenäs då den moderatstyrda alliansen inte vill öka budgeten till omsorgen. S föreslår satsningar på ökad grundbemanning i budget för 2018.

Sjuktalen är skyhöga på sina ställen inom omsorgen och förutom allt lidande kostar det kommunen ca fem miljoner årligen. Sjukfrånvaron får direkta konsekvenser hos brukarna då vikarier inte sällan saknar utbildning och kännedom om vårdtagaren. S har krävt en redovisning av de åtgärder som vidtas för att sänka sjuktalen. Tyvärr tar inte åtgärderna sin utgångspunkt i grundproblemet d.v.s. förbättringar av arbetsmiljön och personalens förutsättningar för att göra ett gott jobb. Om framgång skall nås så måste personalen vara delaktiga i arbetet med att ta fram handlingsplaner som utgår från grundproblemen. Det kan handla schemaläggning, kompetensutveckling, arbetsplatsträffar, vårdtyngd, logistik mm. Handlingsplanerna skall därefter bli ett kontrakt mellan anställda, fack och arbetsgivare. Ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

ANNONS

Arbetet med att förbättra arbetsmiljö och villkor, skapa en attraktivitet och sänka sjuktalen är ingen snabbfix, det kommer att ta tid. Det är hög tid att vända skutan och ta itu med de stora utmaningarna.

• Heltider

• Handlingsplaner för bättre arbetsmiljö följda av kontrakt

• Höjd grundbemanning

• Kompetensutveckling

• Ökade ekonomiska resurser

Våra omsorgstagare skall ges den bästa tänkbara vård och personalen skall ges de bästa förutsättningar för att lyckas.

Therese Mancini (S)

ordförande Sotenäs Arbetarekommun

Britt Wall (S)

Oppositionsråd

Birgitta Albertsson (S)

personalutskottet

Birgitta Granström (S)

Omsorgsnämnden

Sotenäs

ANNONS