Ou­lu­joel­la on­gi­taan ja uis­tel­laan lauan­tai­na – ka­las­tus­seu­ra tuo on­ki­va­vat kau­pun­ki­lais­ten käyt­töön

Kymmenettä vuottaan toimiva Oulujoen Uistelijat ry haluaa innostaa tavallisia kaupunkilaisia kalastusharrastuksen pariin.

Hannu Puustinen sanoo, että onkia voi missä vain, kunhan vettä on 1–2 metriä.
Hannu Puustinen sanoo, että onkia voi missä vain, kunhan vettä on 1–2 metriä.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Kymmenettä vuottaan toimiva Oulujoen Uistelijat ry haluaa innostaa tavallisia kaupunkilaisia kalastusharrastuksen pariin.

Lauantaina Värtön rannassa järjestetään vetouistelu- ja onkikisat.

Yksinkertaista ja halpaa, sanoo Hannu Puustinen ja heittää siiman veteen. Helle hellii ja Oulujoki kimaltelee Värtössä saunalautan kupeessa.

– Tämä on minulle sellaista mieltä rauhoittavaa hommaa. Aina ei Ahti anna antejaan, mutta vapaa-ajankalastajalle saalis ei ole pääasia.

Puustinen on Oulujoen uistelijat ry:n puheenjohtaja. Vuonna 2009 perustettuun yhdistykseen kuuluu 24 jäsentä. Ikähaitari on 40–80 vuotta, kallistuen kuitenkin iäkkäämpään suuntaan.

– Täysi-ikäistä porukkaa ollaan. Meillä on vankka kokemus kalastamisen jalosta harrastuksesta.

Yhdistyksen perustamisen taustalla oli Puustisen ja Seppo-nimisen miehen kuntokävelyreissu Hupisaarilla.

Seppo oli kova kalamies ja tuli maininneeksi, että miten Ouluun saataisiin kalastusseura tavallisille ihmisille. Puustinen tuumasi hetken ja sanoi, että onnistuu.

Ja siinäpä se oli.

Yhdistyksen toiminta perustuu harrastuneisuuteen ja vapaaehtoisuuteen. Talkooporukan saa polkaistuksi kokoon lyhyellä varoitusajalla, ja apua ja neuvoja kalastusasioissa annetaan ilomielin.

”Jos haluaa kokeilla onkimista vaikka yksin tai kaverin kanssa, niin ei muuta kuin soitto meille. Meiltä saa opastusta ja yhdistys järjestää onget ja toukat. Usein papat ja mummut tuovat lapsenlapset onkimaan ja sen jälkeen nämä jo kyselevät, milloin tullaan uudestaan.”
Hannu Puustinen

Yhdistys järjestää vetouistelu- ja onkikilpailuja sekä pieniä kalastusretkiä. Lisäksi on pidetty vaapun ja uistimentekokursseja ja annettu opastusta Oulun onkipaikoista.

Tärkeää on myös yhteistyö muun muassa hoivakotien kanssa. Yhdistys tuo mukanaan onget ja madot. Kesällä mennään ongelle ja talvella pyörätuolien avulla pilkille.

Aina ei tarvitse olla isoakaan porukkaa onkimaan mieleviä.

– Jos haluaa kokeilla onkimista vaikka yksin tai kaverin kanssa, niin ei muuta kuin soitto meille. Meiltä saa opastusta ja yhdistys järjestää onget ja toukat. Usein papat ja mummut tuovat lapsenlapset onkimaan ja sen jälkeen nämä jo kyselevät, milloin tullaan uudestaan, myhäilee Puustinen.

Puustinen kertoo, että häneltä kysellään jatkuvasti, missä voi kalastaa ja mitä lupia tarvitaan. Vastaus on helppo: onkia ja pilkkiä saa yhdellä vavalla Oulujoesta ilmaiseksi ja ilman lupia Rautasillalta Muhoksen rajalle saakka.

– Oulussa joki on keskellä kaupunkia. Se on mahtavaa. Voi vaikka lähteä pyörällä piknikille koko perheen kanssa onget mukana ja etsiä jokivarresta mukavan paikan.

Puustisen mukaan onkia voi missä vain, kunhan vettä on 1–2 metriä. Venelaiturit ovat hyviä, niiden luona on paljon vettä.

– Esimerkiksi tämä saunalautan seutu on hyvä paikka ja myös kauppatorin ranta. Yhdistyksellä on myös tavoitteena hankkia ponttoonilautta, sellainen 1 100 kiloa kantava, jossa suurempikin mies uskaltaa nakata viehettä jokeen.

Jos Ahti päättää olla antelias, voi saaliiksi saada perinteisiä onkikaloja, rautua, ahventa, särkeä ja lahnaa.

– Lohesta puhutaan paljon, mutten minä ainakaan ole saanut ainuttakaan. Ja Merikosken lohipadon nettikamera näyttää, että taimenta on noussut, mutta se ei käy pyydykseen.

Kalastamisesta kiinnostuneille Puustinen vinkkaa vahvasti tutustumista kevättalvella julkaistuun Oulujokivarren kalastusoppaaseen. Se löytyy helposti netistä ja siinä kerrotaan lähestulkoon kaikki, mitä kalamiehen ja -naisen tulee tietää aina veneenlaskupaikoista erilaisiin lupaehtoihin ja eri kalalajeista kalaruokaresepteihin saakka.

Oppaasta löytyy myös kalatapahtumakalenteri, jota pidetään ahkerasti ajan tasalla.

Oulujoen uistelijoiden vetouistelukilpailut järjestetään lauantaina. Samassa yhteydessä ratkaistaan seuran vetouistelumestaruus ja pidetään onkikilpailut. Viime vuonna kisaan osallistui 20 venettä ja onkijoita yleis- ja juniorisarjoissa oli noin 30.

Onkikilpailuun voi ilmoittautua paikan päällä ja yhdistyksellä on muutamia onkia, joita voi lainata, jos omaa ei ole.

Oulun vetouistelukilpailut Värtön rannassa 4.8. kello 10–16. Onkikilpailu kello 11–13.

Kalastus Oulujoella

Kalastajan on tiedettävä kohteensa lupavaatimukset, alamitat, rauhoitusajat sekä rajoitukset. Oulujoen pääuomassa sekä sivujoissa kalastaessa vaaditaan aina kalastuskuntien lupa.

Ilman lupaa saa onkia ja pilkkiä: Oulun kaupungin hallinnoimilla vesialueilla, sekä Oulujoen pääuomassa välillä Oulun ja Oulujärven välillä, pois lukien Montanaltaan erityiskalastusalue.

Kaikissa alueen järvissä ja lammissa, pois lukien Rokualla olevat järvet Saarinen, Vaulujärvi sekä Ahveroinen.

Yhdellä vavalla ilman lupaa saavat kalastaa alle 18-vuotias tai yli 65-vuotiaat sekä kalastonhoitomaksun lunastaneet:

Oulun kaupungin hallinnoimalla vesialueella, pois lukien Sanginjoen Lemmenpolku -kalastusalue.

Kaikilla Oulujokivarren kalastusalueen järvillä ja lammilla pois lukien Rokualla olevat järvet Saarinen, Vaulujärvi sekä Ahveroinen sekä muilla erityiskalastuskohteiksi luokitetuilla lammilla.

Rauhoitettu

Kalastuslaki kieltää kalastuksen 100 metriä voimalapadon alapuolelta, poikkeuksena Montan voimalan padon alapuolella rauhoitettu alue on 150 metriä.

Kalastuslupia voi ostaa www.kalapassi.fi-sivustolta sekä palvelupisteistä Oulu10, Haukipudas ja Oulunsalo.

Oulujokivarren kalastusopas kertoo lupa-asiat, tapahtumat ja veneenlaskupaikat sekä kalastusvinkit. Tietoa löytyy myös saaliin käsittelystä ja hyödyntämisestä.

Lisätietoja: oulujoenkalastusopas.fi.