Förslag: Billigare bensin på landsbygden i Norge

2:21 min

I Norge vill socialdemokraterna i Arbeiderpartiet göra det billigare att tanka bilen på landsbygden än i städerna. Fast idén möts av motstånd.

Förslaget om att sänka bränsleavgifterna på landsbygden förs fram vid Arbeiderpartiets landsmöte som inleds den 20 april. Partisekreterare Kjersti Stenseng hör till de som gillar idén.

– Det är orimligt att drivmedel är dyrast i de delar av Norge där det är minst antal möjligheter till kollektivtransport, säger Stenseng till Ekot.

– Därför menar jag att om det går att finna en lösning där du kan differentiera (bränsleavgifterna) så bör vi göra det.

I Oslo finns gnisslande spårvagnar, tunnelbana och bussar. I andra delar av Norge är det däremot många som ser bilen som enda sättet att förflytta sig i vardagen, och Arbeiderpartiet vill nu göra bensin och diesel billigare på landsbygden än i större städer.

Inför landsmötet finns inga exakta uppgifter om hur mycket lägre avgiften skulle kunna bli för drivmedel på landsbygden, men partiledningen vill åtminstone utreda frågan.

Förslaget kommer inför det norska valet i september, där spänningen stad-land har växt fram som en av de mest känsloladdade valfrågorna. Det har gett kraftigt ökat väljarstöd för Senterpartiet, som enligt opinionsmätningarna mycket väl kan bli koalitionspartner i en socialdemokratiskt ledd kommande regering.

Fast utspelet om billigare bensin på landet döms ut som "konstruerat valfläsk" av Norges infrastrukturminister, Fremskrittpartiets Ketil Solvik-Olsen, enligt norska radion NRK.

Systemet kan hamna i konflikt med EU:s konkurrenslagstiftning, som Norge är bundet av genom EES-avtalet.

Dessutom kan differentierade bränsleavgifter ge en "gränshandelsproblematik", där bilister korsar kommungränser bara för att kunna tanka billigare.

– Så jag är lite tvivlande till träffsäkerheten med detta som ett instrument för att göra det billigare att köra på landsbygden än i staden, säger biträdande chefen på Transportekonomiska institutet, Kjell Werner Johansen, till Ekot.