Tänään lauantaina astuu voimaan uusia ravintolarajoituksia.

Ravintolarajoitukset tulevat voimaan Pirkanmaalle, Päijät-Hämeeseen, Kymenlaaksoon ja Varsinais-Suomeen. Nämä alueet ovat siirtyneet epidemian kiihtymisvaiheeseen.

Nyt alueilla ei ole ollut käytössä ravintolarajoituksia, mutta lauantaina tilanne muuttuu, kun valtioneuvoston asetus tulee voimaan.

Jatkossa näiden alueiden ravintoloiden sulkea ovensa kello yhdeltä yöllä ja lopettaa anniskelu puoliltaöin.

Myös asiakasmääriä rajoitetaan. Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista. Asiakaspaikkojen määrää ei ole rajoitettu ulkoterasseilla.

Uudellamaalla tällaiset ravintolarajoitukset ovat jo olleet voimassa, eikä niitä pureta, sillä Uusimaa on edelleen kiihtymisvaiheessa.

Muissa maakunnissa, jotka ovat siis perustasolla, ei ole erillisiä rajoituksia asiakasmäärään tai anniskelu- ja aukioloaikoihin.

Ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaikoja rajoitetaan uusilla alueilla. Satumaari Ventelä/KL

Näin ministeriö perustelee

Valtioneuvosto päätti torstaina yleisistunnossaan ravintolarajoitusten käyttöönotosta uusille alueille.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) perusteli muistiossa ravintolarajoitusten käyttöönottoa uusilla alueilla sillä, että heinäkuun alusta alkaen tartuntamäärät ovat kasvaneet erityisesti 15–24-vuotiaiden ikäryhmässä.

– Tämä ikäryhmä on sosiaalisesti aktiivinen ja viettää merkittävästi vapaa-aikaa erityisesti baareissa, pubeissa ja muissa vastaavissa alkoholinmyyntiin keskittyneissä ravitsemisliikkeissä, muistiossa todetaan.

Viikolla 28 puolet kaikista tartunnoista todettiin 18–29-vuotiailla.

STM:n muistion mukaan viikolla 27 ravintolat olivat saman talouden sisäisten tartuntojen jälkeen merkittävin tartunnanlähde: yli 20 prosenttia tartunnoista oli jäljitettävissä ravintolaan.

Lisäksi joukkoaltistumisia, joissa yli kymmenen henkilöä altistui covid-19-tartunnalle, todettiin ravintoloissa 80, mikä on lähes puolet kaikista kyseisellä viikolla tapahtuneista joukkoaltistumisista.

– Usean alueen tartunnanjäljitysyksiköt raportoivat sekä altistuksia että merkittäviä tartuntaketjujen käynnistymisiä baareissa ja pubeissa eri puolilla maata, muistiossa todetaan.

Lisää alueita siirtymässä kiihtymisvaiheeseen

Valtioneuvosto päättää ravintolarajoituksista eri alueilla, mutta muista rajoituksista päättäminen kuuluu aluehallintovirastoille.

STM:n muistion mukaan myös Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä on 19. heinäkuuta ennakoinut siirtyvänsä perustasolta kiihtymisvaiheeseen, ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri on ennakoinut siirtyvänsä perustasolta kiihtymisvaiheeseen 22. heinäkuuta.

Kainuu kertoikin olevansa kiihtymisvaiheessa 20. heinäkuuta, mutta sinne ei tullut ravintolarajoituksia. Kainuun soten tiedotteessa todetaan, että alueella ei ole todettu yleisötapahtumissa tai ravintoloissa laajalti leviäviä tartuntoja.

Kanta-Häme on THL:n torstaina julkaiseman luokituksen mukaan perustasolla.