Frankrike nära semifinal i handbolls-EM

Frankrike fortsätter att glänsa i EM. Mot Serbien tog världsmästaren en ny seger, krossade motståndet och befäste semifinalplatsen.

ANNONS
|

Serbien hade ingenting annat än hedern att spela för. Frankrike hade allt. Det syntes inte inledningsvis när lagen drabbade samman.

Visserligen började den regerande världsmästaren, som besegrade Sverige med 23-17 i lördags, bäst och klev upp i ledning med 4-2. Men serberna lät sig inte nedslås, trots att laget alltså redan inför matchen var borta från kampen om semifinalplatserna, och svarade på Frankrikes pigga start.

Drygt nio minuter in i matchen var det 6-4 till Serbien på resultattavlan.

Fransmännen hade dock en växel till att lägga i.

I takt med att serberna tog utvisningar började pendeln svänga över till förhandsfavoriten som höjde tempot sakta men säkert.

ANNONS

Frankrike skruvade upp tempot

Med fyra minuter till paus var det stor fransk ledning, 16-10. Och överlägsenheten i målkolumnen hann drygas ut ytterligare, till 19-12, innan signalen för halvtidsvilan ljöd.

– Det tog en kvart, sedan skruvade Frankrike upp tempot och drog ifrån, säger TV3:s expert Martin Frändesjö i studion i paus.

Han fortsätter:

– Frankrike har bara fortsatt att ösa på i kontringarna och uppgivenheten blir bara större och större i Serbien. Det är ett sargat Serbien vi ser.

Den andra halvleken bjöd på en liknande matchbild som avslutade den första. Frankrike dominerade, kontrade effektivt och serberna hade svårt att få ordning på både försvars- och anfallsspel.

Semifinalen nära för Frankrike

Och någon vidare dramatik var det aldrig nära att publiken bjöds på.

Frankrike, med bröderna Luka och Nikola Karabatic i spetsen, spelade ut hela sitt register och körde över motståndet. Vore det inte för serbiske målvakten Tibor Ivanisevic, som periodvis radade upp kvalificerade räddningar i den andra halvleken, kunde siffrorna ha varit betydligt större än det slutresultat som skrevs till förkrossande 39-30.

Efteråt var TV3:s expert, Martin Frändesjö, imponerad av fransmännen men samtidigt kritisk mot serbernas uppträdande.

– Efter en kvart såg det så förbannat tamt ut, säger han.

ANNONS

I och med segern är Didier Dinarts manskap ytterst nära att bli ett av två lag som avancerar vidare till semifinal. Det enda som kan ställa till det för fransmännen är om Sverige vinner över Vitryssland och Norge, samtidigt som Frankrike blir utklassat av Kroatien i gruppspelets sista omgång, då är i stället Sverige och Kroatien klart för semifinal.