Leijonatuomio: Leijonien upea MM-matka katkesi karmealla tavalla – Lauri Marjamäki näytti Titanicin kapteenilta

Ilta-Sanomien raati laatii jokaisesta Leijonien MM-ottelusta oman värikkään Leijonatuomionsa. Suomen turnaus päättyi puolivälierätappioon Sveitsille maalein 2–3.

Koska Suomen turnaus päättyi, päättyy myös Leijonatuomio.

Raadissa ovat Ilta-Sanomien Videotuomarit Tuomas Nyholm ja Vesa Rantanen sekä Radio Rockin Korporaatiosta tuttu Harri Moisio.

Näin he näkivät katkeran puolivälierätappion Sveitsiä vastaan. Yllä olevalla videolla myös Videotuomareiden analyysi Suomi–Sveitsi-pelistä.

Harri Moisio

Iso Kokonaiskuva: Karri Kivi totesi C Morella klo 20.58, että nyt on kaikki edellytykset ottaa maailmanmestaruus. Edellytykset katosivat toisessa erässä, mikään ei toiminut. Sveitsin Simon Moser yritti auttaa Leijonia aiheuttamalla pitkän kiekon pelin lopussa. Nöyrä kiitos siitä.

Illan sankari: Pekka Jormakka. Jonkun hyökkääjän on jäätävä turnauksessa ilman tehomerkintöjä. Nyt oli Jormakan vuoro. No joo joo, tiedän kyllä, että teki paljon muunlaista arvokasta työtä. Itsekin ollut sitä mieltä.

Huomenta! Missä se tuuri nyt oli, kun sitä tosissaan olisi tarvittu? Yksi lysti joku kenttämestarin erikoinen alkusarjan USA-pelissä. Kuolemanpeliin tuuria kaivataan.

Tämä toimi: Ainakaan niihin kuuluisiin turhiin jäähyihin tämä ei kaatunut. Suomelle ei koko pelissä jäähyn jäähyä. Laiha lohtu, mutta tilastomies (miesoletettu huom.) pääsi sentään helpommalla.

Tämä meni vihkoon: Mikä nyt sitten ei olisi mennyt vihkoon? Turpaan tuli ja kisat Leijonilta ohi. Hornetit tankattiin turhaan. Sakari Kuosmanen ja JVG menettivät torikeikan. Toisaalta Suomen kansa pääsee maanantaina virkeänä töihin.

Tus nyt itte selittään: Katsomossa näkyi komea Loimaa-lakana. Olivatko saviseudun tuoreet lottomiljonäärit Herningissä juhlimassa Prisma-arkensa päättymistä? Tappiopelin harvoja piristyksiä kuitenkin.

Loppulause: Suomelta turnauksen heikoin peli juuri silloin, kun ei olisi pitänyt. Toisaalta tilastotappion Sveitsille piti tulla joskus. Edellisen kerran Suomi oli hävinnyt arvokisoissa Sveitsille Calgaryssä 1988. Seuraavan kerran siis 2048.

Yleisarvosana: 6

Tuomas Nyholm

Iso Kokonaiskuva: Tuloksellisesti turnaus meni isosti penaaliin. Ottelussa, jossa piti olla parhaimmillaan, Suomi ei ollut sitä lähelläkään. Jos kisojen pelillinen ilme olisi ollut heikompi, tämä olisi suoranainen katastrofi.

Illan sankari: Leonardo Genoni, Sveitsin maalivahti. Heti, kun Suomi kohtasi molarin, jolla kulkee, palattiin normaaliin jääkiekkokaavaan: maalin peli, pienet marginaalit. Suomen sankari oli Genonin kollega Harri Säteri, joka pelasi loistokisat.

Huomenta! Teuvo Teräväinen. Ei tosiaan ollut ehkä ihan nappipeli Sveitsiä vastaan. Mitä Teräväiselle tapahtui turnauksen edetessä? Alku oli timanttia, loppu korkeintaan jotakin keskivertoa tiheämpää kiviainesta.

Tämä toimi: Sveitsi pelasi aivan mahtavan matsin, kerta kaikkiaan. Se sai Suomen paljastamaan heikkoutensa toisessa erässä, ja kun kaulavaltimo vilahti, Sveitsi iski. Se sai työnnettyä Leijonat juuri sille suurimmalle epämukavuusalueelle ja otti haluamansa.

Tämä meni vihkoon: Ville Pokan peluutus. Siteeraan Tero Lehterää: Toisessa erässä näytti, että Suomella ei muita pakkeja olekaan kuin Ville Pokka. Miksi? Miksi? Pelistä toiseen, ja vielä ratkaisumatsissakin.

Tus nyt itte selittään: Miksi käytit Nyyholmi kaikki hyvät läpät alkusarjan Leijonatuomioissa? Nyt kun oli iso peli, jäljellä on pelkkää jäykkää asialinjaa ja Moisio dominoi. Tämä oli iso näytön paikka radiouraakin ajatellen, mutta tuloksena täysjäätyminen.

Loppulause: Sveitsi-pelistä ei paljon posia irtoa, mutta koko turnaus oli Suomelta todella hieno. Puolivälierätappion ei saa antaa hämätä: Tanskassa kääntyi tärkeä lehti Suomi-kiekossa. Tämä suunta täytyy nyt vain uskaltaa pitää.

Yleisarvosana: 6.

Vesa Rantanen

Iso Kokonaiskuva: Upean ilotulitusturnauksen kamala loppu. Sittenkin, kaikesta huolimatta, Suomi muumioitui tärkeimmässä pelissä. Turnauksen heikoin peli osui tärkeimpään paikkaan – uusi sukupovi osaa paljon mutta valitettavasti myös sen, minkä edellisetkin.

Illan sankari: Sebastian Aho pystyi pelaamaan taitojensa edellyttämällä tasolla, vaikka dominot ympäriltä kaatuivat. Myös Mikko Rantanen pelasi vahvasti, ja Harri Säteri, mutta liian moni kärkimies uuvahti, eikä häntäketjuista tullut paljon apuja.

Huomenta! Sveitsin tasoitus, pum. Johtomaali, pum. 3–1, pum. Mitä tekee Suomen valmennus? Puristaa lippulappujaan kuin Titanicin kapteeni teekuppia vesimassojen vyöryessä komentosillalle. Ei minkäänlaista reaktiota penkiltä, kun nuori joukkue alkoi romahtaa.

Tämä toimi: Leijonien kunniakkaan historian yksi suurimmista pelillisistä kurssinmuutoksista meni melkein maalin nyt. Siemen jollekin uudelle ja entistä paremmalle kylvettiin. Lauri Marjamäki ei siitä koskaan kiitosta saa.

Tämä meni vihkoon: Peluutus oli läpi turnauksen niin epätasaista, että kovien paineiden pelissä joukkue ei ollutkaan riittävän yhtenäinen. Epävarmuustekijät olivat jääneet maali-ilottelun taa piiloon, mutta Sveitsi paljasti ne haudanryöstäjän röyhkeydellä.

Tus nyt itte selittään: Suomi haki tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla ilman maalivahtia. Kuka puolustaja hyppää kuudentena kentälle? Ville Pokka. Koettakaa nyt edes joku selittää se. Ihan kuka vaan.

Loppulause: Heikko toinen erä ratkaisupelissä. Mitä pukukopissa puhuttiin, että Leijonat jäätyi niin pahasti? Vai oliko pelitapa sittenkin vielä liian vieras ja kokemuksia siitä liian vähän? Turnaus oli kuitenkin uuden, räiskyvän tulevaisuuden alku.

Yleisarvosana: 7.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?