Översikt


Hittar du inte vad du letar efter? Klicka här för att söka.
Annons
Annons

”Urusel säkerhet vid domstolen trots särskilt utsatta områden” – lagman kritiserar regeringen

Nyheter
Publicerad: 2018-06-18 13:33
Foto: Emil Langvad/TT

”Det är särskilt bekymmersamt att verksamhet från just Landskrona ska hanteras i lokaler med urusel säkerhet, eftersom kommunen har områden som klassificeras som särskilt utsatta”. Det säger chefen för Lunds tingsrätt, Göran Lundahl, som är starkt kritisk mot regeringens beslut.

 

Regeringen beslutade nyligen att inte gå vidare med Domstolsverkets begäran om att Lunds tingsrätts kansliort i Landskrona ska omvandlas till tingsställe.

Göran Lundahl, lagman vid Lunds tingsrätt, tycker att regeringens beslut är ”olyckligt” och ser stora problem med hur säkerhetsfrågorna ska lösas.

Tingsrätten skriver:

”Lunds tingsrätt har under lång tid bedrivit verksamhet i gamla lokaler med undermålig säkerhet, både i Lund och i Landskrona. Centralt i Lund har det nu byggts nya, moderna lokaler för domstolens räkning och verksamheten flyttar in i augusti i år. Lokalerna är fullt utrustade vad gäller säkerheten med bland annat två salar med förhöjd säkerhet och fast säkerhetskontroll med röntgen.”

– Äntligen får vi säkra lokaler i Lund. Den ändring Domstolsverket begärde skulle ha inneburit att även Landskronaborna fick tillgång till dessa lokaler, men regeringens besked innebär nu att vi fortsatt behöver bedriva verksamhet även i Landskrona, trots att lokalerna där inte alls når upp till säkerhetskraven, säger Göran Lundahl.

Göran Lundahl säger att det förstås skulle gå att bygga nya, säkra lokaler även i Landskrona.

– Men sådant tar tid, och man kan möjligen också ifrågasätta det samhällsekonomiskt vettiga med hänsyn till avståndet mellan Landskrona och Lund.

– Det är Domstolsverket som hanterar lokalfrågor för domstolarna och jag får därför skicka frågan om lokaler vidare dit. Sedan får jag ta ställning till hur vi ska hantera situationen fram till en eventuell byggnation.

Redan kund?

För dig som prenumererar

Bli Plus-kund idag för att ladda ner filen/filerna. Samtidigt får du tillgång till alla Plusartiklar.



KÖP HÄR

En månad 49 kr, därefter 99 kr per månad. Ingen bindningstid.

Stefan Wahlberg
stefan.wahlberg@blendow.se

Dela sidan:
Skriv ut: