Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Känn igen kroppens tecken på sjukdom

Från 2017
Uppdaterad 25.09.2017 08:01.
Sonja Kailassaari på motionscykel
Bildtext Sonja Kailassaari på motionscykel.

Allmänläkaren Robert Bergholm uppmanar alla att vara observanta på sitt mående. Våra vanligaste folksjukdomar ger sig ofta väldigt långsamt till känna och därför lönar det sig att följa med också mindre förändringar i kroppen.

I dagens värld med internet som en stor informationskälla är det inte alls ovanligt att folk vandrar in på läkarmottagningarna med en färdig diagnos som de vill få bekräftad.

Egna diagnoser

- Det händer med jämna mellanrum, säger allmänläkare Robert Bergholm.

Det kan vara lite jobbigt att nysta upp hur man kommit fram till det, och det kan hända att tiden på mottagningen då går åt till att försöka motbevisa den egna diagnosen.

- Som läkare har vi ju också ett eget Google i huvudet, där man utesluter sjukdom efter sjukdom för att komma fram till en diagnos.

En del patienter kan ha rätt i sina egna antaganden och andra gissar helt åt skogen. Det besvärliga är att människor har en tendens att söka sig till de allvarligaste sjukdomarna.

- Det händer att folk kommer in övertygade om att de har cancer, men att jag efter en stund kommer fram till att det trots allt är fråga om något mycket mindre dramatiskt, berättar Bergholm.

Robert Bergholm med ett konsthjärta
Bildtext Allmänläkaren Robert Bergholm.
Bild: Yle/Parad Media Oy

Kroppsspråket säger mycket

Bara genom att iaktta patienten kan man som läkare samla på sig väldigt mycket information om sin patient.

- Jag brukar försöka möta patienten ute i korridoren och då gör jag de första iakttagelserna, berätta Robert Bergholm. Jag ser hur personen sitter, vad den gör. Hur den reser sig upp och går fram till mej säger mycket om hur den mår.

- Sen är det alltid intressant att efter det höra vad personen i fråga egentligen kommit till mottagningen för, konstaterar Robert Bergholm. Det viktigaste är att prata med patienten och faktiskt lyssna på det patienten har att säga. Oftast finns nyckeln till diagnosen där, bara bitarna faller på plats.

I de flesta fall handlar det om våra vanligaste sjukdomar. Och då får man som läkare ofta en ganska klar bild av diagnosen bara på basen av diskussionen med patienten, och då hjälper undersökningen sedan att fastställa diagnosen.

Varnande tecken

Robert Bergholm uppmanar ändå alla till att allmänt sett vara observanta på det egna måendet.

- Om man t.ex. blir onormalt trött och det inte går om när man vilar eller om man plötsligt går mycket upp eller ner i vikt kan det finnas skäl att ta det på allvar, menar han.

Ökad andfåddhet, svettningar, onormalt hög eller låg puls och till exempel värk i kroppen som man inte själv kan förklara kan också vara symptom som det lönar sig att kolla upp hos en läkare.

Gradvisa förändringar

- Alla de här symptomen kan också smyga sig på så pass gradvis att man inte märker det själv. Ibland kan det vara kollegan eller livskumpanen som undrar om allt är okej, berättar Bergholm. Då ska man inte bli sårad utan istället tänka efter vad det kan bero på.

När man märker att något är annorlunda och man tycker att det verkar underligt ska man ta sig till en läkare.

Män drar sig för läkarvård

- Det är ganska typiskt för män att lite dra sig för att gå till en läkare. Oftast är kvinnor mycket klokare på den här punkten när det gäller att gå till läkarmottagningen i tid, konstaterar Bergholm.

Det finns också en del rätt så vanliga sjukdomar som man dessvärre inte själv kan upptäcka.

- Till exempel högt blodtryck och lite förhöjt blodsocker känner man inte av själv, berätta Bergholm.

Diabetes är vanligt

Det finns en miljon finländare som lider av förstadiet till typ två diabetes. Men i måendet märks detta nödvändigtvis inte alls.

- Det finns ändå signaler som tyder på risk för diabetes, vanligtvis är midjan för stor, menar Robert Bergholm. För kvinnor ska man se upp om midjemåttet är över nittio cm och hos män om det är över en meter. I synnerhet om man inte annars heller rör på sig så mycket.

Det enda sättet att veta hur det ligger när det kommer till diabetes till är att ta ett blodprov, och det är också det enda säkra sättet att följa med en eventuell utveckling av sjukdomen.

Akuta och allvarliga symptom

Sedan finns det förstås en del riktigt allvarliga tecken som är bra att känna till.

- I de här fallen är det redan bråttom, säger Bergholm. Om mungipan börjar hänga, om talet börjar försvinna och man har svårt att gå, då ska man ringa 112 direkt, då är det allvar.

Det samma gäller om man får plötslig kraftig bröstsmärta eller till exempel armen börjar domna, då är det något med hjärtat som är fel och då är det bråttom.

Belastningstest för hjärtat

Hjärt -och kärlsjukdomarna hör till de allra vanligaste i Finland. Det finns en del enkla test man kan göra för att kolla upp hur hjärtat mår. Bl.a. ett belastningstest där hjärtats funktioner mäts är ett väldigt konkret sätt att ta reda på det här.

Då får man sätta sig på en konditionscykel medan man monitoreras. Det tas hjärtfilm medan motståndet på cykeln gradvis ökar. Man mäter bl.a. syreupptagningsförmågan, pulsen och förmågan att återhämta sig och då får man en väldigt heltäckande bild av hur hjärtat mår och vad det klarar av, och vilka eventuella brister som finns.

Robert Bergholm medverkar i Efter Nio om tecken på må 25.9.2017 i Yle Fem och på Arenan.