Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Toni Kohonen ratkaisi juhlaottelunsa – käsittämättömät 1000 pääsarjaottelua täyteen

Toni Kohonen on pelannut vuonna 1993 alkaneella pääsarjaurallaan uskomattomat 1000 ottelua. 45-vuotias Kohonen ratkaisi juhlaottelunsa voiton Kouvolan Pallonlyöjille.

Toni Kohonen
Toni Kohonen löi ensimmäisen jakson ainoan juoksun ja ratkaisi ottelun supervuoroparissa. Kuva: Lehtikuva / Silja-Riikka Seppälä
Sakari Lund,
STT Urheilu

Pesäpallolegenda Toni Kohonen sai perjantaina täyteen uskomattomat 1000 pääsarjaottelua. Kouvolan Pallonlyöjiä nykyään edustavalla Kohosella on koossa 744 runkosarjaottelua, 250 pudotupeliottelua ja kuusi alempien pudotuspelien ottelua.

Haamuraja tuli täyteen KPL:n ottelussa Joensuun Mailaa vastaan. Juhlaottelun kunniaksi Kohonen löi ensin ensimmäisen jakson ainoan juoksun ja sitten koko ottelun ratkaisevan juoksun supervuoroparissa. KPL voitti ottelun 2–1 (1–0, 1–3, 1–0).

– Tuntuu, että tuhannen pelin juhla jännitti muita enemmän kuin minua. Kaikenlaista kissanristiäistä on ollut. Onneksi sunnuntaina tulee peli numero 1 001. Eihän tämä ihan kärkimatsi ollut, kun jaksojen voitot saadaan yhdellä lyödyllä juoksulla, Kohonen totesi.

45-vuotias Kohonen on voittanut urallaan 10 SM-kultaa, kahdeksan SM-hopeaa ja yhden SM-pronssin. Hänet on valittu peräti 23 kertaa pesäpallon Itä-Länsi -otteluun.

Suurimman osan urastaan lukkarina pelannut Kohonen on valittu kolmesti Vuoden pesäpalloilijaksi ja peräti 13 kertaa Vuoden lukkariksi.

Kohonen on Kiteen Pallon kasvatti. Hänen pelasi ensimmäisen kautensa pääsarjatasolla jo vuonna 1993. Kasvattajaseuransa lisäksi hän on pelannut superpesistä Sotkamon Jymyssä, Oulun Lipossa ja Kouvolan Pallonlyöjissä.

Rytkönen ja Niko Korhonen sotkamolaisten pelastajat

Sotkamon Jymy otti kuudennen peräkkäisen voittonsa, kun Kempeleen Kiri hävisi kainuulaisvierailleen 0-2 (1-3, 1-2).

Avausjakson kolmostilanteet menivät tasan 4-4. Jymy ratkaisi jaksovoiton viimeisen vuoroparin tasoittavalla, kun Lauri Rönkkö sivalsi kahden palon rasittamana kunnarin (1+1).

Bonuspisteenkin Jymylle ratkaisi neljännessä vuoroparissa Joni Rytkösen toisen jakson voittolukemiin 2-1 kotiuttanut Konsta Kurikka.

Kirin osaavimmat olivat lukkari Jani Lassila (2/5) ja yhden juoksun tuonut Onni Määttä (7/10).

Jymyn sankareiksi nousivat kolme juoksua tuonut Rytkönen (5/6) ja vaihtaja Niko Korhonen (7/8).

Tamperelaiset syvensivät KaMan tappioputkea

Manse PP ei ollut hukannut tuntumaa kotiareenaansa, vaikka pääsi Kankaanpään Mailan isäntänä vasta toisen kerran heinäkuussa Kaupin kentälle. Tamperelaisten kotivoitto 2-0 (3-1, 12-1) tarkotti KaMalle kahdeksatta peräkkäistappiota.

Juha Niemi kotiutti avausjaksolla kahdesti Tuomas Jussilan. Toisella jaksolla juoksujuhlat aloitti ensimmäisen vuoroparin kunnarillaan (1+2) Henri Puputti.

Mansen tehomiehet olivat 1+4 juoksua lyönyt ja neljä tuonut koppari Puputti (8/10) ja viisi juoksua kahdeksasta kotiutuspaikastaan lyönyt Niemi (5/8).

KaMasta sitkeimmin taistelivat tyhjän kentän kunnarin sivaltanut ja kaksi juoksua tuonut jokeri Lauri Vierimaa (7/8) ja koppari Jouni Mäki (6/6).

IPV porskuttaa kohti syksyn pudotuspelejä

Imatran Pallo-Veikot jatkoi vahvaa kauttaan hakemalla vierasvoiton Kiteen Rantakentältä. Kiteen Pallo joutui tyytymään pisteeseen tappiolukemilla 1-2 (1-2, 2-1, 0-1).

KiPa oli avausjakson kolmostilanteissa edellä 7-4, mutta vieraiden jokerit Juho Toivola ja Tommi Piirainen ratkaisivat jaksovoiton kotiutuksella mieheen. Toisen jakson voiton pelastivat isännille viimeisen vuoroparin tasoittavan kotiutuksillaan Hannes Pekkinen ja Valentin Ikonen.

Supervuoroparin tasoittava päättyi etenijä Miitri Pesosen voittotuuletuksiin Konsta Hyötyläisen kotiuttamana.

KiPan tehosta vastasivat vaihtaja Pekkinen (6/10) ja koppari Samu-Kalle Varonen (3/10).

IPV:n onnistujia olivat yhden juoksun lyönyt Toivola (4/6) ja yhden juoksun tuonut jokerietenijä Joona Sikiö (7/8).

Jymy-Jussit löysi täyspottien ääreen

Tiistaina kauden ensimmäisen kolmen pisteen voittonsa saalistanut Seinäjoen Jymy-Jussit jatkoi samalla vauhdilla Ilmajoella. Koskenkorvan Urheilijat hävisi paikallishenkisen väännön runsaan tuhannen katsojan edessä 0-2 (6-7, 1-3).

KoU voitti keskinäisen pääsarjakohtaamisen seinäjokisia vastaan viimeksi 2018. Jusseilla on peräkkäisiä voittoja yhdeksän.

Avausjakson voiton Jusseille pohjusti kolmella eri lyöntikerralla kotiuttanut ja yhteensä neljä juoksua iskenyt jokeri Jukka-Pekka Vainionpää.

Toisen jakson voittojuoksun kipaisi harhaheitolla jaksolla toisenkin juoksun tuonut Atte Kontio.

Ilmajokisten osaavimmat olivat viisi juoksua lyönyt jokeri **Petteri Kortelainen (**6/10) ja kakkosvahti Petrus Puputti (1/2).

Jusseista tilastojaan kaunistelivat neljä juoksua iskenyt Vainionpää (7/8) ja kaksi juoksua tuonut vaihtaja **Elmeri Lieto (**9/11).

Yli 1000 katsojaa todisti Kirittärien toista peräkkäistä kärkiottelun voittoa

Kirittäret Jyväskylästä jatkaa vakuuttavaa menoaan naisten Superpesiksessä. Kolmen edellisen kauden Suomen mestari kukisti toisen ennakkosuosikin Lapuan Virkiän kahdesti kolmen päivän sisään, perjantaina kotikentällään Hippoksella lukemin 2-0 (3-1, 6-5).

Voittajien ratkaisijoita olivat kunnarin naiseen lyöneet Venla Karttunen sekä kaikkia tilastoja johtava Emma Körkkö, joka kiersi kentän jo 11. kerran tällä kaudella. Tuula Rantasen yhden kauden kunnariennätys on 13 vuodelta 1964.

Nuori lukkari Ilona Hakoniemi piti pihdeissään helsinkiläistä Roihuttaria, kun Fera otti pudotuspelipaikan kannalta arvokkaan kotivoiton lukemin 2-0 (4-1, 2-1). Pinja Arbelius kotiutti kolmesti. Fera nousi voitollaan sarjataulukon seitsemänneksi Kempeleen Kirin ohi.

Pesäkarhut Porista palasi voittokantaan ottamalla odotetut kolme pistettä Mynämäen Vesalta tuloksella 2-0 (4-3, 5-0). Emilia Itävalo pelasi sataprosenttista sisäpeliä, kiersi kunnarin ja toi yhteensä kuusi juoksua.

Joensuun Maila vankisti asemiaan yhdeksäntenä hakemalla kauden toisen voittonsa Lappeenrannasta Pesä Ysien kustannuksella. Voittajien parhaana palkittiin erinomaisesti kärkenä pelannut ja kunnarin kiertänyt Johanna Pirskanen.

Toni Kohonen, 44, paljastaa syyn uransa jatkolle – nostalgisilla suorituksilla ihastuttanut legenda tekee historiaa: "Ei varmaan ikinä pysty päästämään irti"