Nu är det oklart när förskolan Myra kan öppnas. Foto: Leksands kommun

Bygget av förskolan Myran i Leksand stoppas – finns mögelsporer i stommen

Uppdaterad
Publicerad

Byggenheten i Leksands kommun har stoppat det invändiga bygget av förskolan Myran, norr om Käringberget, tills vidare. Anledningen är att mögelsporer upptäckts i stommen.

Byggenheten gjorde ett arbetsplatsbesök på bygget av förskolan Myran i oktober 2018. Då konstaterades att den resta stommen inte skyddats mot nederbörd och därför begärdes en mikrobiologisk analys.

”Trots att kommunens kontrollansvarige gjorde flera påtryckningar så dröjde det tills den 27 maj, det vill säga i måndags, innan vi fick in resultatet från analysen, skriver Jonas Slars, myndighetschef i Leksands kommun”, i ett pressmeddelande.

Analysen visade att det fanns mögelsporer på de ställen där provtagningen gjorts. Därför förbjöds byggherren att fortsätta det invändiga arbetet.

Oklart när man kan öppna

Bygget av förskolan utförs av ett byggföretag som upphandlats av kommunen.

Förskolan Myran är tänkt att bli en helt ny förskola med plats för 60 barn. Den beräknades först vara klar under våren 2019. Men nu är det oklart när den kan öppna.

– Förbudet gäller tills dess att en rapport presenterats som visar utsträckningen av skadorna och hur dessa ska åtgärdas, enligt Jonas Slars.

SVT Dalarna har försökt nå det ansvariga byggföretaget för en kommentar, utan resultat.

Tryck på klippet ovan för att höra kommundirektör Göran Wigert om vad som kommer att hända nu framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.