Tusentals personer demonstrerade och en generalstrejk utlystes till försvar för kvinnors rättigheter i centrala Madrid under internationella kvinnodagen, 8 mars.

Kraftig ökning av anmälningar om könsbaserat våld i Spanien

Publicerad

Antalet anmälningar om könsbaserat våld i Spanien ökade i fjol med hela 16,4 procent. Totalt uppmättes det högsta antalet anmälningar sedan de spanska myndigheterna började samla statistik på området 2004.

Mer än 400 kvinnor per dag anmäler att de utsatts för könsbaserat våld i Spanien.

Åtminstone om man slår ut statistiken på antalet anmälningar som når de spanska domstolarna under ett år. Totalt handlar det om 0,66 procent av den kvinnliga befolkningen i landet.

Aldrig sett så många anmälningar

Under 2017 mottog de spanska domstolarna 166 620 anmälningar om könsbaserat våld. En ökning med hela 16,4 procent och det högsta antalet som någonsin uppmätts i landet enligt statistik som spanska myndigheter presenterade under måndagen.

Så kallat könsbaserat våld handlar inte uteslutande om mäns våld mot kvinnor. Men av det totala antalet anmälningar utgjorde en övervägande majoritet, drygt 158 000 av anmälningarna, fall där kvinnor fallit offer för en manlig förövare.

En knapp tredjedel av kvinnorna hade utländsk bakgrund visar statistiken.

”Oacceptabla siffror”

Om det ökade antalet anmälningar beror på att det skett fler våldshandlingar i Spanien eller om anmälningsgraden helt enkelt ökat framgår inte av uppgifterna.

Utredarna beskriver statistiken som omskakande och framhåller att siffrorna är ”oacceptabla och olämpliga för ett moget och civiliserat samhälle”.

Men enligt utredarna finns trots allt också viss anledning till optimism. Det eftersom det ökade antalet anmälningar visar att kvinnor vågar belysa missförhållanden och bryta relationer med sina förövare, skriver tidningen El Pais.

Fler vittnar

Statistiken som presenterades under måndagen visar dessutom att allt fler offer för könsbaserat våld väljer att vittna mot sina förövare.

Under 2017 valde drygt 10 procent av offren att använda sig av en lag som ger dem rätt att slippa vittna mot sina misstänkta förövare.

Det är procentuellt sett färre än 2016 då 12 procent av offren för könsbaserat våld valde att använda sig av rätten att inte vittna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.