Ny borgerlig regering i Norge

1:02 min

Sänkta skatter, fler kvotflyktingar och stopp för uppfödning av pälsdjur är ingår i det program som Norges nya borgerliga regering la fram på söndagen.

Høyre och Fremskrittspartiet släpper, som väntat, in liberala Venstre i regeringen, drygt fyra månader efter valet.

– I många länder ser vi ett mer polariserat politiskt landskap, att partier vägrar att ta ansvar för att få kortvariga uppgångar i opinionsmätningar, sa statsminister Erna Solberg vid en presskonferens på söndagen.

– Det vi gör nu är att hitta gemensamma lösningar som är bra för Norge och för det norska folket.

Framför allt Venstre och Fremskrittspartiet står långt från varandra i tunga politiska frågor som klimat och invandring. I det 84 sidor långa regeringsprogrammet syns givande och tagande från båda sidor.

Till exempel kan man säga att Venstre fick igenom ökat antal kvotflyktingar mot att acceptera tuffare regler för familjeåterförening för invandrare. Fremskrittspartiet fick "betala för" bygget av fler vägar med höjd skatt på diesel och koldioxidutsläpp.

En av de mer överraskande detaljerna är att Venstre har lyckats driva igenom en avveckling av all norsk pälsdjursuppfödning till 2025. Förra året fanns runt 200 pälsdjursfarmer i Norge, enligt djurrättsorganisationen Dyrevernsalliansen.

Erna Solbergs Høyre har inte så många synliga segrar i regeringsprogrammet. Å andra sidan har partiet lyckats med sin mångåriga vision om en bredare borgerlig regering i Norge.

De norska socialdemokraternas ledare Jonas Gahr Støre är, inte oväntat, delvis kritisk mot den nya regeringsplattformen.

– Det är en högervridning av politiken, säger Arbeiderpartiledaren till NRK.

Han exemplifierar med att den nya regeringen vill konkurrensutsätta mer verksamhet inom offentlig sektor. Regeringen vill även ytterligare sänka den generella skattenivån i Norge.

Först om några dagar väntas Erna Solberg presentera ministrarna i sin nya regering.

Fastän regeringen utökas från två partier till tre är den fortfarande i minoritet i parlamentet Stortinget. Regeringen väntas i första hand söka stöd från mittenpartiet Kristelig Folkeparti för att få igenom bland annat kommande statsbudgetar.