Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så många äpplen blir förstörda i trädgårdar

Matsvinn i livsmedelsaffärer har uppmärksammats under senare år.

Men i svenska trädgårdar förstörs dubbelt så mycket äpplen som i butikerna.

– Både kunskap och förståelse för det hemodlade har försvunnit. Vi har blivit så bortskämda att vi nästan hellre köper i affär än plockar våra egna äpplen, säger Lise-Lotte Björkman, trädgårdsrådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård, till DN.

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Runtom i svenska trädgårdar förstörs dubbelt så mycket äpplen som i handeln.
Foto: Niklas Kämpargård
Runtom i svenska trädgårdar förstörs dubbelt så mycket äpplen som i handeln.
Foto: Mikael Sjöberg

De senaste åren har butikernas matsvinn debatterats. Mindre uppmärksammat är det faktum att trädgårdsodlare blir allt sämre på att ta tillvara frukt. Runtom i svenska trädgårdar förstörs dubbelt så mycket äpplen som i handeln, enligt DN. Det handlar om flera hundra tusen ton.

Bara fem procent – cirka 15 000 ton – av de svenska äpplena äts upp, enligt en rapport från Sveriges lantbruksuniversitet och Fritidsodlingens riksorganisation.

– När man pratar om matsvinn i vanliga fall, handlar det om det som slängs i kommersiell produktion, distribution, i butik och hemma. Fritidsodlade äpplen finns inte med i debatten, den maten är redan hemma och slängs, säger Björn Bernhardson på den ideella konsumentföreningen Äkta vara till DN.

Hemodlat = ekologiskt

I sociala medier finns flera tjänster och sajter där den som vill ha frukt kan kopplas ihop med den som har. Även Äkta vara jobbar med sådan förmedling. Enligt Äkta vara skulle Sverige kunna vara självförsörjande på äpplen under åtta av årets tolv månader.

Samtidigt som vi blir sämre på att använda hemodlad frukt ökar intresset för ekologiskt. Den frukt som odlas i vanliga trädgårdar är inte ekomärkt, men kan betraktas som ekologisk.

– Som privatperson har du inte tillgång till bekämpningsmedel, så man kan mer eller mindre säga att den hemodlade frukten är ekologisk, säger Lise-Lotte Björkman, trädgårdsrådgivare på Riksförbundet Svensk Trädgård till DN.

Ointresset för frukt beror enligt Björkman på att kunskapen om hur man tar tillvara frukten har försvunnit, och att syltkokning och liknande inte längre betraktas som vardaglig matlagning som man gör samtidigt som man lagar middag.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.