Jos pyörii suomalaisissa urheilukeskuksissa tai urheiluopistoilla näinä päivinä, voi hyvinkin törmätä isoon joukkoon isoja venäläisurheilijoita.

Suomi nimittäin nauttii suurta suosiota KHL-seurojen training camp -kohteena.

Tänä kesänä Suomen suveen ovat suunnanneet kaikki KHL:n kärkiseurat, hallitseva mestari Ak Bars Kazan, Pietarin SKA, Moskovan ZSKA, Traktor Tsheljabinsk sekä ainakin Salavat Julajev Ufa, Sibir Novosibirsk, Neftehimik Nizhnekamsk ja Avangard Omsk, joista viimeksi mainitulle kerta on ensimmäinen.

Avangard, Länsi-Siperian suuruus, leireilee parhaillaan napapiirillä.

- Päätöksen teki seuramme urheilujohto, seuran tiedottaja Oleg Malitski kertoo Iltalehdelle.

- Avangard ei ole koskaan ennen ollut Suomessa pre-seasonin aikana, mutta nyt olemme iloisia, että olemme Rovaniemellä. Täällä on kaikki olosuhteet hyvälle harjoittelulle: jää, punttisali, luonto ja raikasta ilmaa.

Rauhan takia

Avangard hikoilee Lapin Urheiluopistolla ja Lappi-areenassa, jota normaalisti käyttää kotihallinaan Mestistä pelaava RoKi eli Rovaniemen Kiekko. RoKin toimitusjohtaja Pekka Kankaanranta häärii venäläisten leiri-isäntänä.

- ZSKA on ollut täällä monta kesää ja he suosittelivat Rovaniemeä. Se on hyvä referenssi, Kankaanranta sanoo.

ZSKA:n silloinen GM, NHL-legenda Sergei Fedorov hehkutti jo 2015 Iltalehdelle Lapin luontoa, jossa moskovalaistähdet saivat olla ja harjoitella rauhassa.

Neljän Rovaniemi-kesän jälkeen ZSKA meni tänä vuonna Valkeakoskelle. Muita venäläisten suosimia kohteita ovat esimerkiksi Pajulahti, Vierumäki ja Imatra, jossa Neftehimik on nyt toista kesää.

Suomen luonto ja rauha saavat taas maininnan.

- Imatralla houkuttavat hyvät urheilu- ja majoitusfasiliteetit rauhallisella sijainnilla luonnonläheisyydessä, sanoo Neftehimikin yhteyshenkilönä operoivan Imatra Base Campin myyntipäällikkö Jaakko Jäppinen.

- Asioiden sujuvuus ja toimivat järjestelyt ovat myös tärkeä tekijä.

Neftehimik lensi Pietariin, josta se körötteli bussilla rajan yli Imatralle.

Satojatuhansia euroja

Kahden viikon leiri Suomessa charter-lentoineen ei ole halpaa lystiä. Suomeen saapuvat seurat lukeutuvat pitkälti KHL:n vauraimpiin.

Iltalehden selvityksen mukaan yhden suurseuran kahden viikon harjoitusleiri tuo paikan päällä Suomessa kustannuksia noin 100 000-140 000 euroa. Charteriin uppoaa helposti toiset satatuhatta.

Jäppinen laskee, että keskikastin Neftehimik jättää leirin alueelle arviolta 50 000-100 000 euroa.

- KHL-joukkueen kahden viikon harjoitusleiri on alueelle taloudellisesti ihan merkittävä asia. Välittömin hyödynsaaja on tietysti paikallinen majoitusala. Esimerkiksi nyt Imatralla he täyttävät yhden hotellin sadan prosentin täyttöasteella kahden viikon ajaksi, hän kertoo.

Myös Imatran jäähalli saa "merkittävän lisän kesän käyttöasteeseen".

- Tietysti joukkueet jättävät majoituksen ja urheilupaikkojen lisäksi muutakin rahaa, esimerkiksi ruokakauppoihin, ravintoloihin ja vapaa-ajan aktiviteetteihin.

Merkittävä juttu

Omskilaisia isännöivä Kankaanranta ei voi puhua summista, mutta hän avaa KHL-jätin kustannuksia muistuttamalla, että kyse on kahden viikon täysihoidosta yli 50 ihmiselle.

- He ovat ilmoittaneet 52 henkeä leirille. Käytännössä maksimi leirin aikana on 55, kun muutamia pelaajia ja toimihenkilöitä on paikalla vain osan aikaa, Kankaanranta selvittää.

Hänen mukaansa osa seuran jäsenistä majoittuu myös ylhäisessä yksinäisyydessä tai tavallista leiriläistä leveämmin. Aterioita tarjoillaan neljästä viiteen per päivä.

- Ja siinä on tehostettu tarjonta. Kolme ruokalajia: liha, kala, kana ja siihen päälle vielä perunat, pastat, riisit, keitot ja salaatit, Kankaanranta luettelee.

- On tämä taloudellisesti etenkin ravintolalle, hotellille ja urheilukeskukselle hyvin merkittävä juttu, hän päättää.