söndag12 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktier

Tre spännande europeiska aktier

Publicerad: 15 september 2017, 09:06

En brittisk begravningsbyrå, ett köksföretag i samma land samt en tysk modejätte finns bland innehaven i ODIN Europa, en fond som slagit index med hästlängder i år.


Europa som region är fortsatt på bättringsvägen. Tillväxtprognosen för euroområdet justeras upp och enligt olika barometrar och indikatorer är både konsumtionen och industrin på väg uppåt. BNP-tillväxten i euroområdet är idag lika hög som i USA och ligger på drygt två procent.

Den goda ekonomiska utvecklingen är något som förstås gynnat ODIN Europa. Fonden föll visserligen något i augusti i den allmänna börsrekyl vi då kunde se. Men sett sedan årsskiftet har fonden slagit index med råge. Den 30 augusti hade fonden stigit 10,4 procent sedan årsskiftet. Det kan jämföras med jämförelseindex som stigit 4,4 procent.

ODIN Europas förvaltare Håvard Opland konstaterar också att underliggande resultatutvecklingen i bolagen i ODIN Europa hittills i år varit god.

– Av de halvårsresultat som kommit in var Hugo Boss särskilt glädjande. Efter ett par år av svaga slutmarknader, ny ledning och en omläggning av varumärkesstrategin ser det nu ut som att motvinden vänder till en lätt medvind. Den organiska tillväxten gick under andra kvartalet upp med tre procent, något som överraskade en samlad analytikerkår, säger han.

Ett annat bolag som Opland vill lyfta fram är brittiska Dignity som fonden ökat i under sommaren. Dignitiy är Storbritanniens näst största begravningsbyrå och är allra störst när det gäller kremeringstjänster.

– Vi har dragit nytta av den svaga kursutvecklingen och ökat vårt innehav i bolaget. Vi värdesätter bolagets stabila underliggande tillväxt och drift samt de goda utsikterna för värdeökande förvärv, säger han.

Att den brittiska begravningsmarknaden innehåller många små aktörer lär kunna gynna Dignity på lite längre sikt.

– Begravningsbranschen är mycket fragmenterad och 70 procent av marknaden består av bolag som har en marknadsandel på mindre än 1 procent. Det gör att Dignity har möjlighet att konsolidera marknaden, säger Håvard Opland.

Men det är inte bara begravningsbranschen som lockar i Storbritannien. ODIN Europa har också ökat innehavet i Howden Joinery, en av Storbritanniens största leverantörer av köksinredningar.

– Det är ett fantastiskt franschiseföretag med en stark och unik entreprenörskultur. De senaste åren har de kunnat visa bra resultat trots en svår marknad och varje år öppnas mellan 20 och 30 nya butiker, konstaterar Håvard Opland.

Av: ODIN Fonder

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera