Ullådalsvägen går från E14 strax väster om Åre och upp till Ullådalen. Foto: SVT

Ullådalsvägen ska inte vara en allmän väg

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har beslutat att att de inte längre ska sköta drift och underhåll av Ullådalsvägen. Det ska markägarna göra.

I området bor endast sex bofasta och här finns också 134 fritidshus. Vägen används fllitigt av turister och bybor men också av de som driver och arbetar på restauranger i området och av Skistars personal. Men nu vill alltså Trafikverket att de som har hus i området ska ta över driften av vägen.

Foto: SVT

– Det känns ju som man är helt utblottad när Trafikverket drar igång på det här sättet för man har inte så stor talan, säger Bent Persson som bor i området.

Ullådalsvägen går från E14 strax väster om Åre och upp till Ullådalen. Vägen är nästan 5 km lång men Allan Andersson bor bara några hundra meter uppför vägen.

– De må ju vara brukarna som ska betala. Vi brukar ju bara en liten bit av vägen. Vi kan ju stänga vägen då ovanför gårdarna och så gör vi en skoterväg av den och en hjulingsväg på sommaren, säger Allan Andersson.

Allan Andersson är en av de sex bofasta i området Foto: SVT

Han berättar också att några av markägarna överklagat beslutet till regeringen.

Uppfyller inte kraven

Enligt Trafikverket görs en översyn av landets samtliga allmänna vägar och då har man bland annat kommit fram till att vägen upp till Ullådalen inte fyller de kriterier som krävs för att Trafikverket ska svara för underhållet.

I sin redogörelse för beslutet så beskrivs vägen som en utfartsväg för fritidsboende, fast boende och kommersiell verksamhet. Det finns ingen kollektivtrafik och inte heller några allmänna anrättningar i området.

Avvaktar överklagandet

Kristina Göransson Rudberg på Trafikverket säger till SVT Nyheter Jämtland att man nu avvaktar resultatet av överklagandet. Om Trafikverkets beslut står fast så blir det ingen snabb process enligt Kristina Göransson Rudberg.

– Lagen säger att Trafikverket är skyldig att sköta vägen till en ny väghållare är etablerad, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.