Direct naar artikelinhoud

Amerikaanse bedrijven in China kreunen onder de handelsoorlog, maar vertrekken niet

Donald TrumpBeeld REUTERS

De handelsoorlog doet Amerikaanse bedrijven in China pijn, maar het is niet genoeg om ze huiswaarts te doen keren.

Met zijn handelsbeleid wil de Amerikaanse president Donald Trump de Chinese economie raken, maar ondertussen treft hij ook veel eigen bedrijven. Zestig procent van de Amerikaanse bedrijven in China ondervindt schade van de invoerheffingen die beide landen hebben ingesteld. De helft ziet de winst dalen. En bijna een derde stelt investeringen uit of schrapt plannen volledig.

Voorlopig heeft Amerika heffingen ingesteld op 50 miljard dollar aan Chinese producten, evenveel als China omgekeerd. Als Trump woord houdt en heffingen van 25 procent invoert op nog eens 200 miljard aan Chinese goederen, verwacht 74 procent van de Amerikaanse bedrijven in China daar flink last van te hebben. China heeft aangekondigd om dan te reageren met 60 miljard dollar aan heffingen.

Volgens Apple raken de nieuwe heffingen van 200 miljard niet China, maar vooral de Amerikaanse economie

Twee Amerikaanse kamers van koophandel in China, AmCham China en AmCham Shanghai, kwamen gisteren met onderzoek naar de effecten hiervan onder hun leden, waartoe Coca-Cola, technologiebedrijven zoals Intel, Microsoft, Dell, Honeywell en accountancybedrijf PWC behoren. Tussen de 430 bedrijven die de vragenlijst invulden, zitten makers van auto's, vliegtuigonderdelen, consumentenproducten, medicijnen en chemicaliën. Maar ook financiële dienstverleners, media-bedrijven en reisorganisaties. Veertig procent van de respondenten heeft meer dan 100 miljoen dollar omzet in China.

Bijna de helft van de bedrijven heeft de productiekosten zien stijgen door het handelsconflict. Om de heffingen te ontlopen, passen veel bedrijven hun productieketens aan. Daarbij proberen ze zowel China als Amerika te ontlopen, blijkt uit het onderzoek, door onderdelen uit andere landen te halen. Voor China is bureaucratie een geducht wapen in het handelsconflict. De helft van de Amerikaanse bedrijven moet met extra inspecties en vertraagde douaneprocedures rekening houden.

Amerikaanse bedrijven in China kreunen onder de handelsoorlog, maar vertrekken niet
Beeld Louman & Friso

Apple, lid van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in China, schreef vorige week aan de Amerikaanse overheid dat de nieuwe heffingen van 200 miljard niet China maar vooral de Amerikaanse economie zullen raken. Die hebben namelijk directe gevolgen voor producten zoals de Apple Watch, de Mac Mini en adapters en opladers. De prijzen voor consumenten zullen stijgen, zegt Apple. Maar ook servers, harde schijven en kabels voor de datacenters die de App Store aan de praat houden staan op de lijst. Het techbedrijf uit Californië is bezorgd dat de tarieven de VS veel harder raken dan China, met gevolgen voor de economische groei en het concurrentievermogen.

Sterke bedrijfslobby

Trump reageerde via Twitter: 'Er is een simpele oplossing waarbij er nul belasting is, en zelfs een belastingvoordeel. Maak je producten in de VS in plaats van China. Begin nu fabrieken te bouwen. Opwindend!' Maar uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat een minderheid van de Amerikaanse bedrijven in China overweegt hun productlocaties te verhuizen. En slechts 6 procent ziet de VS dan als nieuwe bestemming.

Heeft Trump in eigen land inmiddels een sterke bedrijfslobby tegen zich, ook in China laat het bedrijfsleven van zich horen. Fabriekseigenaren in productiehart Guangdong merken dat de winsten teruglopen. De maatregelen die de autoriteiten hebben aangekondigd, waaronder een energiekorting en belastingvoordeeltjes, doen te weinig om de pijn te verzachten, zeggen zij tegen de South China Morning Post. Verhuizen is voor hen een reële optie, omdat in andere Aziatische landen de loonkosten lager liggen en Amerikaanse invoerheffingen geen rol spelen.

Lees ook:

Nu Trump solo gaat, zoeken Poetin en Xi dekking bij elkaar

Rusland en China zoeken toenadering, militair en economisch. Moet Amerika zich zorgen maken?

Chinese elite vindt dat Xi te hoog spel speelt tegen Trump

Ondanks de censuur klinkt steeds meer kritiek op president Xi. Hij zou te assertief optreden in de handelsoorlog met de Verenigde Staten.