Liigan Mikkelin Jukurien puheenjohtajan ja toimitusjohtajan sekä Jääkiekkoliiton varapuheenjohtajan Jukka Toivakan Etelä-Savon käräjäoikeuden langettama tuomio ehdollisesta vankeusrangaistuksesta kaatui Itä-Suomen hovioikeudessa. Päätös annettiin maanantaina.

Toivakkaa syytettiin virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta ja kantaja kuvaili Toivakan lähes ajaneen hänen päälleen. Kyse oli pysäköintisakon saaneen Toivakan hermostumisesta.

Käräjäoikeus oli langettanut Toivakalle kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Sen sijaan hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Siitä Toivakalle määrättiin sakkorangaistus eli 50 päiväsakkoa.

Toivakan tuloilla yhden päiväsakon arvo on 298 euroa ja koko rangaistuksen suuruus 14 900 euroa.

Kantajana ollut pysäköinninvalvoja vaati tilapäisestä psyykkisestä haitasta 3 000 euroa ja oikeudenkäyntikuluista 1 302 euroa. Niitä Toivakka ei joudu maksamaan. Käräjäoikeus oli aiemmin katsonut nämä Toivakan maksettavaksi. Sen sijaan todistelukustannuksia ja rikosuhrimaksua Toivakka joutuu maksamaan liki 500 euroa.

Pysäköintisakkoepisodi tapahtui joulukuun puolivälissä vuonna 2018.

Ei tarkoitusta vahingoittaa

Etelä-Savon käräjäoikeus katsoi viime marraskuun tuomiossaan, että Jukka Toivakan kiihdytettyä autollaan pois pysäköintiruudusta vaara törmäyksestä pysäköinninvalvojaan ja vakavistakin henkilövahingoista oli suuri. Käräjäoikeuden mukaan Toivakka oli juuri ennen ajoon lähtöään ollut sakotuspäätöksen takia kiihdyksissä, ja hän itsekin kertoi olleensa ajoon lähtiessään sakotuksesta erittäin harmistunut.

Hovioikeuden mielestä mitään tarkoitusta vahingoittaa pysäköinninvalvojaa ei ollut.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tulkinneen rikoslakia virheellisesti. Sen mukaan Toivakan syyksi luettu menettely ei toteen näytettynäkään täytä virkamiehen väkivaltaisen vastustamisen tunnusmerkistöä.

Lisäksi hovioikeus piti rangaistusta liian ankarana.

Hovioikeudessa oli esillä sama todistelu kuin käräjäoikeudessa. Uusina kirjallisina todisteina esitettiin Toivakan puolesta rekonstruktio tapahtumista paikoitustilanteessa ja kantajan puolelta psykologin lausunto.

Mikkelin Jukurit tiedotti maanantaina, että Jukka Toivakka jatkaa seuran hallituksen puheenjohtajana.