Leksand mer fartfyllt i år

Uppdaterad
Publicerad

Möt Leksand inför SHL-säsongen.

Det är hög personalomsättning i hockeysverige. Elva av de 24 spelarna i Leksands trupp inför den kommande säsongen är nya.

Det nyaste nyförvärvet av de alla, forwarden Vela-Matti Savinaninen, kommer närmast från ryska hockeyligan och har bara varit i Leksand i en vecka. Han är en av fyra finländare i truppen.

– Leksand är ganska litet, men jag har allt jag behöver här, så det känns bra att vara här, säger han.

Frögren tillbaka i Dalarna

På backsidan är Jonas Frögren från Ludvika ny i laget. Han är 24 år och har spelat ishockey i många år, men först nu kommer han alltså till Leksand.

– Det är fantastiskt kul. Det tog lite tid, men nu är jag här och det ska bli skitkul. Vi har ett komplett lag med fyra femmor som kan producera framåt. Och så har vi två riktigt bra målvakter, så det känns bra för oss backar, säger han.

Oscar Alsenfelt lyckades bra i leksandskassen i fjol och är nu en av få spelare i truppen vars kontrakt också räcker över nästa säsong. Leksands ytterspelare var då också duktiga på att hjälpa till och täcka skott.  Det kommer de fortsätta med tror Alsenfelt.

– Vi har ju de som täckte flest skott i hela SHL förra året kvar, så de kommer täcka lika många skott om inte fler i år, så det är en liga jag tror vi kommer att vinna även i år, säger han.

”Mer fart och mer i anfallszon”

Nytt för i år är också att planen har förändrats, mittzonen har blivit kortare och anfallszonerna större. En av tankarna me dde tär förstås att det ska bli fler mål.

– Till en början kommer det att bli fler skott, så det är viktigt att vinna de lösa puckarna. Det kommer att vara mycket löst som läggs in på mål, säger Oscar Alsenfelt.

Och inför säsongen, som börjar för Leksand på torsdagen med match mot Färjestad, tror tränaren att hockeypubliken kan vänta sig mer fart.

– Vi har egentligen samma grundidé och spelfilosofi som förra säsongen, men på vissa poster har vi fått in mer fart och spelare som är starkare på puck och det borde göra att vi kan hålla pucken inom laget mer och vara mer i anfallszon än vad vi var förra året, säger tränaren Andreas Appelgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.