Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomresor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Prins Harrys trädgård prisades med medalj

LONDON. Just nu pågår Chelsea Flower Show. Prins Harrys trädgård fick nöja sig med en silvermedalj.

Dan Pearson vann Chelsea Flower show med bland annat stenblock täckta av mossa.

Prins Harrys trädgård fick nöja sig med en silvermedalj.
Britterna vallfärdar till Chelsea Flower Show i centrala London varje år mellan den 19 och 24 maj.
Foto: Margaret Von Platen
De 15 utställningsträdgårdarna byggs upp under 20 dagar till en kostnad av flera miljoner kronor styck – för att plockas ner efter fem dagar.
Foto: Margaret Von Platen
Varje utställningsträdgård hade en sponsor.
Foto: Margaret Von Platen

Nu pågår Chelsea Flower Show i centrala London. Hit vallfärdar britterna varje år mellan den 19 och 24 maj. Det är svårt att få tag på biljetter men 165 000 hade lyckats i år.

Det är något religiöst över denna trädgårdsutställning som måste vara en av världens vackraste och exklusivaste. Den har kallats för trädgårdsmästarnas catwalk och i Storbritannien är trädgårdsdesigner och landskapsarkitekter framstående personer i samhället.

I år vann Dan Pearson med sin trädgård inspirerad av Chatsworth som är en av Englands finaste parker. Därifrån hade Pearson släpat 200 ton stenblock. Med mossa på sig verkade de ha legat hundra år i utställningsträdgården. Pearson blandar gärna vilda växter och trädgårdsväxter i samma rabatt. I hans trädgård fanns även gamla hamlade pilar som vi vanligtvis ser längs skånska vägar och en forellbäck. De 15 utställningsträdgårdarna byggs upp under 20 dagar till en kostnad av flera miljoner kronor styck – för att plockas ner efter fem dagar.

Prins Harrys trädgård fick beröm

En omtalad trädgård i år var Prins Harrys. Den fick även beröm av hans far prins Charles men den fick bara silvermedalj. I prinsens trädgård – han är meddesigner – var det brittisk premiär för den brandgula vallmon från Lesotho. Syftet är att främja en organisation i Afrika för att upplysa barn om hiv.

På Chelsea fanns även en trädgård sponsrad av Husqvarna och Gardena som fick silverpris. Den skildrade livets förgänglighet genom bland annat en fontän.

Unikt

Varje utställningsträdgård hade en sponsor och Pearsons vinnarträdgård finansierades av champagnehuset Laurent – Perrier, samma som för två år sedan sponsrade Nordens mest kände landskapsarkitekt Ulf Nordfjell. Han har vunnit guldmedalj på Chelsea Flower Show tre gånger och best in show en gång. Detta torde vara unikt för en landskapsarkitekt som inte är britt!

Denna gång var han där som besökare: ”Årets utställning höll hög kvalitet med avseende på utförande och växternas kvalitet. Det var en stor variation och allt lyckades gå i blom till måndagen då utställningen mötte pressen och domarna. En parfymerares trädgård i Grasse sponsrad av l´Occitane var ny genom att låta växterna vara lite shabby chik. De fick se ut som i en normal trädgård och man fick en stark känsla av att vara i Provence. Bara i England finns kunskapen som kan producera denna typ av utställning, som CFS är."

 

Margaret von Platen

 

LÄS OCKSÅ:

 20 måsten du inte får missa i London