Stralende blauwe lucht boven Shanghai
NOS Nieuws

Smog boven Shanghai maakt plaats voor wereldleiders

Er is letterlijk geen vuiltje aan de lucht in Shanghai. Dat is bijzonder, want de stad in het oosten van China hangt doorgaans in een laag smog.

Zondag en maandag wordt in Hangzhou, ten zuidwesten van Shanghai, de jaarlijkse G20-top gehouden. De autoriteiten willen de wereldleiders niet ontvangen in een dikke mist. Daarom zijn fabrieken tijdelijk stilgelegd en werknemers met vakantie gestuurd.

Gesprek van de dag

Hoe opmerkelijk ook, de schone lucht is niet het gesprek van de dag, zegt correspondent Oscar Garschagen. "De bewoners vinden het natuurlijk wel even fijn, maar iedereen weet dat het maar tijdelijk is. Volgende week draaien de fabrieken weer op volle toeren en is het weer als vanouds."

Al enkele weken geleden kon je merken dat de vervuiling minder werd, zegt Garschagen die in Shanghai woont. "In een omtrek van 450 kilometer zijn de meest vervuilende fabrieken gesloten of draaien op halve kracht."

Dat moet economische gevolgen hebben, maar dat nemen de autoriteiten volgens Garschagen bij bijzondere gebeurtenissen voor lief. "Het gebeurde ook tijdens de Olympische Spelen in Peking in 2008 en de Wereldtentoonstelling in 2010 in Shanghai. Toen heette het Olympic-blue en Expo-blue, nu spreken ze hier over G20-blue."

Niet hardlopen

In tegenstelling tot de Chinese bewoners van Shanghai laat de schone lucht de expats niet onberoerd. "Iedereen heeft het over de strakblauwe lucht", zegt Sasja Lemmen. Ze woont nu bijna drie jaar in Shanghai.

Niet alleen nu is de luchtkwaliteit bij de expats het gesprek van de dag; dat is ook zo als de lucht vies is. "De Chinezen trekken zich weinig van de smog aan, maar wij houden er rekening mee. Als het te gek is, ga je bijvoorbeeld niet hardlopen. Er zijn apps die de mate van vervuiling weergeven en daar kijken we vaak op. De Chinese bevolking doet dat niet."

De Chinezen zijn helemaal niet blij met deze verplichte vakantie.

Correspondent Oscar Garschagen

Hoe gebruikelijk het ook is om bij grote internationale gebeurtenissen de economische activiteiten op een lagere stand te zetten, deze keer is er nog een extra reden. Want hoog op de agenda van de G20-bijeenkomst staat het vorig jaar gesloten klimaatakkoord, en dat bespreken de Chinese gastheren liever onder een heldere hemel dan in grijze stad. Al weet iedereen dat het volgende week weer allemaal anders is.

Ook de werknemers die nu thuis zitten, beseffen dat, zegt Garschagen. "Als de gasten van de G20 naar huis gaan, worden de fabrieken weer opgestart. De werknemers moeten dan weer dubbel zo hard werken om het productieverlies te compenseren. Met de verplichte vakantie zijn ze helemaal niet zo blij, want ze moeten de uren allemaal weer inhalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl