Buitenland

Hoe China op een Hollandse manier aan een schonere lucht werkt

foto: Roy Heerkensfoto: Roy Heerkens
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe China op een Hollandse manier aan een schonere lucht werkt

[KRO-NCRV] De meeste inwoners van China zijn afgelopen zaterdag wakker geworden in een smerige smog. Dat was te danken aan het vuurwerk dat massaal werd afgestoken tijdens de viering van het Chinese Nieuwjaar. De overheid voerde een felle strijd tegen het vuurwerk, maar die was tevergeefs. Kruitdamp en smog waren het gevolg, in de toch al vervuilde Chinese steden. Er is een klein lichtpuntje: fietsen wordt weer populair in China.

Bekijk hier de reportage

De oproep van de Chinese autoriteiten aan de inwoners van Shanghai om in verband met de luchtvervuiling minder vuurwerk af te steken bij het begin van het Jaar van de Haan werd massaal genegeerd dit weekend. Geen Chinees neemt de oproep serieus. Dat neemt natuurlijk niet weg dat smog een kolossaal probleem is. In Shanghai voelt dat aan als het snel oproken van een pak zware shag. Ogen en neus raken snel gevuld met een zwarte stof en de keel voelt rauw aan.

Smog

In China overlijden jaarlijks ongeveer 1,6 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtverontreiniging. Er wordt veel geklaagd door ouders die zich zorgen maken over de longen van hun kinderen, over pijnlijke ogen, over permanente hoest en erger. De poliklinieken van de ziekenhuizen kunnen de patiënten met luchtwegaandoeningen niet. De enigen die van deze crisis profiteren zijn de makers van luchtzuiveringsapparatuur. En de welbekende mondkapjes. Mondkapjes zijn een normaal verschijnsel in het straatbeeld en het is zelfs een mode item.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De autoriteiten willen het land minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen door veel meer gebruik te maken van kern-, wind-, water- en zonne-energie. De luchtvervuiling moet in 2020 met 40 procent verminderd zijn.

De Wereldbank en ook het Chinese ministerie van milieu¬bescherming becijferden eerder dat luchtvervuiling China per jaar honderden miljarden dollars kost. Dat komt vooral door extra ziekte en sterfgevallen, maar ook door het noodgedwongen stilleggen van bedrijvigheid.

Chinezen steeds meer op de fiets

Er is echter een lichtpuntje. Fietsen worden een steeds belangrijker vervoersmiddel in China. Mobike werd gelanceerd in april 2016 in Shanghai en bleek na zes maanden al een gigantisch succes. Inmiddels is de onderneming actief in negen verschillende grote Chinese steden. De startup die zich onderscheidt met fietsen met opvallende oranje wielen, wil vooral een milieuvriendelijke vervoersoptie bieden in stedelijke omgevingen.

De onderneming maakt gebruik van GPS om zijn fietsen te monitoren, zodat gebruikers de fietsen overal in de stad kunnen achterlaten. Gebruikers kunnen via de smartphone-app zien of er beschikbare fietsen in de buurt zijn, die ze vervolgens kunnen ontgrendelen door een QR-code op de fiets te scannen.

Na de communistische machtsovername van Mao Zedong eind jaren 40 werd de fiets een van de meest herkenbare symbolen van China. Net als in Nederland. Maar vanaf de jaren 80 begon dat te veranderen. De toenemende welvaart zorgde voor een groeiende vraag naar personenwagens. Nu gaat nog slechts ruim 10% op de fiets naar het werk.

Maar de fiets is bezig aan een comeback, en hoe. Het leenfiets-systeem werkt. In Shanghai worden de komende maanden nog eens 3 miljoen extra fietsen gelanceerd.

Ster advertentie
Ster advertentie