VS en China gaan samen klimaatplan ratificeren

De Verenigde Staten en China gaan symbolisch samen het klimaatakkoord van Parijs ratificeren. Dat is gezegd na de ontmoeting tussen VS-president Barack Obama en zijn Chinese gastheer Xi Jinping in de Chinese stad Hangzhou.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De oude keizerlijke hoofdstad van de Sung-dynastie Hangzhou is de volgende dagen het toneel van de G20, de top van de belangrijkste industrielanden. Eén van de belangrijkste deelnemers is VS-president Barack Obama die vanochtend aangekomen is in Hangzhou.

Obama werd meteen ontvangen door zijn  Chinese ambtgenoot Xi Jinping. Na afloop maakten ze bekend dat ze -als de twee grootste industriële vervuilers ter wereld- samen de documenten voor de ratificatie van het Klimaatakkoord van Parijs zullen indienen. Vanochtend had China de ratificatie al aangekondigd.

Dat akkoord, dat vorig jaar in december in Parijs werd opgesteld door 195 landen, is het eerste, universele actieplan om de impact van de klimaatverandering te beperken en de stijging van de gemiddelde temperatuur wereldwijd onder de 2 graden (Celsius) te houden.

De deelnemende landen moeten dat akkoord nu bekrachtigen om de afspraken bindend te maken. Het akkoord kan echter pas in werking treden als 55 landen samen verantwoordelijk zijn voor minstens 55 procent van de uitstoot.

Vóór China hadden al 23 landen het plan goedgekeurd maar hun aandeel was slechts 1 procent. De ratificatie door grootmacht China is een grote stap vooruit want het land heeft een aandeel van 20 procent. Als ook de VS het akkoord goedkeurt, komt er nog eens 18 procent bij. Nu die twee landen hun schouders onder het akkoord zetten, bestaat de kans dat dat dit jaar nog in werking treedt.

"Akkoord niet perfect, maar..."

De presidenten Xi Jinping en Barack Obama ontmoetten elkaar vandaag voor de G20-top in de stad Hangzhou. Obama zei na de ontmoeting met Xi dat "dit het moment is waarop we beslist hebben om onze planeet te redden". Hij merkte wel op dat het plan niet perfect is en waarschuwde dat het probleem niet opgelost is door de overeenkomst.

Ons land heeft het klimaatakkoord nog niet geratificeerd. Er moet daarvoor eerst onderhandeld worden over een intra-Belgisch klimaatakkoord.

Nu de klimaatdrempel overschreden is, kan de G20-top in Hangzhou beginnen. Er staan immers nog andere punten op de agenda. Zo zijn de VS en China het grondig oneens over het eilanddispuut in de Zuid-Chinese Zee, iets waar beiden steeds meer militaire eenheden naartoe sturen. Uiteraard zullen de grote landen er ook de wereldeconomie onder de loep houden. 

De stad Hangzhou is intussen grondig "uitgekuist" door de Chinese regering. De industrie in een stad met zes miljoen inwoners is al weken geleden stilgelegd om de luchtvervuiling tijdelijk binnen de perken te houden. Tegelijk zijn gastarbeiders uit andere delen van China naar huis gestuurd en in de buurt van het congrescentrum zijn bewoners geëvacueerd. 

Hangzhou -in de buurt van Shanghai in Oost-China- is door de Chinese regering uitgekozen wegens de mooie ligging aan het "Westelijk Meer". Het was de hoofdstad van de Zuidelijke Sung-dynastie nadat die in 1127 de controle over Noord-China was kwijtgespeeld. Onder meer de Venetiaanse reiziger Marco Polo was onder de indruk van de stad, die toen al wel veroverd was door de Mongoolse Yuan-dynastie.

AP2003

Meest gelezen