Direct naar artikelinhoud
Racisme

Air China onder vuur om racistische lectuur

Een passage over Londense migrantengemeenschappen in het cabineblad van Air China heeft de woede gewekt van veel Britten. Wings of China, het blad van de Chinese luchtvaartmaatschappij, waarschuwde lezers 'voorzorgsmaatregelen te nemen voor zij zich in wijken met voornamelijk Indiërs, Pakistanen en zwarten' wagen. De rest van Londen is wel veilig, stelt het reizigersblaadje.

Lagerhuislid Vivendra Sharma, die uit een hoofdstedelijk kiesdistrict komt waar veel allochtonen wonen, is ook verontwaardigd over de zinsnede en heeft de Chinese ambassadeur aangeschreven. Ze eist verontschuldigingen voor de 'evident onware en racistische uitlatingen'. Ook wil ze dat het blaadje uit de circulatie wordt genomen.

Rosena Allin-Khan, parlementslid voor de wijk Tooting, die een van de grootste Aziatische gemeenschappen huist, vindt het 'beledigend naar alle Londenaren, niet alleen de minderheden.' Allin-Khan is van plan de Chinese ambassadeur uit te nodigen voor een rondleiding door het Tooting. "Dan kan hij zien hoe we leven in onze geweldig diverse buurt."

Air China, de nationale vliegmaatschappij van China, vliegt tweemaal daags tussen Londen en Peking. Het staatsbedrijf heeft nog niet op de ophef gereageerd.

Reclamespot

In mei leidde een Chinese televisiereclame ook tot internationale ophef omdat deze racistisch zou zijn. In de wasmiddelcommercial werd een zwarte man in de wasmachine gepropt en komt er als een lichtgekleurde Aziaat uit. In China was het reclamespotje al een maand te zien voordat hij werd opgemerkt door een Amerikaanse expat.

China heeft de laatste decennia veel in Afrikaanse landen geïnvesteerd en maakt zich dus zorgen over zijn imago in Afrika

In een poging de storm tot bedaren te brengen beklemtoonde de Chinese regering dat China en Afrika 'broeders' zijn en dat China alle mensen respecteert, onafhankelijk van hun ras of huidskleur. China heeft de laatste decennia veel in Afrikaanse landen geïnvesteerd en maakt zich dus zorgen over zijn imago in Afrika.

Het bedrijf zelf, Leishang Cosmetics uit Shanghai, trok het spotje maandag terug na alle ophef en bood zijn 'oprechte verontschuldigingen' aan. De Engelstalige Chinese krant The Global Times, die bekend staat om zijn nationalistische toon, noemde de reacties in de westerse media overtrokken. Volgens de krant is er geen sprake van racisme of discriminatie in China.

"In de ontwikkeling van het Westen hebben zich tal van kwaden voorgedaan en racisme is daar één van'" schrijft de krant. "Die ervaring heeft China niet. Dus zal het onvermijdelijk tot absurde resultaten leiden als je dezelfde maatstaf gebruikt om de prestaties van China op dit gebied te meten."