Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Waarom veertig miljoen mensen naar de wedstrijd van Espanyol keken

Laatste update:

In Europa zal de naam van Wu Lei vooralsnog niet zo snel een belletje doen rinkelen. Toch gingen er afgelopen weken reeds duizenden tenues van Espanyol met zijn naam over de toonbank, voornamelijk in China. De 27-jarige aanvaller is onwaarschijnlijk populair in het Verre Oosten en staat nu voor zijn eerste avontuur in Europa, nadat Espanyol hem voor twee miljoen euro overnam van Shanghai SIPG.

Door Chris Meijer

Lei heeft al een behoorlijk voetballeven achter zich liggen. Op 2 september 2006 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal van Shanghai SIPG, in de met 5-3 verloren wedstrijd tegen Yunnan Lijiang Dongba. De aanvaller was doorgestroomd uit de Genbao Football Academy, een opleiding die is opgezet door voormalig bondscoach Xu Genbao. Toen Lei zijn eerste wedstrijd in de hoofdmacht van Shanghai SIPG speelde op het derde niveau van het Chinese voetbal, was hij pas 14 jaar en 287 dagen oud. Daarmee is hij nog altijd de jongste speler ooit in het Chinese betaald voetbal. Zijn trainer vergeleek hem in die tijd met Diego Maradona, wat hem de bijnaam de ‘Chinese Maradona’ opleverde. Een kleine twee jaar na zijn debuut maakte Lei met 16 jaar en 289 dagen tegen Qingdao Hailifeng zijn eerste doelpunt in het profvoetbal, waardoor hij na Cao Yunding de jongste doelpuntenmaker ooit is in de Chinese profcompetities. Met Shanghai SIPG promoveerde de aanvaller in 2012 naar het hoogste niveau en van dichtbij zag hij de Super League evolueren.

Eind 2014 kwam Shanghai SIPG volledig in handen van de Shanghai International Port Group (SIPG), waardoor er in de afgelopen vier jaar behoorlijk met geld is gesmeten bij de oude club van Lei. Zo werden topspelers als Oscar, Elkeson en Hulk voor megabedragen binnengehaald, maar zilverwerk liet betrekkelijk lang op zich wachten. Na achtereenvolgens als tweede, derde en tweede te zijn geëindigd, wist Shanghai SIPG afgelopen kalenderjaar eindelijk de suprematie van Guangzhou Evergrande te doorbreken. Grote man aan de zijde van de kampioen van de Chinese Super League was dit seizoen niet een van de peperdure Brazilianen, maar de Chinese vleugelaanvaller Lei. Met 27 doelpunten kroonde hij zich tot topscorer van de competitie: voor het eerst sinds 2007 was zo weer eens een Chinees de speler met de meeste doelpunten in de Super League.

Voor een buitenspeler kan Lei uitstekende cijfers overleggen, vooral dit seizoen. In totaal was hij in 296 wedstrijden voor Shanghai SIPG goed voor 151 treffers. Met 102 doelpunten in 172 Super League-duels staat hij op de tweede plaats op de eeuwige topscorerslijst van de competitie, achter Li Jinyu (120 doelpunten in 251 optredens). De 63-voudig Chinees international werd mede door zijn scoringsdrift al eerder in verband gebracht met een overstap naar Europa. “Ik ontvang constant aanbiedingen van Europese clubs, maar de timing is niet goed. Ik wil me focussen op mijn club, zodat ik hen aan binnenlandse prijzen en succes in de AFC Champions League kan helpen”, zei Lei in november 2017 in gesprek met ESPN. Ook afgelopen zomer werd de aanvaller nadrukkelijk in verband gebracht met een overstap naar Europa. Zijn naam werd veelvuldig gelinkt aan Wolverhampton Wanderers, dat in handen is van het Chinese Fosun International.

De reden dat Lei niet eerder naar Europa vertrok, is betrekkelijk simpel: Shanghai SIPG wilde hem niet kwijt voordat er zilverwerk aan de prijzenkast was toegevoegd. “Zijn situatie was een beetje te vergelijken met die van NBA-basketballer Yao Ming”, legt Pu Xu van de Chinese editie van Goal uit aan Voetbalzone. Ming verliet de Shanghai Sharks in 2002 na de landstitel voor een dienstverband in de Verenigde Staten. Nadat Shanghai SIPG de titel had veroverd, stemde men in met een vertrek van de sterspeler. Dat Espanyol Lei naar Europa haalt, is geen toeval. De Spaanse club is sinds begin 2016 in handen van Chen Yansheng, een steenrijke Chinese zakenman. Bij zijn aantreden sprak de miljardair de ambitie uit om binnen enkele jaren met Espanyol in de Champions League te spelen. “Ik weet zeker dat de stad Barcelona twee grote clubs kan huisvesten.”

Yansheng is een van de vele Chinese clubeigenaren die de afgelopen jaren hun intrede hebben gedaan in Europa. Die ontwikkeling heeft alles te maken met de torenhoge ambities van het land op voetbalgebied. Op de achtergrond heeft de Chinese voetbalbond aan de clubs in de Super League gevraagd om mee te werken aan het vertrek van sterspelers naar Europa, waar op dit moment reeds voldoende clubs in handen zijn van eigenaren uit het Verre Oosten. Lei is nu de eerste sterspeler uit de Super League die naar een dergelijke club in Europa vertrekt en men verwacht dat er op korte termijn meer spelers zullen volgen. “Hij is goed, maar wellicht niet goed genoeg om in LaLiga te spelen. Ik denk dat Espanyol wel de beste optie voor hem is, vergeleken met andere clubs in de Premier League of LaLiga. In Spanje hoeft hij zich bijvoorbeeld geen zorgen te maken over problemen met zijn visum, zoals in Engeland wel kan voorkomen”, verklaart Xu.

Een elftal met Chinese spelers die actief zijn op de Europese velden, voornamelijk op lagere niveaus.

Zo kwam Yuning Zhang in Engeland bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een werkvergunning, omdat China te laag staat op de FIFA-ranking en hij niet voldoende interlands achter zijn naam heeft staan. De spits werd in 2017 door West Bromwich Albion, niet geheel toevallig in Chinese handen, overgenomen van Vitesse, dat miljoenen overhield aan de transfer. Zhang is na een huurperiode bij Werder Bremen momenteel gestald bij ADO Den Haag, eigendom van het Chinese United Vansen. De 22-jarige aanvaller is daarmee een van de weinige spelers uit China die in Europa op het hoogste niveau onder contract staat. Lei is momenteel de enige Chinees in een van de vijf traditionele Europese topcompetities.

Het valt te bezien hoe succesvol het avontuur van Lei in Spanje gaat worden. De aanvaller speelde vorige maand met China op de Azië Cup, waar men mede dankzij twee doelpunten van de aanvaller de kwartfinale wist te behalen. Tegen Iran vond China zijn Waterloo (0-3 nederlaag) op het toernooi in de Verenigde Arabische Emiraten, mede doordat de sterspeler uitviel met een schouderblessure. Na daarvan hersteld te zijn, maakte Lei vorige week zijn officiële debuut voor Espanyol, door als invaller in het veld te komen in de wedstrijd tegen Villarreal (2-2). Er zaten maar liefst veertig miljoen Chinezen (!) aan de buis gekluisterd om zijn eerste optreden gade te slaan. Het staat buiten kijf dat de verrichtingen van Lei in zijn thuisland op de voet gevolgd zullen worden en het onderstreept de commerciële waarde van Chinese spelers in Europa. Het is veelzeggend dat er reeds duizenden Espanyol-shirts met de naam van Lei op de achterkant over de toonbank gingen. Xu: “Ik denk dat niet iedereen hier naar de wedstrijden van Espanyol gaat kijken. Maar men zal zich ongetwijfeld focussen op de wedstrijden waarin Lei mogelijk gaat spelen.”

Zie jij deze Wu Lei een basisplaats veroveren bij Espanyol?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Voor 2 miljoen haal je 40 miljoen kijkers erbij. Zou die dan spelen omdat hij zo goed is.. of omdat het 102 miljoen oplevert?

10 februari 2019 om 11:28

Hoe kom jij op die 102 miljoen?

10 februari 2019 om 11:28

Schijnt dat hij ook goed kan koken

Kan je nagaan hoe laag dat niveau in China wel niet is. Deze man heeft net 27 goals gescoord in de Chinese super leaque, en moet het nu steeds doen met invalbeurten van tien minuten. Ook die Zhang die bij Vitesse heeft gespeeld en nu op huurbasis voor Ado speelt kan nauwelijks potten breken. Ik denk eerlijk gezegd dat voetbal voor Chinezen gewoon niet gemaakt is. Hoe zou het anders kunnen dat in zo'n groot land niet een speler rondloopt die minimaal het niveau eredivisie zou aankunnen? Maar daarom is het voor clubs commercieel wel interessant. Zeker als er ook nog eens eentje een goal scoort. Dan wordt heel China volgens mij gek.

10 februari 2019 om 12:50

Nou nou, hij is net pas bij Espanyol gekomen en je schrijft hem nu al af? Voor die jongen is ook alles nieuw en Spanje en China zijn twee compleet nieuwe werelden. Ik bem benieuwd, hij is betrekkelijk snel op de eerste meters en heeft nu al een assist geleverd in 68 min. Wie weet wat hij in zijn mars heeft.

Maar de Chinese league begint steeds beter te worden. Het zegt al genoeg dat Witsel, Gervinho, Gudelj, Paulinho (vorig jaar dan) en dan ben ik nog een paar vergeten, nog gewoon meekunen bij de Europese topcompetities. Het niveau begint echt steeds beter te worden, dus ben benieuwd hoe het Chinese elftal over 5 jaar eruitziet en wat voor spelers er allemaal naar Europa komen.

10 februari 2019 om 13:10

Je hebt gelijk hoor. Mijn mening is vooral gebaseerd op een paar andere gevallen zoals die speler die destijds bij Wolfsburg tekende. Van die Chinese speler heb ik daarna nooit meer iets vernomen, maar ook daar was het zo dat miljoenen Chinezen live naar zijn presentatie waren aan het kijken.
Verder over de voorbeelden die jij aangeeft. Is het noet zo dat die spelers niet lang in China blijven waardoor ze makkelijker meekunnen op het niveau in Europa? Zo’n Witsel heeft niet bijster lang in China gespeeld. Misschien dat hij daarom weer zo makkelijk in Europa speelt. Ook kan de positie een grote rol spelen. De posities van Gudelj en Witsel zijn toch wel wat makkelijker in te vullen.

10 februari 2019 om 15:14

De spelers die je opnoemt zijn wel niet in China opgeleid, die hebben elders hun opleiding gekregen en hadden allemaal al ervaring in europese competities. Eigenlijk zijn we nog altijd aan het wachten op de eerste Chinese speler die doorbreekt in Europa, wie weet kan deze Lei dat verwezenlijken.

10 februari 2019 om 15:41

Die middenvelder bedoel je die naar Wolfsburg is verhuisd en daarnaast had PSV en Vitesse in het verleden volgens mij ook een Chinese speler in hun selecties die vrij weinig hebben gebakken. Maar ik zie wel een stijgende lijn binnen de ontwikkeling van de Chinese competitie, ik vind het persoonlijk helemaal niks met dat geldsmijterij, maar je ziet wel ontwikkeling bij de clubs, spelers, fans, etc.

Vind je? Ik vind controlerend/defensieve middenvelders zo erg belangrijk en in het moderne voetbal zijn dit echt de mensen die het balans kunnen bepalen voor het team. Witsel is dit seizoen zo bepalend voor Dortmund, terwijl hij de afgelopen jaren in zowel China als Rusland niet in een bijster hoog niveau heeft gespeeld. Samen met Delaney, Reus, Sancho en Burki dit seizoen wel de belangrijkste spelers voor Dortmund.

10 februari 2019 om 15:42

Ja dat weet ik wel, maar ik bedoel spelers die naar het midden oosten gaan of spelers die naar de MLS gaan en weer terugkeren op de Europese velden, hebben nooit echt heel veel meer gebakken daarna. Ik ben echt nu benieuwd als een Almiron en een Alphonso Davies potten kunnen breken bij respectievelijk Newcastle en Bayern Munchen.

10 februari 2019 om 14:45

"ik denk eerlijk gezegd dat voetbal voor Chinezen gewoon niet gemaakt is"

Oei, ik hoop niet voor je dat Sylvana dit leest

Maar serieus: het duurt heel lang voordat je een sport die nieuw is in een niet-voetbalcultuur op een goed niveau krijgt, laat staan topniveau

Als je USA bekijkt, daar was 30 - 40 jaar geleden het idee, dat als "soccer" populairder zou worden onder de jeugd, en er maar genoeg geld ingepompt zou worden, dat de USA wel eens op topniveau zou uitkomen

Dat is niet gebeurd

MSL is nog steeds bedenkelijk niveau, het nationaal elftal is soms redelijk, maar alleen dankzij spelers die in Europa of elders voetballen

In Amerika krijgt het voetbal weinig aandacht doordat andere sporten veel groter zijn

In China is dat minder zo, en als in China de prestige wordt erkend om groot te worden in de grootste sport ter wereld ligt daar wel wat mogelijkheid

Maar hoeveel geld je er ook impompt, een sport in de breedte beter maken lukt nog wel, maar het topniveau halen? Heel moeilijk, zo niet onmogelijk

Als je Aziatische landen bekijkt op nationaal niveau is Japan redelijk tot goed, maar nog geen topniveau

En Japan kun je zien als voorganger van China, en die zijn al zo'n 20 jaar eerder begonnen

Ik denk dat China, á la USA binnenlands vooral een goede competitie wil maken door voor veel geld buitenlanders te halen

En dat het volk graag naar buitenlandse competities kijkt, dus dat is weer interessant voor de aanbieders

Een China op topniveau? Ik denk niet dat wij dat nog gaan meemaken

10 februari 2019 om 14:53

Maar in de VS zijn baseball en american football ook wel echt reusachtige sporten. De NFL en de MLB zijn 2 reusachtige organisaties. Die blijven ook niet stil in de promotie van hun sport. Daarom denk ik dat soccer daar zo traag ontwikkelt. In China heb je niet echt concurrentie van andere teamsporten waardoor de evolutie van voetbal toch sneller zou kunnen. Maar misschien zijn Chinezen gewoon noet goed in teamsporten. Daar is niks discriminerends aan. Ik denk dat dat gewoon de cultuur is.

10 februari 2019 om 15:25

Ik denk wel dat ‘soccer’ steeds populairder aan het worden is in de VS, mede dankzij al die preseason tours van de grote Europese clubs en de enorme groei en opkomst van de MLS. De finale van de MLS cup had bijvoorbeeld meer toeschouwers in het stadion dan de finale van de Superbowl. Ik vind het in ieder geval wel fijn om te zien dat er zoveel landen investeren in voetbal, geeft het WK en de sport alleen maar meer kleur en aanzien.

10 februari 2019 om 15:20

Denk dat dit een probleem is voor bijna alle welvarende Aziatische landen. Ik denk oprecht dat ze wel ergens wat talenten hebben lopen maar dat ze gewoon te veel verdienen in eigen land waardoor ze die stap naar een betere competitie niet hoeven te maken. Je zit daar namelijk wel in een bepaalde comfortzone, je krijgt goed betaald en je hoeft je niet aan te passen aan een nieuwe cultuur in het buitenland. China is trouwens bezig met massaal investeringen in het voetbal in eigen land, hebben al veel jeugdacademies opgericht en met de huidige buitenlandse coaches, hebben ze genoeg ervaring en kennis in huis.

11 februari 2019 om 09:45

Na lange tijd mijn account niet te hebben gebruikt wil ik hier even op reageren naar aanleiding van de dingen die ik heb gezien in Shanghai toen ik daar afgelopen half jaar studeerde. Allereerst had ik daar een wedstrijd bezocht van Shanghai Sipg, het niveau verschil is ronduit bizar. Oscar loopt daar echt wandelend iedereen voorbij en vooral de backs kunnen niet eens een strakke bal over een paar meter passen, te bedenken dat zo'n gast als Oscar gewoon 400,000 pond per week krijgt en omringt is door spelers die niet eens niet eens Eerste Divisie niveau ontstijgen. De stadions ook, deze zitten voor 3/4 gevuld aan de lange zijden en de korte zijden zijn gewoon gesloten. Dan kan er wel gezegd worden dat het voetbal zo in de lift zit in China maar ik heb er weinig van gemerkt.

Ik was ook opgenomen in het universiteitsvoetbalteam. Allereerst moest ik dus voetbalschoenen aanschaffen en daar begint het al. Nergens in Shanghai kon ik voetbalschoenen kopen buiten de officiële Nike en Adidas stores om! Ronduit belachelijk. Daarbij komt dat er buiten alleen maar basketbal veldjes zijn en nergens openbare voetbalveldjes. Veelal kunstgrasvelden op rooftops of bij universiteiten die je dan kon gebruiken tegen een relatief hoge prijs.

Om terug te komen op je uitspraak "ik denk eerlijk gezegd dat voetbal voor Chinezen gewoon niet gemaakt is", daar sluit ik me volledig bij aan. Ze hebben gewoonweg het tactisch en creatief vermogen niet om uit te blinken in voetbal. Ik zou dan willen zeggen 'uitzonderingen daar gelaten' maar je ziet dat dit gewoonweg niet waar is. Tot nu toe dan... Om een voorbeeld te noemen: qua financiën wordt er heel wat geld besteedt aan voetbal in China. Als universiteitsteam kregen wij zelfs een bus die ons ophaalde en weer terug bracht, voetbaltenues met eigen nummer, letterlijk stadions die werden afgehuurd om te trainen twee keer per week maar nou komt het... Onze trainer kwam er na twee weken pas achter dat ik links was. Dan is er duidelijk iets mis in de manier van denken. In één oogopslag zie je welk been iemand is, of deze een redelijke techniek heeft etc. Dat ontbrak volledig! Op een gegeven moment ging hij mij ook advies vragen op welke positie ik wilde spelen, of de formatie wel klopte en zo voort. Dit is dan wel op universiteitsniveau maar ik denk in essentie het stukje voetbalintelligentie ontbreekt bij de (meeste) Chinezen. Ze zijn heel goed in reproduceren, zo heb ik ook tafeltennis gespeeld en daar staan ze gewoon letterlijk 4 uur aan één stuk forehands te slaan zodat er een bepaald soort automatisme in komt, het is puur herhaling maar zodra ze zelf creatief moeten denken gaat het mis.

Om nog maar een voorbeeld te noemen nu we toch bezig zijn. We hadden een straatvoetbaltoernooi wat verspreidt werd over 2 dagen in het weekend. De hoofdprijs was zelfs 1000,- euro en teams kwamen van heel ver. Wat de Chinezen dus doen is ze organiseren gelijk een knock-out fase zonder er ook maar bij na te denken dat teams 5 uur moeten reizen en na één wedstrijdje mogelijk alweer naar huis moesten, wat dus ook gebeurde. Daarbuiten was het alles erop en eraan: gratis eten, cheerleaders, DJ tussen de wedstrijden etc. Maar een fatsoenlijk wedstrijdschema in elkaar zetten kunnen ze niet, heel apart en ook wel jammer om te zien eigenlijk. Er wordt zoveel geld geïnvesteerd waarvan (tot nu toe) niks terecht komt, ik weet dat ze als doel hebben om in 2050 wereldkampioen te worden. Als ik het zo zie is dat echt onmogelijk.

Ze moeten de jeugd enthousiast maken voor het voetbal door veldjes aan te leggen maar ze worden niet enthousiast. Zo staat Nike bekend om het campagnevoeren door middel van het inzetten van 'sportstars' waardoor de sport én de producten bekender worden in het desbetreffende land. Veel jongetjes beginnen dan met voetbal omdat ze willen worden zoals hun sportheld die op tv komt. In China werkt dit niet, kinderen identificeren zich met hun ouders en willen zo zijn als hun ouders. Dit betekent dat deze campagnevoering van Nike daar dus ook niet werkt. China is echt anders, ongelooflijk eigenlijk als je er nuchter over nadenkt dat ze geen sterspelers kunnen voorbrengen maar als je er dieper over nadenkt zijn er zo redenen voor zie je maar weer, wat vooral ook cultuurgebonden is.

Het beeld wat ik heb van een Chinese sporter is dat ze altijd fit zijn en zeer gediciplineerd zijn. Hier in Nederland zeggen de mensen dat jonge getalenteerde spelers vaak niet voor de sport leven toch komen Nederlandse talenten verder dan Chinese. Dat is al helemaal gek als je je bedenkt dat Nederland 17 miljoen inwoners kent en China 1 miljard. Kunnen Chinezen dan genetisch gezien echt niet voetballen? Hier in Nederland zie je dat een kleine minderheidsgroepering als de Marokkanen en Surinamers heel veel talent hebben (afellay, Ziyech, el hamdaoui, Nouri, Kluivert, Rijkaard, Wijnaldum, reiziger etc.) in elk land ter wereld wonen Chinezen, zelfs hier in Nederland heb je in veel steden een China town, maar nog nooit heeft een Chinees het nl elftal gehaald. Kunnen Chinezen dan genetisch gezien echt niet voetballen?

10 februari 2019 om 13:38

Ze spelen niet buiten voetbal sinds hun 6de dat is het

10 februari 2019 om 14:44

Nederland heeft ook een veel betere infrastructuur en faciliteiten om jonge spelers optimaal te trainen. Dat is misschien nog wel belangrijker dan discipline en mentaliteit.

10 februari 2019 om 18:27

Inderdaad, als je naar de Surinamers kijkt dan zegt dat genoeg. Er zitten ongeveer 500000 suri's in Su en 500000 Suri's in Nederland. Er is geen Surinamer die in suriname is opgegroeid en een goede voetballer is geworden (jongens die op 2/3 jarige leeftijd naar NL zijn gekomen tellen niet). In Nederland: Seedorf, Davids, Kluivert, Reiziger, Bogarde, Wijnaldum, Nigel de Jong, Frank Rijkaard, Virgil van Dijk, Ryan Babel, Ruud Gullit, Emanuelson, Elia en kan nog wel zo'n 30 namen opnoemen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren